Vysaďte na zahradu rychle rostoucí stromy či keře. Zajistěte si stín pro příští léto

Při pohledu z okna je každému jasné, že letošní léto nenávratně skončilo. Ale vzpomínky na sluncem rozpálené dny, kdy jsme vyhledávali na zahradě každý kousek stínu, máme všichni stále v živé paměti. Proto přemýšlejte, který strom či keř vám už pro příští léto zajistí chladivý stín. Rychle roste například černý bez nebo červený i černý jeřáb, známý také pod označením aronie. Nejvhodnější dny pro výsadbu nových stromů či keřů už se blíží!

Hledáte strom či keř, který by dokázal už příští léto vytvořit alespoň malý kousek chladivého stínu na vaší zahradě? Pokud se jedná o zahradu spíše malou, na které je potřeba promýšlet každou novou výsadbu s ohledem na prostor, který rostlina pro sebe zabere, pak si vyberte například černý bez, který můžete řezem udržovat ve tvaru stromu s několika kmeny. Nebo vysaďte červený či černý jeřáb. Oba stromy si pro sebe zaberou jen poměrně malý prostor, rychle rostou a stejně jako černý bez poskytnou chutné plody vám i ptactvu.

Černý bez (Sambucus nigra)

Pokud hledáte ten nejméně náročný keř, který zvládne pěstovat úplně každý, protože se jedná o dřevinu, která si většinou sama najde cestu do zahrady i bez toho, aby ji někdo vysadil, pak zvolte obyčejný černý bez.

V nabídce zahradnictví však najdete i zajímavé kultivary, dokonce i s růžovými květy (Sambucus nigra 'Black Lace' nebo 'Black beauty'), které během pár let vytvoří na zahradě bohaté keře se sytě vínovými listy. Růžově kvetoucí kultivary nejsou o nic náročnější na pěstování než jejich obyčejní příbuzní. Všem černým bezům vyhovuje běžná zahradní půda, nemají téměř žádné požadavky na péči ani na závlahu. Keře velmi rychle rostou a dají se řezem tvarovat i jako stromy s několika kmínky.

Jeřáb ptačí, jeřáb obecný, červený jeřáb (Sorbus aucuparia)

Menší strom nebo keř, který najdete běžně růst v naší přírodě, bude slušet i vaší zahradě, protože zpravidla pro sebe nezabere moc místa, ale vytvoří během pár let pohlednou, rozvolněnou korunu.

Můžete pěstovat jen běžný červený jeřáb, ale pokud chcete sklízet chutné a velmi zdravé plody, vyberte si skvělou odrůdu Jeřáb obecný 'Moravský sladkoplodý' (Sorbus aucuparia var.moravica). Není nijak náročný na pěstování a je vhodný i do horských poloh.

Aronie, černý jeřáb (Aronia melanocarpa, dříve Aronia nigra)

Lidově se jeřábu černému říká temnoplodec. Kde se takový název vzal, je každému jasné na první pohled. Plody černého jeřábu jsou skutečně temně černé až nafialovělé. Jedná se o strom nebo keř, který jen zřídka přerůstá do výšky nad 2 m, proto se snadno vejde do každé, i sebemenší zahrady. Černý jeřáb můžete pěstovat na slunci i v polostínu, v sušší půdě. Je velmi odolný vůči všem škůdcům i chorobám. Jeho nevýhodou je poměrně značná krátkověkost.

Zdroj: https://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=201; https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/bez-cerny-v-zahrade-moznosti-pestovani; https://cs.wikipedia.org/wiki/Temnoplodec; https://izahradkar.cz/zahrada/ovoce/jadroviny/sladke-jerabiny-moravskeho-jerabu-%E2%80%A8lze-sklizet-i-zahrade/


Přečtěte si také