Zahrada

9. dubna 2022 07:00

Lenka Valjentová

Rady a tipy, jak na jaře založit a vysít nový trávník, aby byl zdravý a krásný

Spousta lidí tráví od jara do podzimu podstatnou část svého volného času na zahradě - a trávník je její nedílnou součástí. Právě nyní, na začátku jara, je čas se trávníku věnovat. Připravili jsme pro vás rady a tipy, jak nový trávník správně založit, aby byl hustý, zdravý a krásný. Taky teď na jaře nezapomeňte dosít holá místa, které v trávníku objevíte po zimě.

Jaké ošetření váš trávník na jaře potřebuje? Záleží hlavně na tom, v jakém stavu se nachází. Každému trávníku na jaře prospěje provzdušnění neboli vertikutace, pohnojení a dosetí. Pokud ale máte pocit, že se váš trávník nedá zachránit, založte raději trávník nový. Je to možná i jednodušší než se snažit již téměř zničený trávník přivést zpět k životu. Poradíme vám, jak nový trávník správně založit, aby byl hustý, zdravý a krásný.

Kdy se dát do výsevu nového trávníku

Vhodná doba pro založení a výsev nového trávníku na jaře je od poloviny dubna do konce května, když už nehrozí mrazy a přitom ještě slunce příliš nepálí.

Jak připravit půdu na nový trávník

  • Příprava půdy je základem úspěchu. Trávník vyžaduje na živiny bohatou a dobře propustnou zeminu, pro založení kvalitního trávníku je potřeba minimálně 15cm vysoká vrstva půdy.
  • Nejméně týden před výsevem předem plochu, kde chcete mít nový trávník důkladně zryjte a pečlivě zbavte všech kamenů, plevele, zbytků kořenů a dalších nečistot.
  • Do půdy se vyplatí zapracovat zralý kompost nebo hnojivo pro zakládání trávníků, do těžších půd přidejte písek. Plochu uhrabte a zavlažte.
  • Po čtyřech až pěti dnech zeminu urovnejte a uhlaďte, na větší plochu použijte zahradní válec.
  • Den před výsevem zeminu zalijte.

Jak trávu vysévat

  • Travní osivo se snažte po ploše rozprostřít co nejrovnoměrněji, abyste později v trávníku neměli holá místa a nemuseli dosívat.
  • Před výsevem promíchejte rukou travní směs, aby se jednotlivá semena rovnoměrně rozdělila.
  • V rovnoměrném výsevu na větších plochách vám může pomoci sypač. Pro výsev si vyberte den, kdy nefouká vítr, aby semínka nerozfoukal.
  • Pro výsev nového trávníku počítejte s 25 až 30 g osiva na m².
  • Semínka je nutné ihned po výsadbě jemně zahrabat do půdy hráběmi, zatlačit do země pomocí nášlapných prken, případně opět lehce uválcovat. To udrží semínka vlhká a urychlí jejich klíčení, ale také je chrání je před větrem a ptáky, aby je nesezobali.
  • Čerstvý výsev zavlažte, ale jen opatrně, aby se semena nevyplavila. Půdu tedy spíše jen jemně pokropte, aby nevznikly kaluže.
  • Následná zálivka záleží na tom, jaké panuje počasí. Pokud je sucho, pokračujte v jemném kropení trávníku, ideálně ráno i večer.
  • Nové trávy se dočkáte během přibližně dvou týdnů.

Jaké travní osivo vybrat

Travních směsí existuje celá řada druhů, a liší se v odolnosti i vzhledu. Osivo vybírejte podle toho, jak bude váš trávník využíván a zatěžován, ale také podle toho, kolik času a péče budete v budoucnu ochotni trávníku věnovat. Po jakém sáhnout vám napoví názvy jednotlivých travních směsí. Pokud zakládáte zcela nový trávník, můžete plochu zkusit osít osivem na květnaté louky - nevysévejte ho příliš hustě, rostlinky potřebují dostatek prostoru, aby se mohly dobře vyvíjet, louka plně kvete až v druhém roce po výsevu.

Kdy začít se sekáním nové trávy

S prvním sekáním nového trávníku počkejte, až stébla dorostou do výšky zhruba 10 cm a zkraťte je na zhruba polovinu nebo o jednu třetinu. Další sekání a údržba záleží na tom, po jakém trávníku toužíte. Když chcete, aby vaše zahrada vypadala jako golfové hřiště, jeho údržba bude složitější než vypěstování běžného trávníku, kde si budou hrát děti, běhat domácí mazlíčci a budeme grilovat.

Nezapomeňte dosít holá místa v trávníku

Pokud při jarním ošetření v trávníku objevíte po zimě holá místa, je třeba na ně vysít travní osivo co nejdříve, aby do léta stihla tráva dorůst. Jestli se vám zdá trávník příliš řídký, posypejte ho osivem, zasypejte substrátem a lehce ho zašlapejte nebo uválejte zahradním válcem. Pro opravu/dosévání se doporučuje výsev v dávce 15 až 20 g na m².

Zdroje: express.co.uk/life-style/garden/, thegrasspeople.com/grass-seed-sowing-guide/, Moderní zahrada (Vladimír Mölzer)

Sdílejte článek

Přečtěte si také