Zahrada

30. srpna 2023 07:00

Lenka Valjentová

Skořice v zahradě: Voňavé koření ochrání rostliny před plísní i mravenci a nastartuje růst

Aromatická skořice je oblíbené koření, které má uplatnění při pečení a vaření, ale také v zahradě a při pěstování pokojových rostlin. Díky svým protiplísňovým a antibakteriálním účinkům je přirozeným, účinným a levným pomocníkem proti plísním i škůdcům. Jak skořici na zahradě použít?

Skořice, aromatická kůra tropických stromů skořicovníku, je všestranné koření, které nejen dodává typickou chuť a vůni jídlu, ale má rovněž blahodárné účinky na zdraví. V lidovém léčitelství je velmi dobře známé její antimykotické, antiseptické a antibakteriální působení, čehož se dá dobře využít i při pěstování rostlin. Nejlepší účinky má pravá cejlonská skořice (Cinnamomum verum), ovšem na zahradě bohatě postačí i levnější čínská skořice (Cinnamomum cassia) alias kassie.

Skořice léčí poranění rostlin

Antibakteriální a protiplísňové účinky skořice ji předurčují stát se lékem na mechanické poranění rostlin.

  • Při prořezávání stromů a keřů ošetřete skořicí každý řez. Tím pomůžete ochránit otevřenou ránu. Mletá skořice se k míze obvykle dobře přichytí, ale můžete k ní přidat trochu vody, aby se vytvořila pasta, která se snadno přilepí na otevřený řez.
  • Stane se, že při zahradničení dojde k poškození větví, stonků či výhonků. Aplikací mleté skořice nebo skořicové pasty na postižené místo se dá rostlina ochránit před plísněmi a houbami, které by ji mohly napadnout. A nalomené větvičky a květní stvoly se mnohdy ještě vzpamatují (zvláště u pokojovek), když je ošetříte skořicí a následně opatrně stáhnete k sobě.
  • Skořice je užitečným pomocníkem i při množení pro ošetření hlíz a rozdělených trsů. Stačí s ní zaprášit poškozená místa a riziko hnilobných procesů se sníží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jedlá soda v zahradě pomůže při pěstování rajčat i růží. Ničí plísně a odradí slimáky

Skořice proti plísni na listech

Objevila se plíseň na listech rostlin? Připravte si skořicový roztok: 1 lžičku mleté skořice koření zalijte 1 l studené vody, zakryjte a nechte nejméně osm hodin, nejlépe přes noc vyluhovat. Plísní napadená místa scezeným macerátem postříkejte nebo ho pomocí kosmetického vatového tamponku naneste přímo na listy. V zahradě se vyplatí ještě poprášit povrch půdy kolem rostlin mletou skořicí, abyste zabránili růstu plísní.

Prevence plísní v květináči

Stává se, že se u rostlin v květináčích objevuje na povrchu zeminy nepříjemná plíseň. Bývá to způsobeno většinou nadbytkem vlhkosti. Je to nejen nepříliš estetické, ale rostlinám to může uškodit.

  • Posypejte povrch půdy mletou skořicí nebo jednu lžičku zapracujte do substrátu a v krátké době se zbavíte plísní. Stejný účinek má i přidání skořice do zálivkové vody, jen jí samozřejmě nesmíte zalévat do podmisky.
  • Při prvním sázení nebo přesazování pokojových rostlin a venkovních rostlin v nádobách můžete do půdy přimíchat skořicový prášek, abyste hned od začátku zabránili plísním a houbám. Kromě toho, že chrání před plísněmi, skořice také pomáhá kořenům růst.

Skořice nastartuje růst

Jestli se chystáte nechat zakořenit řízky bylinek nebo pokojovek, posypejte řez skořicí a teprve potom je dejte do vody nebo do mokré zeminy. Skořice pomůže u většiny rostlin účinně stimulovat vývoj kořenů. Stačí skořici aplikovat jen jednou. Její efekt nespočívá v tom, že by obsahovala nějaké růstové hormony, ale v tom, že zabrání růstu nežádoucích bakterií nebo plísní, které by kořeny ohrožovaly.

Skořice odpuzuje mravence

Mravenci jsou užiteční, o tom žádná, ale na zahradě nebo doma umějí potrápit. Zatímco valná většina lidí má vůni skořice ráda, mravence odpuzuje. A tak se budou obloukem vyhýbat všem místům, kde tohle aromatické koření je. Podobným způsobem lze ochránit i dům. Pokud nechcete mít doma mravence, můžete aplikovat skořici na všechna místa, kudy by mohli mravenci přijít.

Skořici můžete nasypat kolem rostlin nebo ji zapracovat do půdy, čímž zajistíte, aby si zde mravenci nebudovali podzemní chodby. Vyrobit si můžete také postřik: Jednu lžíci mleté skořice nechte 24 hodiny vyluhovat v jednom litru vlažné vody. Potom dobře promíchejte a použijte jako zálivku, případně ji sceďte a aplikujte jako postřik (předtím ji nařeďte vodou v poměru 1 : 1). Postřik funguje i proti sviluškám a mšicích.

Zdroje: Neobyčejné užití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr), blessmyweeds.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také