Bydlení

19. května 2022 12:00

Radka Wallerová

Takhle se žilo v 70. a 80. letech. Rohové lavice, palandy v pokojíčku, kočárky Liberta

Zasteskne se vám občas po době, kdy jste byli mladší? Chtěli byste dětem a vnoučatům ukázat, jak se žilo v Československu před desítkami let? Díky naší velké galerii plné fotek dobového nábytku, oblečení nebo etiket zboží můžete.

Nábytek z UP Rousínov, sifon na kuchyňské lince, přenosný magnetofon Tesla, céčka, mončičáci, první automatická pračka, rohová koženková lavice, výrazné vzory tapet, panelákové 3+1. Tak vypadal v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století běžný život spousty lidí.

„Několik let jsme navštěvovali aukce a kontaktovali různé spolky, zároveň jsme v roce 2018 vypsali sbírku na designové předměty ze 70. a 80. let v Československu. Sešlo se nám úctyhodných dvanáct tisíc exponátů, což je dvanáct tisíc kusů historie a vzpomínek. Těší mě, že díky takové podpoře a nadšení můžeme tuto dobu připomenout ‚Husákovým dětem‘ a jejich rodičům a také ji v co nejautentičtější podobě ukázat mladým lidem,“ říká Robert Vůjtek, předseda spolku Art Salon S. Ten připravil unikátní výstavu připomínající život v Československu v době, v níž vyrůstali dnešní čtyřicátníci a padesátníci.

Atmosféru 70. a 80. let v Československu si můžou pamětníci připomenout a ti, kdo je na vlastní kůži nezažili, poznat v nově otevřeném Retro muzeu Praha. Sídlí ve čtvrtém patře obchodního domu Kotva. Návštěvníky čekají ukázky módy, bydlení, jídla, trávení volného času, ale také komunistické propagandy a nezapomnělo se ani na underground.

Skvělý je nápad představit exponáty co možno nejvíce způsobem, jak se používaly ve skutečnosti – na výstavě tak můžete vejít na návštěvu do typického panelákového 3+1. Ve věrných replikách si můžete osahat klasické jádro, posedět na starém gauči a v kuchyni zavzpomínat na linku typu Asta z Jitony Soběslav. Teenagerům můžete ukázat, jak vypadaly pokojíčky v sedmdesátkách či osmdesátkách.

Holky z naší školky a další hity se poslouchaly i na magnetofonech z Tuzexu, jejichž unikátní sbírku do Retro muzea Praha zapůjčil vášnivý sběratel Matěj Ruppert z kapely Monkey Business.

Dojde rovněž na dobovou elektrotechniku nebo dopravu, do expozice se dostaly dokonce originální turnikety ze 70. letech, jimiž tenkrát lidé spěchali na metro. Kuriózní je náhled do toho nejlepšího z domácí módy včetně ukázek dobového spodního prádla.

Přehlídka pracovních plášťů, montérek nebo zástěr zase připomene každodenní životní styl v Československu. Sedněte si do dobové kanceláře, ve které si bude každý moci vyzkoušet, jak se psalo na psacích strojích Consul, nebo si můžete pro svačinu skočit do obchodu, kde obsluhuje „žena za pultem“.

Atmosféru 70. a 80. let podtrhuje i samotný obchodní dům Kotva, ikonická stavba postavená v letech 1970 a 1975 podle návrhů českých architektů Věry a Vladimíra Machoninových. Samotnou stavbu provedla švédská stavební společnost SIAB, což bylo skutečně neobvyklé.

Historik architektury Rostislav Švácha v roce 2007 navrhl ministerstvu kultury, aby stavbu prohlásilo za kulturní památku, protože reprezentuje na vysoké úrovni českou architekturu první poloviny sedmdesátých let a její výtvarné i konstrukční pojetí se svébytně vyrovnává s podněty několika směrů v poválečné světové architektuře. Obdobný architektonický ráz začal používat před druhou světovou válkou Frank Lloyd Wright. Památkou se Kotva nakonec stala až v roce 2019.

Zdroj: Retro Muzeum Praha, tiskové podklady, Kotva (obchodní dům) – Wikipedie (wikipedia.org), autorský text

Sdílejte článek
Štítky muzeum Československo Tesla kočárek nábytek obchodní dům Matěj Ruppert Druhá světová válka Rostislav Švácha Liberta Frank Lloyd Wright Vladimír Machonin

Přečtěte si také