Torze neboli přetočení žaludku: Veterinářka radí, jak bolestivému onemocnění psů předejít

Přetočení žaludku je největším strašákem majitelů středních a větších plemen psů. Důvodů jejího vzniku je celá řada, ale při dodržování několika pravidel se mu dá předejít. Torze postihuje především starší psy větších plemen.

Co to torze žaludku vůbec je a jak k ní dochází

Jedná se o stav, kdy je žaludek naplněn potravou, vodou či plyny a přetočí se kolem své osy. Nejčastěji postihuje jedince starší 5 let středních a velkých plemen s hlubokým a úzkým hrudním košem, jako jsou němečtí ovčáci, německé dogy, setři, velcí knírači, ohaři a další. Dá se jí ale předejít. „K přetočení žaludku zpravidla dochází, je-li pes dlouhodobě špatně krmen. Náchylnější mohou být ti, kteří dostávají potravu jednou denně, protože svalstvo jejich trávicí soustavy bývá ochablejší než u častěji krmených jedinců,“ říká veterinářka Dagmar Zähringer. Také se doporučuje krmivo jednou za čas obměnit, přičemž nové krmivo zařazujeme postupně a přechod může trvat i 3 týdny.

Včasné odhalení příznaků

Při torzi žaludku jde o minuty, může se totiž jednat o fatální stav. Hlavním příznakem je zvětšení břicha, které je na pohled ztuhlé a na dotek bolestivé. Další příznaky, mezi které patří zvracení pěny či tekutiny nebo snaha o zvracení, zrychlené polykání a nadměrné slinění, následují velmi rychle po sobě. Pes začne také zrychleně dýchat, nadměrně pít a trpět nechutenstvím. „Po prvních příznacích si mohou majitelé také všimnout zčervenání nebo naopak zblednutí dásní, shrbeného postoje, nezvyklých pozic při sezení a svíjení. Celkové chování psa ze změní a začne být apatický. V těchto momentech jde o minuty, které mohou psovi zachránit život,“ uvádí Dagmar Zähringer s tím, že včasný zásah veterináře zvýší šance, že pes bude dále spokojeně žít.

Prevence aneb Jak torzi předejít

Pokud jste majitelem psa, který je k torzi náchylnější, je třeba dodržovat několik pravidel. Ty mohou výrazně snížit riziko, že přetočení žaludku nastane. K tomuto stavu dochází především ve spojitosti s krmením, a proto byste svému psovi měli dopřávat kvalitní krmivo alespoň ve dvou krmných dávkách během dne. K torzi dochází nejčastěji v noci, nekrmte tedy psa před spaním. Důležitou složkou je také dostatek vlákniny, která podporuje trávení a posun krmiva ve střevech. Během krmení se snažte zabránit hltání, s tím vám dobře pomohou protihltací misky.

„Majitele často upozorňujeme, aby své psy nechávali alespoň dvě hodiny po jídle v klidu odpočívat a nenutili je k pohybové aktivitě. Z tohoto důvodu vždy doporučujeme krmit psa po procházce či jiné aktivitě, avšak ne ihned. Psa nechte hodinu oddechnout a až poté ho nakrmte,“ dodává Dagmar Zähringer. Několik hodin po krmení byste se také měli vyhnout jízdě v autě nebo v jiném dopravním prostředku. Pozor na skladování granulí. Obsažený tuk se na slunci kazí. Granule před jídlem můžete také namáčet v teplé vodě. Nikdy nenechávejte žrádlo v misce zkvasit a misku pravidelně myjte.

Zdroj: MVDr. Dagmar Zähringer; superzoo.cz

Sdílejte článek
Štítky pes nemoc torze žaludku veterinární lékař přetočení

Přečtěte si také