reklama

Před a po: Proměna bytu pro mladou vdovu Míšu, má ráda skandinávský a industriální styl

redakce Prima Zoom
7. března 2022
Cesta k vysněnému bydlení byla tentokrát delší než jindy. Práci komplikoval covid, obtížně zpracovatelný materiál a další okolnosti. Ale nakonec se dobrá věc podařila, což Míšu dojalo. Vůbec se nedivíme. Příjemný mix světlého, vzdušného interiéru ve skandinávském stylu s lehce industriálním nádechem je skutečně povedený.
reklama

Míša prožívá velmi těžké období. Před dvěma lety ovdověla, když její muž Stanislav podlehl vážné nemoci. Po čase si pořídila byt, aby mohla začít nový život, ale v něm se zatím kvůli jeho stavu nedá žít.

Mladá žena však už nový start nutně potřebuje, aby nemusela pendlovat mezi pražským podnájmem a víkendy u rodičů. Tuto výzvu přijmou designérky pořadu Jak se staví sen Renata s Veronikou. .

Panelákový byt 2+1 s balkonem má 60 m², ale bez celkové opravy se v něm nedá žít – rodina Míše pomohla s opravou alespoň začít. Zbourali jádro, strhli podlahy, připravili odpady a vodu. Pak ale došly peníze i energie a vysněné bydlení s krásnou kuchyní a koupelnu nikde. To se však teď změní.

Míša má ráda skandinávský a industriální styl. Tlumené, spíše světlé barvy. Naopak se jí nelíbí křiklavé a výrazné barvy, modrou a fialovou dokonce nesnáší. Líbí se jí betonová stěrka, vysnila si dřevěný stůl. Ale, při pohledu na holobyt vlastně na ničem z toho netrvá. Veronika a Renata se pustí do proměny skoro celého bytu. V jedné místnosti ale připraví jen to nejnutnější a zbytek nechají rozhodnout Míšu.

Jak se na proměnu dívají designérky Veronika Haroldová a Renata Papai?

„Tato proměna nám šla snadno a lehce, nejspíš proto, že jsme si s Míšou v představě výsledku od prvního okamžiku ,sedly‘. Vize vzdušeného, světlého interiéru nezahlceného nábytkem ve skandinávském stylu s industriálním nádechem s námi dokonale rezonovala a vedla nám ruku. Pod prvními dojmy vznikl návrh, který od ,nástřelu‘ po finální verzi doznal jen velmi málo změn.“

Paradoxně největším problémem byla podle nich rozestavěnost prostoru. Skutečnost, že bylo nejen vybourané původní jádro, ale dokonce už postavené nové, jim dost zamotala hlavu. „Řešily jsme, jestli právě dokončené jádro vybourat, nebo ponechat a provést jen v rámci něj změny, které by z původně nevhodně navržené koupelny udělaly funkční, maximálně využitou místnost.“

„Také vysekaná elektřina, po které zbyly ve stěnách díry a panely oškrábané na beton, znamenaly obrovské množství práce, které v rámci zamýšlené kompletní rekonstrukce bytu nebylo možné fyzicky zvládnout. Proto se nám nakonec ulevilo, když se s rodinou podařilo domluvit součinnost tak, abychom na jejich práci plynule navázaly a celou proměnu měly šanci stihnout.“

Největší výzvou byla  koupelna, kde tvůrčí tým od začátku pronásledovaly problémy. Nejdříve obkladači zemřel příbuzný na covid a on proto odjel a už se nevrátil. Další komplikací se ukázaly být obklady, které se štípaly, lámaly a nešly řezat ani lepší řezačkou, pro kterou designérky operativně zajely do půjčovny v Jihlavě.

