Objevte původ vánočních vůní. Kde jsou doma vanilka, skořice, hřebíček a badyán?
Víte, odkud pochází vanilka, skořice, badyán a hřebíček? Za vůní vanilkových rohlíčků je středoamerická orchidej. Do svařeného vína putují květy i plody z několika světadílů.
Advent a Vánoce jsou obdobím, kdy se české kuchyně proměňují v malé laboratoře vůní. Vanilka, hřebíček, skořice nebo badyán tvoří nezaměnitelný základ vánočního pečení. Jen málokdo si uvědomí, že za těmito typicky zimními vůněmi stojí tropické rostliny pocházející z různých koutů světa. Ing. Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy, představuje nejznámější vůně Vánoc a připomíná jejich původ.
Co se skrývá za vánočními vůněmi?
Adventní a vánoční čas provoněný skořicí, vanilkou, perníčky a svařeným vínem je pro většinu z nás obdobím radosti – a pro botaničku obdobím fascinace: „V každém těstě, v každé kořence a v každé vůni se totiž ukrývá příběh rostlin, které k nám často urazily půl světa. Běžný smrtelník se nejspíš ani nad původem vánočního koření nepozastaví, sáhne po vanilce či hřebíčku a prostě jen sype. Při vánočním pečení máme před sebou fascinující botanický cestopis. V jedné misce se potkává koření z různých botanických čeledí. Máme tu popínavou orchidej z Ameriky, bylinu z Indie, strom z Moluk nebo prastaré zástupce flóry jihovýchodní Asie. Vánoční svátky by bez jejich vůní byly úplně jiné,“ prozrazuje Klára Lorencová.
Nenechte si ujít: Vanilka, skořice, zázvor: Jak vánoční koření prospívá zdraví?
Vanilka: vůně středoamerické orchideje
Vůně vanilkových rohlíčků je ve skutečnosti vůní středoamerické orchideje jménem vanilovník (Vanilla). Tropická liána z čeledi vstavačovitých je jediná komerčně pěstovaná orchidej. Její květy mohou v domovině opylit pouze speciální druhy včel; jinde na světě je nutné provádět opylení ručně. Kořením nejsou lusky, jak se často uvádí, ale tobolky, které po sklizni ještě procházejí náročným procesem fermentace, aby začaly vonět tak, jak ji známe. To vše z vanilky činí jedno z nejdražších koření světa.
Hřebíček: poupata stromů z dalekých Moluk
Jednou z největších botanických zvláštností je hřebíček. Jedná se o usušená nerozvitá poupata tropického stromu hřebíčkovce (Syzygium), původem z Moluk, který se dnes pěstuje také na Zanzibaru či Madagaskaru. Jeho vůně nás během vánočního času přenese rovnou do tropů. Ať už jej přidáme do svařeného vína, perníčků či jablečného štrúdlu, okamžitě promění kuchyň v orientální tržnici.
„Díky silicím má hřebíček i tradiční využití v přírodní medicíně, pomáhá například při bolestech zubů, což se může v období sladkého mlsání hodit víc, než by se zdálo," uvádí odbornice.
Skořice: kůra tropických stromů
Také na skořici nejde ve vánočním čase zapomenout. Skořicovníky (Cinnamomum) jsou dřeviny, které najdeme v tropech Asie a Tichomoří. Nejjemnější a nejkvalitnější chuť poskytuje skořicovník pravý, původem ze Srí Lanky. Jako koření se používá tenká vnitřní část kůry, která se po usušení stáčí do typických ruliček. Na rozdíl od čínských, vietnamských či indonéských skořicovníků má ten pravý velmi jemnou chuť a neobsahuje jedovatý kumarin. Skořice se sklízí z nejméně tři roky starých větví, v nichž už se vyvinulo silné aroma.
Mohlo by vás zajímat: V mrazivých dnech zahřejí nejvíce horké nápoje z chilli, zázvoru a skořice.
„V tropech se jako koření používají i listy různých skořicovníků, podobně jako u nás bobkový list. Ostatně skořicovníky i vavříny, z nichž pochází bobkový list, jsou si blízce příbuzné, patří totiž do stejné čeledi vavřínovitých. Skořicovník pravý botanicky poprvé popsal náš krajan a významný přírodovědec Josef Svatopluk Presl,“ vysvětluje Ing. Lorencová.
Badyán: hvězdy z jihovýchodní Asie
„Badyáník pravý (Illicium verum) je strom z jihovýchodní Asie a patří k vývojově nejstarším kvetoucím rostlinám na naší planetě," uvádí Klára Lorencová. Plodem je badyán, exotické koření, které svou chutí i vůní výrazně připomíná anýz a lékořici. I když nejsou tyto tři rostliny botanicky příbuzné, obsahují stejnou látku zvanou anetol. Koření a extrakty z nich se tak používají k ochucování podobných pokrmů, cukrovinek, likérů či kosmetiky.
Hvězdový anýz se mu přezdívá pro typická hvězdovitě uspořádaná souplodí měchýřků, která tak rádi lovíme ze svařeného vína či vánočního punče. Jeho tvar i vůně patří k ikonickým symbolům zimních svátků.
Zdroje: Ing. Klára Lorencová, kurátorka exotických užitkových rostlin Botanické zahrady Praha; cs.wikipedia.org