Kuchyně

26. září 2020 08:00

Lenka Valjentová

5 starých domácích receptů z česneku, které úspěšně pomáhají bojovat s viry

Každoročně s prvními podzimními dny hledáme ty nejlepší způsoby, jak podpořit imunitu, abychom odolali náporu virů a chřipka a choroby z nachlazení nás nedostaly. Obranyschopnost organismu můžeme posilovat různě, například přírodními léky. K těm nejúčinnějším patří „obyčejný“ česnek, silné antibiotikum, ale také antivirotikum. Patří k potravinám, které mají takřka zázračný vliv na naše zdraví, třeba i proto, že se dokáže poprat s viry.

Česnek kuchyňský (Allium sativum) je osvědčené přírodní antibiotikum, ale také silné antivirotikum,a tak přirozeně pomáhá chránit před virovými infekcemi. Je dobrý jako prevence, ale i účinně podporuje léčbu.

Česnek toho umí ještě mnohem víc – mj. detoxikuje, dezinfikuje, regeneruje, snižuje krevní tlak, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje imunitní systém, zmírňuje bolesti kloubů, pročišťuje cévy, prospívá srdci, ničí plísně, hojí rány. Nejúčinnější je česnek syrový, preventivně bychom měli sníst každý den jeden stroužek (to je 5 až6 g), což je také množství, které bychom neměli překračovat.

Česneková voda proti virům

Ingredience

  • 1–2 stroužky česneku (max. 6 g)
  • 200 ml vody

Postup

Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo nadrtíme v hmoždíři a zalijeme studenou převařenou vodou. Důkladně promícháme a vypijeme. Můžeme osladit až 1 lžičkou medu.

Použití

Jako preventivní kúru zejména v sychravých podzimních dnech pijeme česnekovou vodu ráno těsně před snídaní po dobu dvou týdnů, pak týden vodu s citronem a pak zase týden česnekovou vodu.

Česnekový čaj se zázvorem

Ingredience

Postup

Česnek a zázvor oloupeme a nakrájíme, zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu. Necháme 2 minuty povařit, sejmeme. Po 5–8 minutách scedíme.

Použití

Čaj pijeme teplý nebo vlažný, vždy čerstvě připravený. Jak prevenci jednou za den, jako podporu léčby chřipky a chorob z nachlazení až třikrát denně po dobu nezbytně nutnou.

Antivirový elixír bylinkáře Martina Kolára

Ingredience

  • 250 g česneku
  • 500 ml 40–50% čirého alkoholu (ideálně domácí pálenka nebo čistý destilát)

Postup

Stroužky česneku oloupeme, rozdrtíme v hmoždíři nebo vymačkáme lisem na česnek. Zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme v tmavé a chladné místnosti 10 dnů. Občas protřepeme. Pak scedíme přes gázu nebo husté sítko a dáme do lahviček s kapátkem.

Použití

Jako ochranu před viry užíváme česnekový elixír po dobu jednoho měsíce. Buď po 20 kapkách třikrát denně ve sklence vody před jídlem, nebo citlivější lidé mohou začít užívat 5 kapek třikrát denně a postupně přidávat po jedné kapce až na 20 kapek třikrát denně před jídlem. Antivirovou kúru si dopřejeme dvakrát ročně.

Česnekový olej

Ingredience

  • 10 stroužků česneku
  • 150 ml zastudena lisovaného oleje

Postup

Česnek oloupeme, rozetřeme nebo rozdrtíme v hmoždíři či prolisujeme, dáme do tmavé sklenice a zalijeme olejem – česnek musí být pod hladinou. Uzavřeme a necháme nejméně 3 dny rozležet. Scedíme.

Použití

Česnekový olej jako prevenci užíváme dvakrát až třikrát denně,1 lžičku oleje smícháme s 1 lžičkou čerstvě vymačkané citronové šťávy 20 minut před jídlem.

Česnekový sirup

Ingredience

Postup

Oloupaný česnek prolisujeme nebo rozetřeme a smícháme s jablečným octem a medem. Směs přendáme do skleněné uzavíratelné nádoby a necháme týden v lednici. Každý den promícháme dřevěnou vařečkou. Scedíme.

Použití

Pokud už jsme virovou chorobou onemocněli, užíváme 1 lžičku sirupu ve 220 ml neperlivé vody ráno nalačno. Česnekový sirup nikdy nepijeme neředěný!!! Jako prevence stačí jedna sklenka jednou týdně.

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také