21. března 2022 22:30

Před a po: Pavla už se nemusí bát nebezpečné koupelny, navíc získala skvělý obývák

Jak se staví sen - extra (11) - upoutávka

Pavla miluje náš pořad Jak se staví sen. Její vnučka Eliška miluje svou babičku. A jelikož babičce chtěla udělat radost, přihlásila jí do našeho pořadu a doufala, že ji produkce vybere a dojde na proměnu bytu, který má to nejlepší dávno za sebou. A ono to vyšlo!

Pavla se celý život starala o své blízké, dlouhé roky dřela v práci, teď je navíc po operaci páteře. Vnučka Eliška jí pomáhá s domácností. Ani ona neměla úplně lehké dětství, naštěstí měla babičku, která jí byla vždycky oporou.

Pavlini rodiče se poznali za druhé světové války, kdy za sebou oba měli utrpení v koncentračním táboře. Měli spolu tři děti, ale byla to právě Pavla, kdo se o ně staral v době, kdy už byli oba nemocní. Zemřeli během pouhého půl roku, ve stejné době Pavla pohřbila i svého muže a sama pak vychovala jejich dvě děti.

Poté, co před rokem a půl paní Pavla podstoupila operaci páteře, vnučka Eliška u ní bydlela, teď má ale přítele a za babičkou dochází. A napadlo ji, že by mohla vyhrát proměnu v pořadu Jak se staví sen, což se podařilo.

Pavla snila o přestavbě staré koupelny a obývacího pokoje ve svém chomutovském bytě. Hlavně koupelna je pro ni po operaci zad nevyhovující. A dokonce až nebezpečná, protože vana je obtížně přístupná a Pavla tam už několikrát upadla. Na veškerý nábytek, který má, si sama našetřila, ale od té doby už uplynulo čtvrtstoletí. Není divu, že se například gauč začíná rozpadat.

Místo na pečení i na sledování televize

Ze všeho nejvíc by si paní Pavla přála novou koupelnu se sprchovým koutem, na stylu podle ní vlastně až tak nezáleží. Vnučka ale má jasno: babičce se nejvíc ze všeho líbí minimalistický  skandinávský styl.

Babička s oblibou luští křížovky, dívá se na televizi – především na dokumenty o zvířatech a samozřejmě na pořad Jak se staví sen – a také ji baví číst romantické příběhy. Navíc miluje vaření a pečení. Z květin se jí nejvíce líbí orchideje.

Ve starém bytě na ničem netrvá, při proměně se ale dočká dostatku místa na všechny svoje záliby. A když už jde o poslední díl této série, designéři syn splní skutečně pořádně – kromě koupelny se vrhnou také na vstupní chodbu, kuchyň a obývák. Jak se jim vše podaří stihnout?

Jak se na proměnu dívají designéři

Hodnocení designérů Hany Šmejkalové a Jaroslavy Hájkové: „Náš první dojem, když jsme vešly do Pavlina bytu, byl vlastně bez překvapení. Klasický panelákový byt, jakých jsou po celé republice tisíce. Co už se až tak často nevidí, je původní umakartové jádro, o kterém jsme věděly hned, že bude muset pryč. Novou koupelnu si navíc Pavla přála ze všeho nejvíc. A s tím samozřejmě souvisí úprava kuchyně, protože v panelákových jádrech je jedno navázáno na druhé.“

Designérky plánovaly, že proměna bude extrémní výzvou vzhledem k rozsahu nutných stavebních prací, ale z jejich designérského hlediska mělo jít jen o lehkou úpravu dispozic. Posléze však zjistily, že vzhledem ke dvěma velkým oknům, která ve stávající kuchyni byla, nebude možná variabilita uspořádání až tak velká, jak si představovaly.

„Navíc se ukázalo, že dělicí stěna mezi kuchyní a obývákem je nosná, a tedy její bourání a spojení těchto dvou místností tak bohužel nepřipadalo v úvahu. Nakonec jsme vymyslely poněkud netradiční přístup, abychom alespoň vizuálně propojily kuchyň s obývacím pokojem, což ale nakonec obnášelo rekonstrukci v podstatě celého bytu.“

Elektroinstalace musela komplet pryč

Zásadním problémem, který si vyžádal více než dva dny prací, byla původní elektroinstalace, která nejenže vůbec nedopovídala normám, ale pro moderní vybavení bytu a kuchyně byla naprosto nedostačující. Rozvody se proto musely vyměnit i v místnostech, které se přitom jinak nepředělávaly.

Pro stavbu nových příček tvůrci zvolili suchou cestu – sádrokartonové systémy, a tak šla alespoň tato část prací naštěstí docela rychle. Mimochodem, rekonstrukce panelákového bytu tohoto rozsahu je obvykle záležitostí na minimálně čtyři týdny, takže tady si autoři sáhli na dno sil.

Úprava dispozice bytu byla nakonec poměrně drastická. Zazdily jsme původní průchod mezi vstupem do bytu a obývacím pokojem a hlavní komunikační trasu jsme přesunuly na místo původní koupelny. Koupelna zase převzala místo původní kuchyně, která se tak nepatrně posunula a díky ostrůvku otevřela směrem k obýváku. Protože je paní Pavla velmi vitální, zvolily jsme pro ni nejenom odvážnou změnu dispozice, ale i moderní interiér, popsaly designérky, které na podlahu zvolily dekor kamene, který bohatě vyvážily použitím dekoru přírodního dřeva na veškerém nábytku, který pro Pavlu navrhly a nechaly na míru vyrobit truhlářem. Díky tomu bylo možné využít každý centimetr místa.

Alfou a omegou jsou květiny

Doplňkovou barvou se stala černá, která vyniká nejen na kuchyňském ostrůvku, ale zaujme i na detailech, jako je kování dveří nebo svítidla. Alfou a omegou celé proměny se staly zeleň a květiny, které jsou majitelčinou velkou láskou.

V obývacím pokoji je hlavním prvkem velkoformátová tapeta s přírodním motivem, která je navíc velmi dobře viditelná i z kuchyně. Celým prostorem prostupuje velké množství rostlin, počínaje zajímavým mechovým obrazem naproti vstupu do bytu a konče designovým svítidlem nad kuchyňskou linkou, které je květinami celé ověnčeno. Z původního vybavení tentokrát nezůstalo vůbec nic, snad jen svatební fotografie, kterou jsme na místě našly, nechaly zarámovat a využily jako hlavní dekoraci při vstupu do kuchyně, upozornily designérky na zajímavý detail.

Těšte se na unikátní proměnu nové série – je zábavná, dojemná a plná praktických rad.

Partnerem této sezóny pořadu je společnost Raiffeisen Stavební spořitelna

Sdílejte článek
Štítky koupelna kuchyně květiny Iva Kubelková Hana Šmejkalová Raiffeisen stavební spořitelna Druhá světová válka

Přečtěte si také