Při hubnutí využijte ohnivou sílu chilli papriček. Tlumí hlad i chuť na sladké a tučné

Chilli papričky nejsou zázračným lékem na hubnutí, ale podporují trávení, zrychlují metabolismus, pomáhají tlumit hlad a zvyšovat pocit sytosti. Navíc umí zmírnit stres a zlepšit náladu. Chilli je jedna z možností, jak si cestu ke štíhlé linii ulehčit. Prozradíme vám, jak na to.

Chilli papričky, používá se také název kajenský pepř (Capsicum frutescens), pocházejí ze střední Ameriky. Existuje nespočet druhů a odrůd nejrůznějších tvarů, barev i pálivosti. Že chilli papričky pálí jako čert, způsobuje rostlinný alkaloid kapsaicin, který má pozitivní efekt na naše zdraví.

Co léčí chilli papričky

Podle bylinkáře Martina Kolára chilli papričky tlumí bolesti všeho druhu, působí na snížení cholesterolu, zlepšují revmatické stavy, detoxikují střeva. Mají antibakteriální, analgetické a antioxidační účinky, posilují srdce, podporují krevní oběh a redukují nadměrnou krevní srážlivost. Stimulující nervový systém.

  • Indiáni chilli dříve používali při horečkách na snižování teploty, ale také na povzbuzení libida a ke zlepšení potence.

Proč jíst chilli papričky při hubnutí

Co se týče hubnutí, stimuluje chilli tvorbu žaludečních šťáv a slin, příznivě ovlivňuje trávení. Díky zahřívacím účinkům zrychluje metabolismus, pomáhá tlumit hlad a zvyšovat pocit sytosti. Obsažený kapsaicin pomáhá mírně zvýšit počet spálených kalorií během dne. Chilli papričky taky snižují chuť na sladké a tučné potraviny.

  • Chilli navíc zlepšuje náladu, protože zvyšuje produkci endorfinů, které vyvolávají pocity štěstí. A to se při hubnutí hodně hodí!

PŘEČTĚTE SI: Tajuplná zkratka SHU měří pálivost paprik. Víte, jak se počítá?

Čím menší, tím pálivější

Obecně platí, že čím jsou chilli papričky druhově menší, tím jsou pálivější a nejpálivější jsou semínka. Čerstvé jsou pálivější než sušené, nebo namleté v prášku. Čím déle se i v jídle vaří, tím více jsou pálivější, proto se obvykle přidávají až na konec vaření.

Nejčastěji se používají papričky sušené, přičemž sušení není náročné a zvládne ho každý doma, stačí je navléct na nit a sušit v kuchyni při běžné pokojové teplotě. Sušené se mohou nadrtit v hmoždíři nebo rozemlít na prášek, který se potom přidává podle chuti do pokrmů i nápojů.

S chilli papričkami to nepřeháníme

Kdo není na pálivé chilli zvyklý, měl by přidávat papričky do jídla velmi opatrně. Na citlivější jedince mohou chilli papričky působit až příliš dráždivě, takže při jeho použití platí, že méně je více.

Doporučovaná dávka je zhruba 400 miligramů kapsaicinu týdně. To se ale těžko měří. Každá paprička má jinou pálivost podle druhu i odrůd a a vyšší či nižší obsah kapsaicinu podle velikosti. V průměru se udává čtyři až pět papriček odrůdy Habanero.

  • Kapsaicin může ve větším množství krátkodobě vyvolat bolesti žaludku, průjem nebo zvracení.

Tinktura z chilli papriček

Ingredience

  • 1 díl chilli papriček (nejlépe odrůda Habanero s vyšším obsahem kapsaicinu)
  • 9 dílů vodky

Příprava

Na přípravu domácí tinktury nakrájejte keramickým nožem chilli papričky a zalijeme vysokoprocentním alkoholem. Necháte dva až týdny týdny macerovat. Potom scedíte přes kávovým filtr. Skladujeme v tmavých lahvičkách.

Užívání

Aplikujeme jako kúru nejčastěji třikrát denně po jídle osm až deset kapek ve sklenici vody podobu max. čtyř týdnů. Můžete začít klidně se dvěma kapkami třikrát denně a postupně množství zvyšovat až do deseti kapek. Pomáhá nejen při hubnutí, ale také při zažívacích potížích, proti revmatickým a svalovým bolestem, zlepšuje krevní oběh.

Domácí spalovač kalorií

Ingredience

  • 1 lžíce jablečného octa
  • půl lžičky mletých chilli papriček
  • šťáva a kůra z jednoho bio citronu
  • 200 mlteplé vody

Příprava

Nastrouhanou kůru a mleté chilli zalijeme vodou. Přidáme jablečný ocet a citronovou šťávu. Promícháme.

Užívání

Toto množství pijeme třikrát denně po jídle po dobu tří dnů. Nastartujeme metabolismus a začneme rychleji spalovat kalorie

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, zahradkarskaporadna.czbezhladoveni.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také