Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Celý den se usmívejte a večer upečte velikonoční jidáše aneb návod na Škaredou středu

Je tu Škaredá nebo taky Sazometná, Smetná nebo Černá středa. Kromě toho, že si věřící v tento den připomínají podlou Jidášovu zradu, připadá na ni i řada lidových zvyků, tradic a pověr. Například se tvrdí, že kdo se na Škaredou středu mračí, bude mít blbou náladu celý další rok, takže se raději usmívejte, i když vám není do zpěvu. Nezapomeňte taky vymést saze z komína, jen tak vyženete z domu zlo. V tento den by i jídlo mělo vypadat trochu škaredě, potrhaně, tak zkuste třeba bramboráky. A večer je čas na pečení jidášů, velikonočního pečiva pokrouceného stejně jako Jidášův charakter.
Vydáno: 08.04.2020
Celý den se usmívejte a večer upečte jidáše aneb návod na Škaredou středu
Autor: istock.com Celý den se usmívejte a večer upečte jidáše aneb návod na Škaredou středu

Škaredá středa svým názvem připomíná  hanebný čin Jidáše Iškariotského. Ten v tento den zradil a udal Ježíše Krista, který byl poté uvězněn, odsouzen a umučen na kříži. Jako odměnu dostal Jidáš 30 stříbrných, které se staly stejným symbolem zrady jako on. Peníze si ale příliš neužil, protože se kvůli špatnému svědomí později oběsil.

Škaredá středa svým názvem připomíná hanebný čin Jidáše Iškariotského. Ten v tento den zradil a udal Ježíše Krista
Autor: istock.com Škaredá středa svým názvem připomíná hanebný čin Jidáše Iškariotského. Ten v tento den zradil a udal Ježíše Krista

Nemračte se, nebo se budete podobat Jidášovi

Známá lidová pověra říká, že kdo se na škaredou středu škaredí a mračí, tomu to zůstane po celý další rok a každou středu se bude podobat Jidášovi, takže je lepší zatnout zuby a i všechny nepříjemnosti a povinnosti dnes zvládnout s úsměvem na tváři a dobrou náladou.

 Smrtná neděle není smutná

Dnes je Smrtná neděle. Vynáší se smrt a lidé vítají jaro

Kýchavná neděle aneb Co o kýchání možná ještě nevíte

Kýchavná neděle aneb Co možná ještě nevíte o kýchání

Vymeťte saze z komína, vyženete tak z domu zlo

Ve staveních našich předků o Škaredé středě vrcholilo několikadenní jarní gruntování. Ve středu bylo nejdůležitější vymést saze z komína. To bylo nejen čistě praktické, ale také symbolické – vymetení komína znamenalo vyhnání zlých sil a neštěstí ze stavení, aby v příštím roce nemohly lidem v domě škodit a jeho obyvatelé byli šťastní a zdraví. Podle zvyku vymetání komínů se škaredé středě někde říká Sazometná, Smetná nebo Černá.

Škaredá středa: vymeťte saze z komína, vyženete tak z domu zlo
Autor: pixabay.com Škaredá středa: vymeťte saze z komína, vyženete tak z domu zlo

Udělejte škaredé jídlo

Na Škaredou středu se nemělo jíst maso ani žádná tučná a honosná jídla. V tento den mělo i jídlo vypadat nepovedeně, potrhaně, jednoduše škaredě. Často se připravovaly trhance, kaše, bramborové placky nebo bramboráky. Před podáváním se ještě záměrně potrhaly, aby ještě více naplnily tradici Škaredé středy.

Besedické bramboráky

Ingredience

  1. 1 kg starých brambor
  2. 2 vejce
  3. sůl
  4. kmín
  5. 4–6 stroužků česneku podle chuti
  6. kousek slaniny
  7. máslo nebo sádlo

Postup

Oloupané brambory nastrouháme, dobře vymačkáme puštěnou vodu a smícháme je s vejci. Směs jen mírně osolíme a přidáme trochu kmínu a lisovaný česnek podle chuti. Umícháme řídkou hmotu. Pánev s nepřilnavým povrchem trošku vytřeme kouskem slaniny nebo nebo sádla. Zhruba 1 lžíci bramborové hmoty rozetřeme na rozehřátou pánev. Plochou obracečkou otočíme a opečeme z druhé strany. Ještě horké potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem, skvělé jsou i suché.

Škaredá středa: uvařte na pohled potrhané jídlo, třeba bramboráky
Autor: istock.com Škaredá středa: uvařte na pohled potrhané jídlo, třeba bramboráky

Večer nezapomeňte upéct velikonoční jidáše

Sladké kynuté pečivo, pokroucené jako Jidášův charakter, se tradičně peče večer na Škaredou středu. Své jméno dostaly podle zrádce Jidáše a symbolizují jeho konec. Co se týká tvaru, v jednotlivých regionech se jidáše různí, ovšem pro všechny platí, že musí připomínat provaz nebo uzel, na němž se Jidáš oběsil poté, co zradil Krista. Někde se pletou spirály či copánky jako oprátky, jinde se tvarují do písmena J, mohou to být i placky s mřížkami a vpichy, starobylé jsou stylizované tvary jarních mláďat, především ptáčků a zajíčků, jako oslava nového jara. Velikonoční jidáše se pečou zásadně z kynutého těsta (podobně jako vánočka), které je samo o sobě symbolické – představuje nový život, protože při kynutí nabývá na objemu.

Proč a kdy jíst jidáše

Lidové zvyky praví, že se jidáše se mají – polité medem – sníst na Zelený čtvrtek ještě před východem slunce, což zajistí pevné zdraví, ochranu před lidskou zradou, hadím uštknutím a hmyzím bodnutím. Tady je ale extrémně důležité, abyste si jidášky upekli sami. Ty nepečené doma totiž prý tuhle kouzelnou moc nemají. A když zaspíte, můžete si jidáše samozřejmě dát až ráno na snídani na Zelený čtvrtek, který je dnem odpuštění, očisty a připomenutí poslední večeře Páně.

Škaredá středa: večer upečte velikonoční jidáše
Autor: istock.com Škaredá středa: večer upečte velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Ingredience

  1. 500 g hladké mouky na kynuté těsto
  2. 250 ml mléka
  3. 2 vejce
  4. 80 g másla
  5. 1 sáček sušeného droždí
  6. 1 vanilkový cukr
  7. 20 g cukru
  8. špetka soli

Postup

Do mísy prosejte mouku, přidejte vlažné mléko, 1 vejce, rozpuštěné máslo, sušené droždí, cukry a špetku soli. Zadělejte těsto. Vyklopte ho na pomoučenou plochu. Ručně těsto propracujte tak, aby bylo pružné, a poté ho dejte do mísy, překryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 180 °C. Z vykynutého těsta tvarujte jidáše, rozložte je na pečicím papírem vyložený plech s dostatečnými rozestupy. Vytvarované jidáše potřete vejcem rozšlehaným s 1 lžící vody a nechte ještě asi 20 minut kynout. Pečte dozlatova zhruba 25 minut.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás zajímat:

Dnes je Zelený čtvrtek. Víte, proč se mu tak říká?

Dnes je Zelený čtvrtek. Víte, proč se mu tak říká?

Upečte si velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše – upečte si tradiční dobrotu z kynutého těsta

Článek je zařazen v: Velikonoce , české Velikonoce , škaredá středa , zelený čtvrek , velikonoční jídáše , recept na jidáše , bramboráky , lidové tradice , velikonoční zvyky
Speciály: Jaro a Velikonoce , České tradice a svátky

reklama