Pozor na tento hřib. Za sebrání tohoto krasavce hrozí drastická pokuta

Je teplo a deštivo, a počasí přeje houbám. Kromě kozáků a hřibů dubových se začal v Česku objevovat také hřib královský. Tento poklad českých lesů je chráněn zákonem, za jeho sběr hrozí velká pokuta.

Hřib kovář, hřib dubový, klouzky, lišky a muchomůrky růžovky. To jsou druhy hub, které se momentálně dají nasbírat v lesích a dělají houbařům radost. Nezvykle hojně se letos ale objevuje také houba, jejíž sběr zakazuje zákon. Houbaři by se ale hřibu královskému měli vyhnout, od roku 1992 ho totiž chrání zákon.

„Lidé nyní mají šanci najít hřiby dubové na prosvětlených lokalitách, třeba na hrázi rybníků. Na takové lokality ale dávejte pozor, objevuje se na nich totiž hřib královský. Je škoda, když takový hřib někdo z neznalosti utrhne. Pokud by ho někdo u toho viděl, hrozí vysoká pokuta,“ uvedla pro Prima Living mykoložka Tereza Tejklová, která si myslí, že osvěta kolem tohoto hřibu nese ovoce.

„Je dobře, že se o chráněných houbách mluví a píše. Já to vidím třeba na sociálních sítích, kam píšou lidé, že třeba něco našli, netuší, co to je, ale už jim dojde, že to bude něco vzácného, tak to nervou za každou cenu, ale nafotí a kontaktují mykology. Tak by to mělo být, to povědomí o vzácných houbách se zlepšuje. Je zajímavé, že přibývají lokality, kde se vzácné houby objevují. Možná začíná být veřejnost opravdu uvědomělejší,“ dodala Tejklová.

Ještě na počátku 20. století byl hřib královský hojnou houbou, prodával se dokonce na trzích. Pak ale začal mizet, od roku 1992 ho chrání zákon. „Pro fyzickou osobu platí pokuta až 100 tisíc korun, právnické osobě by v případě sběru hrozila pokuta až 2 miliony korun,“ uvedla pro Prima ZOOM mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaké houby se dají najít v zimě?

Mezi kriticky ohrožené houby dále patří hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri) či hřib moravský (Boletus (Xerocomus) moravicus). Pokud lidé najdou barevné hřiby a netuší, na co narazili, měli by plodnice nafotit a o nálezu informovat mykologické pracoviště.

Znáte největší houbařské mýty? Podívejte se na reportáž:


Přečtěte si také