Výlety

10. listopadu 2023 07:00

Lenka Valjentová

Tip na výlet: Na zámku ve Světlé nad Sázavou už mají Vánoce. A od prosince i korunovační klenoty

Světlá nad Sázavou patří mezi nejzajímavější města Posázaví. Objevte kouzlo tohoto malebného městečka, které je neodmyslitelně spjato s krásnou přírodou a zpracováním skla a českých granátů. Perlou je místní zámek, kde si nenechte ujít unikátní expozici historického skla či prvorepublikového života. Aktuálně je tu výstava věnovaná historii a tradicím Vánoc a od prosince si na zámku můžete prohlédnout korunovační klenoty.

Zámek ve Světlé nad Sázavou je přístupný celoročně

Na levém břehu Sázavy leží rozlehlý zámecký komplex, který navazuje na 16hektarový park založený v roce 1871 s řadou rybníků a romantických staveb. Současný majitel zámku rozšířil prohlídkové okruhy, stále obohacuje sbírky o další cenné exponáty a celý areál zpřístupnil veřejnosti celoročně, a to od úterý do neděle.

Historie Vánoc a vánočních tradic

Do neděle 7. ledna 2024 je v prostorách zámku včetně nejzdobnějšího Rytířského sálu k vidění výstava s názvem Historie Vánoc a vánočních tradic. V komentované prohlídce se dozvíte, kdy se začaly Vánoce slavit, jak se slavily v průběhu staletí až po současnost.

Výstavě dominuje přes třicet tematicky nazdobených vánočních stromečků. Obdivovat můžete stromek medový, porcelánový nebo perníčkový, zdobený foukaným sklem, vánočními ozdobami ze skleněných foukaných perlí, keramickými ozdobami či minerály, nechybí strom v českých národních barvách nebo stromky, které spolu s vystavenými saněmi odkazují na populární pohádku Tři oříšky pro Popelku. Po skončení prohlídky si můžete vánoční ozdoby, které se vám padnou do oka, koupit.

Slavnostní zámeckou vánoční výzdobu doplňuje unikátní adventní věnec s obvodem 48 metrů, který je instalován kolem kašny na nádvoří zámku. A když se setmí, je ten nejlepší čas na procházku slavnostně osvětleným zámeckým areálem, který se tradičně zdobí do vánoční atmosféry umístěním světelných výjevů.

České korunovační klenoty

Kromě vánoční výstavy máte ještě jedinečnou příležitost navštívit – od 1. 12. 2023  do 31. 1. 2024 –  interaktivní výstavu České korunovační klenoty a seznámit se s osudy 22 korunovaných panovníků, kteří je směli nosit. Jedná se o mistrovské repliky nejcennějšího pokladu. Na jednom místě uvidíte kopii svatováclavské koruny, středověkého žezla, jablka a mimořádně i korunovačního meče.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Valdštejnská zahrada v Praze: Raně barokní oáza klidu v centru města skýtá mnohá překvapení

Jak se žilo za první republiky

Stálá expozice tzv. první republiky vám ukáže, jak se na zámku žilo ve 20. a 30. letech 20. století. Veškeré zařízení, které bylo součástí denního života, je nainstalováno tak, jako by zámek poslední obyvatelé opustili před několika okamžiky. Vstoupíte do společenského sálu, pracovny, ale i ložnice a dětského pokojíčku s autentickými předměty.

Jedinečné historické sklo

Sklářský průmysl má ve Světlé nad Sázavou dlouhou historii. Odkazuje na ni i jedna z expozic zámku, ve které je na 1 100 předmětů vyrobených v období od baroka po 20. století. Třetí největší evropskou expozici historického skla si můžete prohlédnout v autentickém prostředí barokního křídla zámku. Kolekce představuje vzácný soubor skleněných předmětů ze sbírky Uměleckoprůmyslového muzea Praha. Jedná se o unikátní soubor evropského skla, který nikdy nebyl vystaven v takovém rozsahu a kvalitě. Expozice je obohacena i sklářskými výtvory francouzské, německé a italské produkce a hlavně mnoha zajímavými díly místních světelských sklářů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tip na retro výlet: Svratka, Křižánky a Krátká jsou kouzelná místa s atmosférou minulých časů

Koloniál, služby & řemesla

Světelsko-historický obchod a řemesla se spojily s expozicí Muzeum sklářství, kamenictví a brusičství, a představují tak život ve Světlé ze všech stran – od koloniálu z počátku 20. století, galanterie, módního salonu, vetešnictví přes uličku tradičních řemesel a hlavně seznámí s hlavními obory: sklářstvím, kamenictvím a broušením českých granátů na Světelsku.

Vydejte se do podzemí

Když budete mít ještě čas, tak od zámku přejděte most na druhý břeh Sázavy, kde můžete obdivovat raně gotický kostel sv. Václava ze 14. století a pozdně barokní radnici z konce 18. století. Půjdete-li ještě dál, dojdete ke vstupu do středověkého podzemí. Podle lidových pověstí bylo spojeno s dalšími podzemními prostorami historického města, pokračovalo pod řekou Sázavou k zámku a vedlo až k hradu Lipnice nad Sázavou. Podzemní chodby přestaly být využívány koncem 19. století a téměř upadly v zapomnění. Až v letech 1999–2002 skupina místních nadšenců systém chodeb vyčistila. Chodby měří 200 metrů a jsou přístupné s průvodcem.

Zdroj: Profimedia. cz, vysocina.eu, zameksvetla.cz


Přečtěte si také