Kartonové krabice se skvěle uplatní na zahradě. Pomůžou k bohatší úrodě a v boji s plevelem

Hromadí se vám doma kartonové krabice a přemýšlíte, co s nimi dělat? V horším případě je vyhodíte do popelnice, v tom lepším dáte do modrého kontejneru k další recyklaci. Anebo se dají efektivně využít na zahradě. Karton má mnoho praktických výhod a přitom je zdarma. Poradíme, jak karton v zahradě co nejlépe využít.

Kartonové krabice patří k nejpoužívanějším obalům při přepravě a skladování různých předmětů a zboží. Karton je silnější než běžný papír, ale tenčí než lepenka, Je šetrný k životnímu prostředí, protože se rychle rozkládá a pro zvířata nepředstavuje žádnou hrozbu. Většinou se skládá z celulózy, dřeva a sběrového papíru, takže z přírodě bezpečných materiálů, a během několika měsíců se úplně rozloží.

Kdy karton na zahradě nepoužívat

Ovšem je nutné vědět, že do zahrady jsou kartonové krabice vhodné pouze tehdy, nejsou-li ošetřené žádnými chemikáliemi. Ujistěte se, že nejsou potištěné nebo barvené. V takovém případě je raději nepoužívejte, protože barva by mohla do půdy uvolnit škodlivé látky. Pečlivě z kartonu odstraňte také samolepky, lepicí pásky a zbytky lepidel.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Kartony od vajec nevyhazujte. Poslouží jako organizér i květináč

Efektivní boj s plevelem

Používat různé textilie a fólie je na zahradách běžné. Jsou ale poměrně drahé, proto by možná stálo za to, vyzkoušet trik, jak zabránit nadměrnému šíření plevelů s pomocí starých kartonových krabic. Je to celkem snadné.

  • Rozdělané krabice pokládejte na půdu tak, aby se překrývaly a vytvořila se jednolitá vrstva. Správně vyskládané kartony lehce postříkejte vodou, neměly by být ale úplně nasáklé. Jemně je přitlačte, abyste zajistili dobrý kontakt lepenky s půdou. Potom je na několika místech zatižte kameny, aby je neodnesl vítr. Navrch přidejte ještě kůru jehličnanů, posekanou trávu nebo shrabané listí.
  • Než se karton rozloží, zabrání plevelům v růstu tím, že zablokuje sluneční záření a většina z nich bez přístupu světla neroste. Zároveň umožní pronikání vody a vzduchu do zeminy a podpoří podzemní život.
  • V sezoně je dobré přibližně každý měsíc až dva karton obměnit, podle toho, jak rychle se rozkládá.

Výhody mulčování kartonem

Karton lze použít i jako mulč samotný. Mulčování kartonem je skvělé i ke zlepšení stavu půdy v zahradě. V kartonových krabicích je vysoký obsah celulózy, která dokáže přilákat žížaly – a ty jsou skutečnými pomocníky k zúrodnění půdy. A pokud zeminu přikryjete kartonem, zabráníte vysušování půdy. Sazenice tedy nebude potřeba tak často zalévat a ušetříte i na vodě.

  • Jednoduše položte vrstvu kartonu (krabice můžete nařezat na kousky, ideálně na proužky třeba nožem, řezačkou nebo ve skartovačce) na půdu kolem rostlin a zasypejte vrstvou mulčovací kůry.

Nové záhony raz dva

Karton může být skvělý způsob, jak vytvořit nové záhony. Jednoduše položte vrstvu lepenky na místo, kde chcete vytvořit svůj nový záhon. Karton důkladně navlhčete, přitlačte a zasypejte vrstvou zeminy nebo prosátého kompostu. Karton se časem rozpadne a zároveň potlačí plevel a přidá organickou hmotu do vaší půdy.

Karton se hodí do kompostu

Karton lze také použít v kompostu. Jednoduše ho natrhejte na malé kousky či nadrťte a přidejte ji do kompostovací nádoby nebo hromady. Karton dodá kompostu uhlík, který je nezbytný pro zdravé kompostování. Natrhaný na kousky ho pěkně nadlehčí a zároveň je funkční růstovou bariérou pro plevel.

Zdroj: homeguides.sfgate.com,  birdsandblooms.com, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také