Velikonoce

24. března 2024 08:30

Lenka Valjentová

Modré pondělí bychom měli strávit v klidu a mlčenlivosti. Nemá se chodit do práce, ale doma uklízet

Modré pondělí (letos 25. března) je první den posledního týdne před Velikonocemi. Pro křesťany bylo volným dnem, kdy se nemělo pracovat. Dětem a studentům začínaly vakace, tedy velikonoční prázdniny. Podle lidových představ se na Modré pondělí mělo doma začít s jarním úklidem a druhý den na Šedivé úterý pak vymetat pavučiny. Víte, proč se mu říká Modré pondělí?

Po Květné neděli začíná poslední předvelikonoční týden, kterému se říká pašijový, svatý nebo lidově barevný. Prvním dnem je Modré (někde také Žluté) pondělí a následuje Šedivé úterý. Z hlediska křesťanství nebyly tyto dva dny nijak zvlášť významné, žádné zvláštní církevní obřady se k nim nevážou. Pro věřící byla prvním důležitým dnem Velikonoc Škaredá středa.

NENECHTE SI UJÍT: Velikonoce podle starých tradic a zvyků. Co dělat od Květné neděle po Velikonoční pondělí

Modré pondělí je den klidu

Modré pondělí bývalo pro křesťany volným dnem, kdy se nemělo pracovat. Kostely se zdobily stuhami a suknem modrým (barva čistoty a nevinnosti) nebo fialovým (barva, které vyjadřuje smutek mírněný nadějí). Modré pondělí by se mělo strávit v klidu a v mlčenlivosti. Na stůl se kdysi dávalo zelené osení jako hold probouzející se přírodě. Někde se jedly Boží milosti.

  • Na Modré pondělí žákům a studentům začínaly tzv. vakace, což byly velikonoční prázdniny. Bylo to praktické, neboť každý pomocník byl doma před Velikonocemi vítaný.

Modré pondělí v lidových tradicích

  • Ani v lidových tradicích nehrály Modré pondělí a Šedivé úterý tak velkou roli jako dny další, ale některé zvyky přece byly. Modré pondělí především znamenalo začátek důkladného jarního gruntování.
  • Na Modré pondělí hospodyně i hospodáři dávali do pořádku celé stavení, uklízeli, přebírali potřebné i nepotřebné věci, opravovali je nebo vyhazovali. O den později, na Šedivé úterý, se pak speciálně vymetaly ze všech koutů pavučiny.
  • Jarním úklidem naši předkové symbolicky vyháněli zimu a špínu nejen z domácnosti, ale i ze svých duší.

PŘEČTĚTE SI: Dnes je Škaredá středa. Celý den se usmívejte a večer upečte velikonoční jidáše

Proč se říká Modré pondělí

Název je údajně odvozen od sukna, které tento den zdobí kostely. Nebo prý má kořeny v německém „blauer Montag“, které se vžilo pro den po neděli, kdy se lidé bavili a hojně popíjeli – a na neděle se ani čtyřicetidenní půst nevztahoval. Slovo „blau“ znamená nejen modrý, ale přeneseně také „opilý“ či „neschopný práce“. Krátká říkanka z tehdejších Humoristických listů: „Že se říká ‚modré pondělí, jaká toho asi je příčina? Inu, při pitkách se udělí velmi snadno ňáká modřina."

Kdy bude Modré pondělí v následujících letech

rok den
2025 14. duben
2026 30. duben
2027 22. březen
2028 10. duben
2029 26. březen
2030 15. duben

Modrá Velikonocím sluší

Pokud se nám modrá líbí, můžeme si připravit velikonoční výzdobu v odstínech téhle krásné, leč pro Velikonoce nepříliš tradiční barvy. Modrá jaru sluší a nepotřebuje k sobě ani další spoustu dekorací. Inspiraci na modré kraslice najdete zde.

Zdroje: Český lidový a církevní rok (Alena Vondrušková), Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce Jaro (Martin Bestajovský),  toulcuvdvur.czcesketradice.cz

Sdílejte článek
Štítky Velikonoce tradice zvyky Velikonoční pondělí modré pondělí šedivé úterý Květná neděle

Přečtěte si také