Nakonec se veškerý obklad řezal ručně flexou, což nakonec trvalo místo jednoho celé tři dny. Poslední obkladačka byla nalepená na stěnu teprve pátý den stavby ve tři odpoledne. Teprve v tu chvíli se na stavbě přestalo prášit a bylo zřejmé, že do půlnoci nezvládneme interiér vyluxovat, vytřít, smontovat nábytek, vybalit doplňky, navrtat obrazy, vyžehlit kilometry záclon a závěsů ani rozmístit dekorace a květiny. Takže koupelna nám nečekaně posunula odevzdání interiéru o jeden celý den.

Covidem onemocněl i sponzor dodávající dekorativní stěrku. Na dvou stěnách bytu viditelných z kuchyně měla imitovat beton a dodat tak interiéru industriální styl. Autorky proměny si naštěstí poradily a nahradily stěrku tónovanou výmalbou. Mezi významné komplikace patřil také nedostatek prostoru: rekonstruoval se kompletně celý byt, ve kterém tak nezbýval ani kousek místa, který by se dal využít na skladování materiálu.

Hlavně velkou kuchyň a koupelnu

Autorky proměny se nakonec rozhodly znovu nepřebudovávat již postavené nové bytové jádro, i když jeho umístění nebylo nejšťastnější. Respektovaly tak přání Míši mít velkou kuchyni a koupelnu i za cenu toho, že do kuchyně a ložnice se bude procházet přes obývací pokoj.

V budoucí koupelně měla již Míša hotovou přípravu pro vodoinstalace a určené pozice všech zařizovacích předmětů, tady se uspořádání měnilo za praktičtější. Výsledkem je možnost komfortního pohybu v rámci celé koupelny, přičemž sestava pračky se sušičkou zmizela ze zorného pole při vstupu a spotřebiče doplnily objemný úložný prostor, který opticky odlehčuje výklenek se zrcadlem. Dalším klíčovým prvkem proměny, který jsme se rozhodly navzdory technickým komplikacím realizovat, je světlík přivádějící skrze kuchyni do koupelny přirozené světlo, popsaly autorky.

Zvolený styl? Příjemný mix světlého, vzdušného interiéru ve skandinávském stylu s lehce industriálním nádechem, který si zároveň zachovává jistou míru elegance naznačující, že jde o byt samostatné mladé ženy.

Podlahu i dveře designérky vybraly ve světlém dřevodekoru, který byt zútulňuje a přitom zachovává jeho světlost. Stěny vymalované lomenou bílou působí čistě a teple. V bytě jsme si pohrály s průhledy: pohledy z průchozí kuchyně oběma směry uzavírají stěny v příjemném šedohnědém odstínu, který vytváří působivé pozadí pro plakáty s abstraktními motivy.

Černá jako efektní podtržení

Kuchyňskou linku a sestavy úložného nábytku v bílé barvě prostor opticky nezatíží, navzdory svému objemu. Knihovny v pokoji a skleník v kuchyni ozvláštňují černé rámy ladící s podnoží jídelního stolu vyrobenou na míru. Jeho deska je ze stejného materiálu jako dvířka horních kuchyňských skříněk, čímž se stůl nenásilně propojuje právě s kuchyní.

Komoda v jídelně na ně navazuje dvířky se vzorem dřeva a černým korpusem. Také jídelní židle, konferenční i odkládací stolek a designové relaxační křeslo v pokoji jsou kompletně černé. Černá barva se prolíná celým bytem a objevuje se i na doplňcích: rámech plakátů, polštářích a drobných dekoracích, kde hraje roli akcentu.

Výsledný interiér nese jednotný rukopis a styl, ve kterém pečlivě sladěné barvy, materiály a doplňky umocňují celkovou atmosféru a sílu zvoleného konceptu. S vědomím toho, jak moc se Míša těšila na zařizování bytu, jí autorky ponechaly prostor pro jeho individuální dotvoření. To se týká zejména chodby, kterou zařídily jen skromně a třeba do ložnice nepořídily šatní skříně. Oba prostory si tak Míša může dovybavit podle vlastních představ.

Partnerem této sezóny pořadu je společnost Raiffeisen Stavební spořitelna

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: koupelnakuchyněJak se staví seninteriérRaiffeisen stavební spořitelna
reklama