Vánoce

18. prosince 2022 09:00

Simona Sedláčková

Vánoční exotika: Rostliny, ze kterých vytvoříte trvanlivou vánoční výzdobu

Také každoročně přemýšlíte, jaké rostliny využít na vánoční výzdobu, aby vám vše vydrželo krásně svěží po celý adventní čas? Naše tradiční chvojí v současných suchých bytech rychle opadá, ale pokud se smíříte s poněkud exotičtějším vzhledem vánoční výzdoby, můžete použít i eukalyptus neboli blahovičník, mimózu, klokanku či proteu.

Nejkrásnější vánoční výzdoba se pro většinu z nás nese v tradičním duchu s vůní jehličí. Moderní byty a domy se suchým vzduchem však zkracují trvanlivost vánoční výzdoby na pár dní. Pak už jen luxujeme jehličí a možná i začínáme přemýšlet nad pořízením výzdoby z umělých materiálů. Pro ty, kteří si dokážou představit vánoční výzdobu z cizokrajných rostlin, nabízíme řešení.

Tradiční vánoční stromek samozřejmě nic dokonale nenahradí, ale v dlouhodobé, tedy adventní výzdobě, mohou tradiční opadavé větvičky jehličnanů alespoň částečně nahradit rostliny, jako je eukalyptus, mimóza nebo hodně exoticky vyhlížející protea, která však, při troše fantazie, může někomu připomínat i hvězdu.

Blahovičník, eukalyptus (Eucalyptus)

Jako ne tak moc vzdálený příbuzný u nás hodně oblíbené svatební myrty, se ke slavnostnímu zdobení báječně hodí. Pochází sice ze vzdálené Austrálie a Nové Guineje, ale najdou se zahradníci, kteří blahovičník dokážou pěstovat i v našich podmínkách. Není to však vůbec jednoduché.

V květinářství si můžete větvičky blahovičníku běžně koupit. Ve váze i v suchých dekoracích vydrží dlouho svěží. Větvičkami eukalyptu můžete ozdobit i vánoční dárky.

Mimóza (Acacia decurrens)

Keřovitá trvalka, kterou můžete pěstovat jako pokojovou rostlinu i doma, ale v květinářstvích najdete přece jen dekorativnější větvičky obalené kouzelnými žlutými kuličkami květů s opojnou vůní. Mimóza vykvétá většinou právě v prosinci, tak proč ji nevyužít na netradiční vánoční dekorace.

Protea (Protea)

Protea je stálezelený keř nebo strom původem z Afriky, jehož nápadná šišticovitá květenství se u nás běžně prodávají v čerstvém i v sušeném stavu. Protea se často využívá do moderních květinových aranžmá, kde vždy hraje prim, především pro svou velikost a tvarovou nápadnost.

Klokanka, rozvitec (Anigozanthos)

Klokanka pochází z Austrálie, kde roste jako vytrvalá rostlina. U nás ji můžete potkat v botanické zahradě v Liberci nebo zakoupit řezanou v květinářstvích, kde ji nabízejí jako velmi trvanlivý doplněk do kytic. Klokanka vydrží ve váze krásně čerstvá dokonce až 4 týdny.

Zdroj: https://www.magazinzahrada.cz/jak-pestovat-blahovicnik-v-interieru/; https://www.plantica.cz/navody/anigozantus-klokani-pacicka-anigozanthos-flavidus/


Přečtěte si také