reklama

Proměna chaty pro rodinu se dvěma dětmi. Bez vody, daleko od silnice a v drsné přírodě

Radka Wallerová
26. dubna 2022
Vysoko v kopcích, na břehu jezera, daleko od civilizace a pěkný kus cesty k nejbližší silnici. S elektřinou, ale bez vody. Taková je chata, kterou si pořídila mladá rodina se dvěma dětmi. Cíl proměny? Větší pohodlí alespoň uvnitř!
reklama

Cokoli chcete v chatě používat nebo třeba sníst, musíte si sem dopravit na zádech či na saních. Platí to i o dvou malých dětech, které má rodina majitelů malého domku na břehu jezera Tyin ve výšce 1 083 metrů nad mořem v norském Jotunheimenu.

Není divu, že touží po tom, aby si v chatě, kterou si i přes všechna úskalí pořídili a kterou mají moc rádi, mohli skutečně odpočinout. Celoročně a v teple. Přesně na to se proto zaměřili designéři v dalším díle pořadu Norské domy snů.

Bylo co zlepšovat, ale zároveň na co navazovat – červená horská chata měla otevřený obývací pokoj s kuchyňským koutem a jejím bonusem byl fantastický výhled na jezero. Nechyběla ani koupelna, ovšem bez tekoucí vody, která sem zkrátka zavedená nebyla.

Pro představu, místo je to tak odlehlé, že sem materiál na rekonstrukci přepravoval vrtulník. Materiálu bylo přitom potřeba hodně, protože autoři proměny chatu celou zateplili a obložili, dostala také novou střechu a podlahy a jako bonus terasu.

Tmavé stěny, světlé stropy

Neměnil se jen vzhled, majitelé získali novou a větší koupelnu se sprchou díky novým zabudovaným nádržím, do kterých se sice potřeba nejdřív nějak dostat vodu, ale pak už ji stačí jen ohřát a používat. Další změnou prošla ložnice, i ta je větší, navíc přibyl úložný prostor a nakonec došlo i na obývací pokoj. A to všechno jako už tradičně za pouhý týden.

Proměna mimo jiné ukázala, že není třeba se bát tmavých barev, které vypadají elegantněji a nakonec i útulněji než dříve tak preferované obklady ze světleho borového dřeva, které najdeme i na mnoha českých chatách. Halvor Bakke použil rovnou černou, ve výsledku je to vzhledem ke světlému podkladu tmavě hnědá, každopádně to vypadá dobře. Naopak strop dostal bílý nátěr.

V obývacím pokoji přišla ke slovu rovněž nová podlaha, nový krb a samozřejmě nový nábytek, dominantním kouskem se stala sedačka v krásné moka barvě. Možná byste si toho nevšimli, ale v chatě přibylo rovněž tepelné čerpadlo, které dokáže vytopit všechny místnosti a díky světlému nátěru je nenápadné.

Chata, dosud červená, se zásadně změnila i zvenčí. Polovina má černý dřevěný obklad, druhou polovinu pokryla břídlice, nová dřevěná střecha vše sjednotila. Majitele potěšila velká terasa s přímým vstupem do obývacího pokoje díky posuvným dveřím. Ideální místo na první ranní šálek kávy a pohled na horskou oblast Jotunheimen, což mimochodem znamená Domov obrů.

Došlo i na recyklaci materiálu, kulatý jídelní stůl a konferenční stolek jsou vyrobeny ze starých podlah – všimněte si, jak lze díky použití desky z konferenčního stolku zvětšit plochu stolu jídelního v případě potřeby. Kuchyň zásadní proměnu nepotřebovala, ale přesto se částečně měnila dispozice a skříňky dostaly nové úchytky, které se sem zkrátka více hodí. A stejnou barvu teď mají i dveře naproti, což celý prostor hezky sjednotilo. Jedny vedou do renovované manželské ložnive, kde je mnohem více místa na postel, hřejivou atmosféru podtrhuje malý nástěnný krb.

Ložnice je o něco větší na úkor koupelny, ale do té se i tak vešla sprcha, která zde dříve chyběla. A i z ní zmizela přemíra dřeva, na stěně za umyvadlem tak vidíme obklady z mramoru se zajímavými kontrastními spárami. I takový detail někdy rozhoduje o celkovém vyznění místa.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: koupelnaterasapřírodarodinastůlchatajezeroobývací pokojkrbpodlahanorské domy snů
reklama