Vánoce

16. prosince 2023 09:00

Simona Sedláčková

Vánoce s vůní citrusů: Udělejte řetězy, věnce, ozdoby a naučte se sušit celé pomeranče

Citrony do čaje, mandarinky ke svačině a nesmíme zapomenout ani na pomerančový džus! Citrusy máme rádi téměř všichni. Bez citronů, pomerančů, mandarinek, grepů a v posledních letech třeba i pomela si už Vánoce ani neumíme představit. A zdaleka se neobjevují jenom v našem jídelníčku.

Citrusy původně rostly v tropické a subtropické Austrálii a Asii, ale v Evropě se objevily už velmi dávno, v antice, kdy je patrně dovezl ze svých výbojných cest Alexandr Veliký. V jižních částech Evropy se pak začaly více pěstovat ve středověku, ale například sladké mandarinky poznala Evropa teprve v 19. století. V našich přírodních podmínkách zůstane pěstování citrusů vždy jenom větším či menším koníčkem, ale stejně si bez nich především zimní období snad ani neumíme představit. A co teprve Vánoce! K vánočním svátkům jednoduše vůně citrusů tak nějak patří…

Vyřezávané vánoční pomeranče

Jednoduchou dekoraci s neodolatelnou vůní si můžete vyrobit během chvilky sami. Budete potřebovat jenom několik pomerančů, voňavé koření, tedy hřebíček, nůž a jehlu na špízy nebo obyčejnou tenkou pletací jehlici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak udělat marmeládu z pomerančů

Pro začátek jednoduše propichujte kůru pomeranče jehlicí a do otvorů zapichujte jednotlivé hřebíčky, nejlépe ty s kulatou hlavičkou. Není to nic složitého, jenom se snažte o přibližně stejné rozestupy mezi jednotlivými hřebíčky.

  • Jde vám práce dobře od ruky? Tak se pusťte i do pravidelných obrazců a vzorů. Můžete si nožem naznačit pruhy a kružnice na pomeranči, do kterých budete hřebíčky zapichovat.

Plátky pomerančů pověste na stromek

Podobné přírodní dekorace jsou velmi oblíbené. Sušené plátky pomerančů či citornů můžete zavěsit na zlatou nitku nebo tenký provázek a rozvěsit je po vánočním stromečku. Tavnou pistolí můžete na plátky nalepit i malý kousek větvičky smrku, svitek skořicové kůry nebo třeba červený dřevěný korálek.

  • Sušené pomerančové plátky se budou krásně vyjímat i na jednoduchém vánočním věnci. Nepotřebují k sobě ani žádné další ozdoby.

INSPIRUJTE SE: Vánoční věnec z šišek každý rok nazdobíte jinak. Vytvořte univerzální dekoraci

Sušené pomerančové kouličky

Sušit pomeranče nemusíte jenom nakrájené na plátky, ale klidně i celé. Jenom je potřeba nakrojit dlouhými řezy kůru a pomeranče sušit v sušičce na ovoce nebo v troubě vyhřáté na 50 °C.

Hotové pomerančové kouličky můžete zavěsit na vánoční stromeček nebo jimi ozdobit vánoční věnec. Připravte se ale na to, že sušení celých citrusů trvá poměrně dlouho.

Girlandy a řetězy na stromek

Sušené plátky citrusů i pomerančové kouličky navlékněte na dlouhý provázek a vytvořte si i originální řetězy na stromeček nebo girlandy na stěnu či na schodiště.

Zdroj: autorský článek Simona Sedláčková


Přečtěte si také