Upečte si jidáše: Podle legendy zaručují pevné zdraví a chrání před zradou

Jidáše, sladké kynuté pečivo, připomínají velikonoční příběh zrady. Pojí se k nim řada legend. Podle jedné z pověr zajišťují pevné zdraví a chrání před zradou. Ale musí se upéct večer na Škaredou středu a sníst ráno na Zelený čtvrtek. Tak proč to nezkusit! Stejně jako vychytaný recept Ládi Hrušky.

Velikonoční jidáše patří neodmyslitelně k tradičním velikonočním pochoutkám. Pečou se z kynutého těsta (podobně jako vánočka), které je samo o sobě symbolické – představuje nový život, protože při kynutí nabývá na objemu.

Přečtěte si: Pašijový nebo také Svatý týden: Znáte staré tradice i názvy jednotlivých dní?

Kdy a proč jíst jidáše

Stará lidová legenda praví, že se jidáš potřený medem má sníst na Zelený čtvrtek ještě před východem slunce. To zajistí celoroční pevné zdraví a také ochranu před zradou i hadím uštknutím a bodnutím létavého hmyzu.

  • Podle další pověry by se měl na Zelený čtvrtek jeden jidáš hodit do studny, aby zajistil dostatek vody.
  • Jidáše by měla dostat také domácí zvířata, aby byla celý rok zdravá.

Kdy péct kouzelné jidáše

Je důležité vědět, že před nemocemi, nebezpečím a zradou chrání jenom ten jidáš, který byl doma upečený večer na Škaredou středu. Ty kupované a jindy upečené prý tuhle kouzelnou moc vůbec nemají.

Inspirujte se: Staročeská velikonoční nádivka: Nesmí v ní chybět maso, vejce a jarní bylinky

Tvary velikonočních jidášů

Co se týká tvaru jidášů, v jednotlivých regionech se různí. Někde se pletou spirály nebo copánky jako oprátky. Mají připomínat svinutý provaz či uzel, na němž se Jidáš oběsil poté, co zradil Krista. Jinde se tvarují do písmena J (jako Jidáš), mohou to být i placky s mřížkami a vpichy.

Starobylé jsou stylizované tvary jarních mláďat, především ptáčků a zajíčků, které jsou oslavou nového života. A právě takové si upečeme s Láďou Hruškou – vychytané jidášky ve tvaru naducaných kuřátek. Ona „naducanost“ není jen tak,  symbolizuje totiž hojnost a plodnost.

Recept Ládi Hrušky na jidáše

Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 3 žloutky (2 do těsta + 1 na potření)
  • ⅓ kostky másla
  • ½ kostky droždí
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 lžíce cukru krupice
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • hřebíčky

Příprava

  1. Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny (mouka, vanilinový cukr, sůl), přidáme nastrouhanou citronovou kůru a dva žloutky.
  2. Zaděláme kvásek: do vlažného mléka nasypeme cukr a nadrobíme droždí. Promícháme a počkáme, až vzejde kvásek.
  3. Hotový kvásek nalijeme do mísy s moukou, přidáme máslo a důkladně prohněteme, dokud nezískáme krásné, nelepivé těsto. To necháme zhruba 45 minut odpočinout a vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozválíme a ukrajujeme z něj kousky, které rozválíme na válečky dlouhé asi 20 cm. Z nich uděláme uzlík, díky kterému nám vznikne baculaté kuřátko.
  5. Hotová kuřátka vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout.
  6. Kuřátkům uděláme oko z hřebíčku, nůžkami nastřihneme zobáček a vytvarujeme křidélka. Celé ho potřeme vyšlehaným žloutkem.
  7. Jidášova kuřátka vyskládaná na plechu vložíme do předehřáté trouby a upečeme při teplotě  180 °C dozlatova.

Podívejte se, jak peče velikonoční jidáše Láďa Hruška:

Zdroj: Vychytávky Ládi Hrušky

Sdílejte článek
Štítky zdraví hobby cukr sůl mouka volný čas mléko máslo citronová kůra kvas žloutek těsto životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také