Pryč s cirkusovými barvami. Dům získal původní starobylý ráz s moderními prvky

Radka Wallerová
23. března 2022
Neuvěřitelné místo nad mořem, chata s více než stoletou historií a uvnitř poněkud nesourodé vybavení, kterému chyběl styl a které tudíž volalo po proměně. Co všechno se změnilo a jaký typicky severský bonus nakonec majitelé získali?
reklama

Runne a jeho žena Grete nevlastní chatu na úžasném místě dlouho. Ale ve skutečnosti jde o staré rodinné sídlo, které si příbuzní předávají už od roku 1875. Stojí v obci Fiskenes na ostrově Andøya na severu Norska. A teď ho čeká proměna v rámci pořadu Norské domy snů, který se zaměřuje na renovaci zajímavých letních sídel – chat jsou v Norsku statisíce, protože chataření je tu národním koníčkem.

Osamělý dům s výhledem na moře sloužil až do šedesátých let minulého století k trvalému bydlení, od té zde rodina trávila letní dovolenou a případné další volné dny. Jak hned na začátku proměny poznamenal designér Halvor Bakke, jde o fascinující dům na nádherném místě, ale jeho vnitřní vybavení není nejlepší, místy připomíná cirkus, místy sklad haraburdí, které už jinde nemělo využití. Zároveň ale bylo na první pohled patrné, že dům je udržovaný a že se majitelé dlouhé roky starali o to, aby byl vevnitř co nejútulnější.

Postel s výhledem

Ale co ta kuchyň? Bílá na některém nábytku a stěnách, modrá na skříňkách a červený strop, vždyť to je jako cirkus – tomu musíme dát styl, nechal se slyšet designér, který se zároveň podivil, kde že je kuchyňská linka. Podle Grete se tam prostě nevejde, i když rodina vaří ráda. A samozřejmě, po proměně už tu linka bude.

Proměnou prošla nejen kuchyně, ale i obývací pokoj a ložnice, z níž si majitelé nově budou moci užívat krásný výhled přímo z postele. Oproti původnímu umístění místa na spaní v tmavém rohu je to velká změna!

Obývací pokoj měl krásnou dřevěnou podlahu a stěny, které na místě zůstaly, ale prošly důkladnou renovací, a samozřejmě i tady se pracovalo s tlumenou škálou barev, mezi nimiž stejně jako jinde v chatě nechybí modrá. Místnost teď vypadá větší a modrá pohovka sem skvěle zapadne. Dominantou se stala nová kamna, zatímco na stěnách zůstalo mnoho obrázků, které jsou součástí historie rodiny.

Upgrade čekal i chodbu, zatímco venku tým pořadu Norské domy snů vytvořil krásnou terasu s břidlicovými deskami a posezením. A nakonec bonus, s nímž rodina ani nepočítala - sauna s výhledem na moře.

Mimochodem, tentokrát se vůbec neměnila vnitřní dispozice chaty, vše se proměnilo díky práci s nábytkem a barvami. Hodně se pracovalo zejména s bílou, která poměrně malé místnosti opticky zvětšila, zatímco modrá dodala místu letní přímořský švih.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: historiemořeNorskorodinachatarenovacestyldům