reklama

Desatero srpnového řezu ovocných stromů: Tyhle potřebují menší zásah

redakce Prima Living
15. srpna 2022
Když stromy potřebují upravit, nemusíte to dělat sami – na některé práce je dobré si pozvat odborníka. Třeba proto, že když to uděláte špatně, můžete strom nenávratně poškodit nebo ho negativně ovlivnit po zbytek jeho života.
reklama

Také ovocné stromy potřebují v srpnu vaši péči. Nestačí jim jen vláha a hnojení, je také nutné upravit korunu.

Letní řez nemá být příliš hluboký, spíše se proto zaměřte na krácení postranních větévek, odstraňování poškozených, napadených, zcela odumřelých nebo křížících se mladých výhonů. Pro léto je také typická probírka násady plodů. Tuto pro mnohé možná trochu zbytečnou práci zcela vynechte v přírodních a permakulturních zahradách, kde vysoká násada drobnějších plodů nevadí, uvádí web Flora na zahradě.

Potíž je v tom, že během léta některé stromy vyženou silné pruty, takzvané vlky, které zbytečně zahušťují již dobře vyvinutou korunu. Nastává také období řezu vzrostlých třešní, višní nebo švestek a údržby jejich již zapěstovaných korun.

Než si připravíte potřebné nářadí, jakým jsou nůžky, pilka nebo teleskopické nůžky na střihání ve výškách, nezapomeňte na deset základních podmínek správného stříhání ovocných stromů.

1. Především třešně, višně, meruňky, broskve a švestky potřebují „spravit fazonu“. Pro ně zimní řez nepřipadá v úvahu.

2. Jádroviny v tuto dobu jen kosmeticky upravte – ustřihněte všechny vlky a výhony směřující do koruny. Radikální řez je čeká až v zimě – od prosince do března.

3. Nedejte se přesvědčit fámou, že ořešák řez nepotřebuje. I jemu je v tuto dobu potřeba upravit fasádu, jinak z něj nemusí vyrůst krásný, statný strom. Měl by přinášet plody téměř padesát let, tak si dejte na jeho výchovném řezu záležet.

4. Každá rána je zásahem do živého, proto všechny řezy zatřete buď štěpařským voskem nebo latexem. V místě rány se mohou šířit hniloby.

Na střihání stromů si vyberte vhodné počasí – bez deště i bez vysokých teplot. Ideální je počasí pod mrakem s mírnými teplotami. Stromy v takovém počasí snášejí střihání lépe – a vy také.

6. Jestli nestihnete do poloviny září ořezat peckoviny, nechte tuto práci na časné jaro. Po pozdějším zásahu by se nemusely zacelit rány a při pak příchodu mrazíků by strom namrzl.

7. Letní řez se musí dělat každý rok, zvláště u peckovin. Ty totiž rostou bujně a při vynechání se strom až příliš zahustí a snižuje se tím velikost plodů i množství úrody.

8. Nářadí musí být ostré, kvalitní a spolehlivé. Práce s nekvalitní pilkou nebo nůžkami se mohou změnit v trápení a nářadí, které „nesedí“ do ruky, přináší mozoly.

9. Nezapomínejte na bezpečnost. Nikdy neřežte stromy sami, nemusíte mít zrovna pomocníka, stačí alespoň jeden dospělý člen na zahradě. V případě nenadálého úrazu se nemusíte pomoci dovolat včas.

10. Udělejte si z práce potěšení. Nikdo není dokonalý a poučení z knížky nebo časopisu jistě přijde vhod. Vězte, že radost z dobře odvedené práce bude dvojnásobná, když ji budete dělat odborně.

Zdroj: https://zahradnickakucharka.cz/16047-2/; https://www.floranazahrade.cz/letni-rez-ovocnych-stromu/

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: hnojenínůžkystromořešákmeruňkaovocný stromtřešněslivoň švestka
reklama