Dietní hit devadesátek: Tukožroutskou polévku připravíte z čerstvé zeleniny
Klasickou tukožroutskou polévku připravíte z čerstvé zeleniny. Dodržujte zásady týdenní diety Zdroj: iStock
Nemůžete dopnout kalhoty? Vyzkoušejte dietní hit devadesátek – hustou polévku z čerstvé zeleniny, zejména bílého hlávkového zelí, které se říkalo tukožroutská či tukožravá. Tahle zdravá varianta zelňačky spolehlivě zasytí a dodá vitaminy a minerály. Během týdenní diety se dá zhubnout o 3 kg. A tady je recept.
Základem tukožroutské je vždy čerstvá zelenina, především bílé hlávkové zelí, dále cibule, rajčata, zelené papriky, řapíkatý celer, mrkev a čerstvé bylinky.
Co tukožroutská polévka umí
Její tajemství spočívá v odvodnění a pročištění organismu, má minimum kalorií a během týdenní diety se dá zhubnout o 3 kg. Polévka čistí tělo, zejména střeva od škodlivých látek. Úbytek hmotnosti se ale týká především vody a svalové hmoty, nikoliv tukových zásob, takže pokud se po jejím skončení opět vrátíte ke kaloricky vydatné stravě, dojde k jojo efektu. Taky je fakt, že ne každému tahle čistě zeleninová varianta zelňačky chutná a taky může nepříjemně nadýmat.
Základem tukožroutské je čerstvá zelenina, především bílé hlávkové zelí, dále cibule, rajčata, zelené papriky, řapíkatý celer, mrkev a čerstvé bylinky Zdroj: pixabay.com
Základem tukožroutské je čerstvá zelenina, především bílé hlávkové zelí, dále cibule, rajčata, zelené papriky, řapíkatý celer, mrkev a čerstvé bylinky Zdroj: pixabay.com
Zásady týdenní diety s tukožroutskou polévkou
- Hustou zelnou polévku jezte během dne v libovolném množství po dobu jednoho týdne. Ne déle!
- Kromě polévky si můžete dopřát malé množství ovoce, jednou v týdnu bílé maso nebo rybu a rýži natural se zeleninou.
- Poctivě dodržujte pitný režim, pijte čistou neperlivou vodu nebo čaj, nejlépe zelený nebo mátový.
- Zapomeňte na veškeré pečivo (bílé i celozrnné), sladká a smažená jídla, alkohol a slazené nápoje.
Recept na tukožroutskou polévku
Ingredience
- 1 hlávka bílého zelí
- 2–3 zelené papriky
- 1 kg mrkve
- 6 menších jarních cibulek
- 1 řapíkatý celer
- 500 g rajčat
- 3 snítky hladkolisté petrželky
- 3 lístky libečku
- pepř celý a mletý
- řeřicha, petrželka, pažitka na ozdobení
Příprava
Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky, dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte asi 5 kuliček celého pepře a uvařte zeleninu doměkka. Během vaření přidejte petrželku a libeček. Před podáváním ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami, podle chuti opepřete čerstvě mletým pepřem, raději nesolte, když tak jen velmi lehce. Můžete ji taky rozmixovat a vypít.
Zdroje: divascancook.com, spendwithpennies.com