Rýmovník zná každý, ale slyšeli jste o chřipkovníku? Už jeho vůně uleví při kašli i bolesti hlavy

Chřipkovník, někdy se mu říká taky migrénovník, je výrazně aromatická rostlina, která už jen svou přítomností v bytě pomáhá při kašli, rýmě, chřipce i bolesti hlavy. Vedle léčivých účinků je to taky pěkná pokojovka. Prozradíme, jak chřipkovník používat a jak ho pěstovat.

Chřipkovník – migrénovník (Iboza species) je rostlina botanicky příbuzná oblíbenému rýmovníku. Má citrusové aroma, nejčastěji připomíná vůni cedru, kadidlla, máty a meduňky. Vůně chřipkovníku je nejen velice příjemná, ale taky léčivá. Na pěstování je chřipkovník nenáročný a především v zimě by doma neměl chybět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Moud purpurový: Méně známý příbuzný rýmovníku má podobné účinky a vypadá lépe

Chřipkovník – migrénovník účinky

Výrazně aromatická bylina ulevuje při nachlazení, kašli, rýmě, chřipce i bolesti hlav, pomáhá i snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol, usnadňuje trávení. Vonné silice, které se uvolňují do prostoru či při promnutí lístků mezi prsty, působí pozitivně na psychiku, ale rovněž mají antibakteriální účinky a pozitivně působí na imunitu.

V Jižní Africe, odkud chřipkovník pochází, patří mezi rostliny využívané v lidovém léčitelství hned na několik zdravotních potíží, zejména při žaludečních problémech, respiračních onemocněních, při malárii a na podporu obranyschopnosti.

Jak chřipkovník používat

Pokud vás zastihne viróza, potýkáte se s nachlazením, chřipkou, jiným respiračním onemocněním či bolestí hlavy, stačí několik čerstvých listů rozemnout mezi prsty a vdechovat jejich aroma. Čím déle jej inhalujete, tím silnější účinky se projev. Nebo vymačkejte šťávu z listů a potřete si s ní spánky a oblast na zadní straně krku.

Čaj z chřipkovníku

Léčivé účinky využijete, když si z něj připravíte klasický čaj, přesněji nálev. Ale pozor, na 200 ml horké vody stačí jenom jeden lístek chřipkovníku! Pro umocnění účinků do čaje přidejte ještě citron a oslaďte kapkou medu.

Domácí mast z chřipkovníku

Z rostlinky je také možné vyrobit si domácí mast, kterou můžete nosit v malém množství u sebe a v případě potřeby si s ní potřít spánky či zadní stranu krku.

Ingredience

  • asi 25 listů chřipkovníku
  • 250 g kokosového oleje (bambuckého másla, čistého sádla)

Příprava

Tuk nejprve rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte do něj posekané lístky chřipkovníku. Při mírné teplotě nechte asi 50 minut probublávat,. Pak vyndejte z vodní lázně a nechte 24 hodin v chladu odstát. Druhý den mast znovu rozehřejte ve vodní lázni a sceďte do čistého kelímku. Nechte ztuhnut. Uchovávejte v chladu.

PŘEČTĚTE SI: Kycol hojí rány a bolavé klouby. Z téměř zapomenuté horské byliny si můžete udělat mast

Chřipkovníkový sirup proti chřipce a nachlazení

Ingredience

  • 2 l horké vody
  • 30 lístků chřipkovníku
  • 2 na plátky nakrájené bio citrony
  • 1 kg cukru (nejlépe třtinového)

Příprava

Chřipkovníkové lístky a plátky citronu zalijte vodou. Přikryjte pokličkou a nechte do druhého dne vyluhovat. Druhý den nálev sceďte. Důkladně vymačkejte šťávu z citronu a lístků. Vmíchejte cukr a povařte, dokud směs nezíská sirupovou konzistenci. Ještě horký sirup pak slijte do čistých vymytých skleniček. Nechte vychladnout a uzavřete. Uchovávejte v lednicii.

Užívání

Jako prevenci  užívejte 1 lžičku chřipkovníkového sirupu denně. Při prvních příznacích 3 lžičky denně. Sirup můžete používat i místo medu.

Jak chřipkovník pěstovat

Iboza je rostlina původem z Jižní Afriky, kde roste jako velký, až 3 m vysoký keř ve volně v přírodě. U  dorůstá menší výšky než ve volné přírodě. Pěstovaná ve velkém květináči dosahuje okolo 60 cm. V létě pak můžete na obdivovat klasy růžových až světle fialových květů.

  • Chřipkovník - migrénovník se dobře množí dstřiženými výhony, které snadno zakoření. Sazenici seženete na internetu nebo květinářství
  • Rostlina má ráda dostatek světla a spíše sušší zeminu, trvalé přemokření nesnáší. V době vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a i přihnojujeme nejlépe organickým hnojivem.
  • Dobře snáší řez a zaštipování, čímž podpoříte bohaté rozvětvení a kompaktnější růst.
  • Od jara do podzimu jí prospívá letnění na slunečném stanovišti, podobně jako rýmovník nebo moud. Po ledových mužích můžete chřipkovník umístit na zahradu, balkon, terasu i venkovní parapet. S poklesem teplot na konci září již rostlinu dejte do bytu. Přezimuje buď při běžné pokojové teplotě, nebo při 8-10°C a omezené zálivce.

Zdroje: bylinkovyraj.net, denik.czprimanapady.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také