Psi s jazykem jako od borůvek: Čau-čau, šarpej a euroasier

Šarpeje a psy plemene čau-čau občas potkáte, i když jen velmi zřídka, ale o euroasierovi jste pravděpodobně nikdy ani neslyšeli. Jedná se o rasy s rozdílnou povahou povahou, které spojuje především jeden na první pohled viditelný znak. Tmavě zbarvený jazyk. Někdy téměř černý, někdy do modra a jindy jen s tmavšími skvrnami.

Modrá barva jazyka

U velké většiny psů by modrá barva jazyka značila především cyanózu, nedostatek kyslíku, a byla by důvodem k návštěvě veterináře. U čau-čau, šarpeje a euroasiera se však jedná o naprosto přirozený, a dokonce žádoucí znak. Tmavé zbarvení jazyka je způsobeno zvýšenou pigmentací celé ústní dutiny, tedy i dásní a pysků. Někteří jedinci mají tmavý celý jazyk, jiní na něm mají jen tmavší či světlejší skvrny.

Legenda praví…

Především kolem psů plemene čau-čau kolují různé legendy a jedna z nich praví, že těmto psům, původem z Číny, koluje v žilách i krev asijských medvědů, kteří také mívají tmavý jazyk. Proto prý mají čauové i spoustu dalších medvědích vlastností. Ve skutečnosti se k lovu tito psi využívali jen v malé míře. Většina z nich byla chována v klecích pro maso a kvalitní kůži.

Podobný osud mívali i šarpejové. I tito psi byli na čínském venkově chování pravděpodobně pro maso, ale i jako hlídači stád a obydlí. Vzhledem k tomu, že plemeno euroasier je velmi mladé, podobně pohnutou historii za sebou pochopitelně mít nemůže. Standard tohoto plemene vznikl až v roce 1994. Euroasier vznikl křížením plemen čau-čau, vlčí špic a samojed.

Jak moc modrý jazyk musí mít tato plemena podle standardu?

  • Čau-čau (Chow-chow): Černá tlama, včetně patra, pysků a modročerného jazyka je hodnocena jako ideální, ale připouští se i světlejší odstín, především u jedinců s plavou, krémovou nebo bílou srstí.
  • Euroasier: Plemeno musí mít alespoň jednu modrou tečku kdekoliv na jazyku, nebo jej může mít celý modrý či modře tečkovaný.
  • Šarpej (Shar-Pei): Jazyk, patro, dásně a pysky jsou přednostně modročerné. Růžově skvrnitý jazyk je přípustný. Jednotně růžově zbarvený jazyk je vysoce nežádoucí. U psů, jejichž barva srsti je vybledlá, je jazyk zbarven jednotně levandulově.

Psy plemene čau-čau, šarpej a euroasier sice spojuje modrý jazyk, ale jinak se jedná o velmi rozdílné psy s různou povahou.

Čau-čau je plemeno se složitou povahou, které se rozhodně nehodí pro každého, zvlášť ne pro nezkušené chovatele. Jedná se o klidné, hrdé a svému majiteli oddané psy, kteří se však jen velmi neochotně nechávají cvičit a mají sklony k přebírání vůdčí role, pokud si to jejich pán nechá líbit. Ve svém majiteli musí cítit přirozenou autoritu, jinak s nimi nikdo nehne po dobrém ani po zlém.

Šarpej, pes s trochu hroší tlamou a spoustou volné kůže, mívá také komplikovanou povahu. Většinou se jedná o psy samostatné, ale i přítulné a chytré, kteří dokážou překvapit i agresivitou a bojovností.

Na rozdíl od předchozích dvou plemen, euroasier je pes vhodný i pro začínající chovatele i pro rodiny s menšími dětmi. Bývají to psi klidní, vyrovnaní, neagresivní, citliví, s vysokým prahem vzrušivosti. I tak však potřebují důslednou výchovu a citlivý přístup.

Zdroj: http://www.eurasier.cz/; https://www.chow-chow-klub.estranky.cz/; https://www.ecanis.cz/plemena/shar-pei_108.html#plemeno-standardy

Sdílejte článek
Štítky pes rodina šarpej psi borůvka euroasier modrý jazyk čau-čau chow-chow čaučau Shar-Pei sharpei Šarpej Samojed

Přečtěte si také