Kartony od vajec nevyhazujte. Poslouží jako organizér i květináč

Zvláště o Velikonocích se nám doma hromadí papírové i plastové krabičky či plata od vajec, jejichž primárním účelem je zabezpečit bezpečný přenos čerstvých vajíček z obchodu či z trhu domů. Než obaly vyhodíte do modrého kontejneru nebo dáte chovatelům slepic, zkuste je ještě využít doma i na zahradě. Mohou vám ještě dobře posloužit například jako praktické organizéry na všemožné drobnosti nebo suplovat květináčky na výsev semínek. Možností je spousta!

Papírová plata od vajec patří do modrého kontejneru

Dlouho platilo, že obaly na vejce jsou z tolikrát recyklovaného papíru, který již nemá dál smysl recyklovat. Díky novým technologickým postupům ale už plata od vajec a rolička od toaletního papíru patří do modrého kontejneru na papír, nikoli do popelnice na směsný odpad. Než kartonové obaly vyhodíte do modrého kontejneru nebo je věnujete chovatelům slepic, zkuste je ještě smysluplně využít doma i na zahradě. A nezapomeňte, že jsou skvělé na kreativní tvoření a hlavně děti tvoření z obalů na vejce milují

Krabičky od vajec jsou šikovný organizér

Kartonové i plastové boxy na vajíčka mají povětšinou šest nebo deset šikovných přihrádek, takže jsou jako dělané k přechovávání a přehledné uspořádání různých drobností. Ani ty nejmenší předměty se tak už nikam nezatoulají, protože budou mít své místo. Pro začátek pro vás máme několik nápadů, ale jistě si dokážete vymyslet něco sobě přesně na míru.

  • Organizér na mince: Koruny, dvoukoruny, pětikoruny, desetikoruny, dvacetikoruny či padesátikoruny, které nosíte po kapsách nebo je doma dáváte do hrnku s tím, že je někdy přeberete, dávejte odděleně do krabiček na šest vajec
  • Organizér na šicí potřeby a další drobnosti na ruční práce: Knoflíky, zavírací špendlíky, nitě, stužky, tkalouny, patentky, bavlnky, korálky budete mít pěkně přehledně srovnané.
  • Pro domácí kutily: Podložky, hřebíčky, šroubky s matičkami, vruty se dost často jen tak válejí na ponku, poličce nebo v krabici a takhle se pěkně uspořádat. Obal o vajec se navíc se krabice výborně hodí na udržení přehledu, v jakém pořadí jste postupovali, když něco rozebíráte.
  • Pro chovatele domácích mazlíčků: Hračky a míčky pro psy a kočky se často vyskytují kdekoli po bytě či domě, tak je zkuste dávat do obalu na vejce a nebudete je muset pořád hledat.
  • Drobné a křehké vánoční ozdoby se nerozbijí, když je uložíte do plat nebo krabiček na vejce, které se navíc dají přechovávat naskládané na sebe,

Kartonové obaly od vajec dejte do kompostu

Kartonové krabičky a plata můžete dát do kompostu, je to materiál tzv. hnědý, tedy s vysokým obsahem uhlíku, jako jsou třeba drcené dřevo, sláma, štěpka, seno, popel z dřevěného uhlí, suché listí. Jednoduše roztrhejte krabice od vajec na menší kousky, přidejte je do kompostu a zakryjte je vrstvou tzv. zelenou (jako je např. kávová sedlina a zeleninové a ovocné odřezky, posekaná tráva). Více se o kompostování dozvíte zde.

Boxy od vajec použijte jako květináčky

V oddělených přihrádkách boxů od vajec se dají ze semínek vypěstovat semenáčky. Je to velmi jednoduché. Na dně každé přihrádky na vejce propíchněte otvor, naplňte zhruba ze dvou třetin výsevním substrátem, do každého vložte jedno semínko, zasypejte zeminou a poroste vodou. Postavte na tácek a nechte vevnitř na světlém a teplém místě. Zalévejte opatrně, aby byla půda vlhká, ale ne promáčená. Po vyklíčení pak semenáčky rozdělte plata či krabičky na samostatné části a buď předsaďte do většího rašelinového květináče nebo rovnou do země. Karton je plně rozložitelný, dbejte pouze na to, aby byla rostlina i karton při sázení do země vždy vlhké.

Využít můžete i vaječné skořápky, které jsou navíc dobrým dodavatelem živin. Ve spodní části každé skořápky udělejte otvor pro odvodnění, vložte do přihrádky obalu na vejce – a další postup je stejný.

Plata i krabičky na vejce jsou ideální i na naklíčení sadby brambor.

Podpalovač grilu

Papírové obaly od vajec se vám budou hodit i při rozdělání ohně. Dejte do boxu grilovací brikety nebo kousky dřevěného uhlí či drobné suché větvičky, položte na dno grilu a zapalte. Praktický podpalovač vám poslouží i do kamen nebo krbu.

Plastové obaly na vejce využijete například:

  • když vytahujete igelitový pytel s odpadky, mnohdy z něj něco kape… Příště dejte na dno rozloženou plastovou plastovou krabici na vajíčka pro případ, že by třeba v igelitovém pytli byly dírky.
  • potřebujete-li opravdu hodně ledu a běžná tvořítka už vám nestačí, tak jako nouzové misky na výrobu ledu poslouží plastové krabičky na vejce

Zdroje: gardeningknowhow.comtheprairiehomestead.com, Neobyčejná užití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr)

Sdílejte článek

Přečtěte si také