Staré recepty z česneku proti chřipce a nachlazení. Zkuste čaj, elixír, sirup i česnekovou vodu

Staré léčivé recepty z česneku proti chřipce a nachlazení. Udělejte si čaj, elixír, sirup a zkuste česnekovou vodu Zdroj: iStock
Každoročně s prvními podzimními dny hledáme ty nejlepší způsoby, jak podpořit imunitu, abychom odolali náporu virů a chřipka a choroby z nachlazení nás nedostaly. Obranyschopnost organismu můžeme posilovat různě, například „obyčejným“ česnekem. Patří k potravinám, které mají takřka zázračný vliv na naše zdraví, třeba i proto, že se dokáže poprat s viry.
Česnek kuchyňský (Allium sativum) je osvědčené přírodní antibiotikum, ale také silné antivirotikum, a tak přirozeně pomáhá chránit před virovými infekcemi. Je dobrý jako prevence, ale i účinně podporuje léčbu.
Co všechno léčí česnek
Česnek toho umí ještě mnohem víc! „Například detoxikuje, dezinfikuje, regeneruje, snižuje krevní tlak, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje imunitní systém, zmírňuje bolesti kloubů, pročišťuje cévy, prospívá srdci, ničí plísně, hojí rány... Nejúčinnější je česnek syrový, preventivně bychom měli sníst každý den jeden stroužek (to je 5 až 6 g), což je také množství, které bychom neměli překračovat,“ radí bylinkář Martin Kolár.
Česneková voda proti virům
Ingredience
1–2 stroužky česneku (max. 6 g)
200 ml vody
Postup
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme studenou převařenou vodou. Důkladně promícháme a vypijeme. Můžeme osladit až 1 lžičkou medu.
Užívání
„Jako preventivní kúru zejména v sychravých podzimních dnech pijeme česnekovou vodu ráno těsně před snídaní po dobu dvou týdnů, pak týden vodu s citronem a pak zase týden česnekovou vodu,“ doporučuje bylinkář.
PŘEČTĚTE SI TAKY: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule
Česnekový čaj se zázvorem
Ingredience
2 stroužky česneku
250 ml vody
2 cm čerstvého zázvoru
Postup
Česnek a zázvor oloupeme a nakrájíme, zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu. Necháme 2 minuty povařit, sejmeme. Po 5–8 minutách scedíme.
Užívání
Čaj pijeme teplý nebo vlažný, vždy čerstvě připravený. Jak prevenci jednou za den, jako podporu léčby chřipky a chorob z nachlazení až třikrát denně po dobu nezbytně nutnou.
Antivirový česnekový elixír
Ingredience
250 g česneku
500 ml 40–50% čirého alkoholu (ideálně domácí pálenka nebo čistý destilát)
Postup
Stroužky česneku oloupeme, rozdrtíme v hmoždíři nebo vymačkáme lisem na česnek. Zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme v tmavé a chladné místnosti 10 dnů. Občas protřepeme. Pak scedíme přes gázu nebo husté sítko a dáme do lahviček s kapátkem.
Užívání
„Jako ochranu před viry užíváme česnekový elixír po dobu jednoho měsíce. Buď po 20 kapkách třikrát denně ve sklence vody před jídlem, nebo citlivější lidé mohou začít užívat 5 kapek třikrát denně a postupně přidávat po jedné kapce až na 20 kapek třikrát denně před jídlem. Antivirovou kúru si dopřejeme dvakrát ročně,“ radí Martin Kolár.

Česnekový olej
Ingredience
10 stroužků česneku
150 ml zastudena lisovaného oleje
Postup
Česnek oloupeme, rozetřeme nebo rozdrtíme v hmoždíři či prolisujeme, dáme do tmavé sklenice a zalijeme olejem – česnek musí být pod hladinou. Uzavřeme a necháme nejméně 3 dny rozležet. Scedíme.
Použití
Česnekový olej jako prevenci užíváme dvakrát až třikrát denně,1 lžičku oleje smícháme s 1 lžičkou čerstvě vymačkané citronové šťávy 20 minut před jídlem.
Česnekový sirup
Ingredience
10–12 stroužků česneku
250 ml jablečného octa
150 g medu
Postup
Oloupaný česnek prolisujeme nebo rozetřeme a smícháme s jablečným octem a medem. Směs přendáme do skleněné uzavíratelné nádoby a necháme týden v lednici. Každý den promícháme dřevěnou vařečkou. Scedíme.
Užívání
„Pokud už jsme virovou chorobou onemocněli, užíváme 1 lžičku sirupu ve 220 ml neperlivé vody ráno nalačno. Česnekový sirup nikdy nepijeme neředěný!!! Jako prevence stačí jedna sklenka jednou týdně,“ dodává bylinkář.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz