Zahrada

3. dubna 2024 09:15

Lenka Valjentová

Plevel v zahradě je sice prevít, ale hodně prozradí o stavu půdy. A to je dobré vědět

Každý pěstitel by chtěl, aby se v jeho zahradě vyskytoval plevel co možná nejméně. Ale na druhou stranu nám nenáviděný plevel může naznačit mnohé o stavu a vlastnostech půdy v naší zahradě. Nadměrný výskyt některých plevelů totiž prozrazuje důležité vlastnosti půdy. A to se vyplatí vědět.

Plevel a jak se ho zbavit – tenhle problém více či méně intenzivně řeší každý majitel užitkové i okrasné zahrady. Ovšem plané rostliny nám mohou i leccos užitečného prozradit o stavu a vlastnostech půdy v naší zahradě. Každá rostlina má totiž své nároky na podmínky prostředí, složení půdy a přístup k živinám, plevel není výjimkou. Výskyt plevelů tak není vůbec náhodný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jedlý plevel: Ochutnejte pýr, pampelišku či pěťour, jejich chuť vás překvapí

Co je vlastně plevel

„Klasická definice plevele zní: Je to každá rostlina, která roste tam, kde si to nepřejeme. Tedy, i kdyby to byla orchidej v obilí. Označení plevel je tedy vlastně vyjádřením postoje člověka k planým rostlinám,“ uvádí Helena Vlašínová ve své knize Zdravá zahrada. S nadsázkou je tedy možné za plevel označit všechny rostliny, kterým se daří lépe, než těm, které v potu tváře pěstujeme.

Co plevel signalizuje o půdě

Plevel a základní živiny v půdě

  • Zeminy, ve kterých je nedostatek vápníku, prozrazuje například hojný výskyt rmenu rolního (Anthemis arvensis), pěťouru maoúborného (Galinsoga parviflora) nebo kokošky pastuší tobolky (Capsella bursa-pastoris). Takovou zeminu je třeba přiměřeně vápnit, především na podzim.
  • Vápnité půdy signalizují třeba čekanka obecná (Cichorium intybus), šalvěj luční (Salvia pratensis), vlčí mák (Papaver rhoeas), chrpa luční (Centaurea jacea), kopřiva žahavka (Urtica urens) nebo svlačec rolní (Convolvulus arvensis). V tomto případě přidáme do zeminy rašelinu, která ji okyselí.
  • Půdy s nadbytkem dusíku jsou skvělými hostiteli například kopřivy dvoudomé (Urtica dioica), hluchavky bílé (Lamium album), pěťouru maloúborného (Galinsoga parviflora), rozrazilu perského (Veronica persica), svízele přítuly (Galium aparine), ptačince žabince (Stellaria media) či bršlice kozí nohy (Aegopodium podagraria). Na takovém místě bychom měli omezit používání hnojiv s dusičnany.
  • Například přeslička rolní (Equisetum arvense) nebo psárka polní (Alopecurus myosuroides) naznačuje, že je zemina v zahradě chudá na dusík, takže bychom měli zvýšit obsah dusičnanů v půdě přihnojením.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ptačinec žabinec: Úporný plevel, ale i první jarní salátek. Jak ho doma využít?

Plevel a množství vápníku a dusíku v půdě (+ nadbytek, - nedostatek)

plevel vápník dusík
drchnička rolní + +
jitrocel větší + +
kokoška pastuší tobolka - +
kopřiva dvoudomá +
kopřiva žahavka +
mák vlčí +
pěťour maloúborný - +
ptačinec žabinec +
rmen rolní -
svízel přítula +
šťovík kyselý +

Zdroje: cs.wikipedia.orgzahradkarskaporadna.czceskestavby.cz, Helena Vlašínová Zdravá zahrada (zdroj tabulky)


Přečtěte si také