Jak vysít hrášek, abyste mohli sklízet celou sezónu

Sladký hrášek - Obrázek 1 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 2 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 3 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 4 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 5 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 6 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 7 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 8 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 9 Zdroj: SEMO

Sladký hrášek - Obrázek 10 Zdroj: SEMO
Zelenina, na kterou se vyplatí se těšit celý rok, je čerstvý zelený hrášek vypěstovaný na vlastní zahrádce. Jestli správně zvolíte odrůdy i dobu výsevu, můžete ho sklízet téměř po celé vegetační období.
Jak vysévat hrášek?
Hrášek se pěstuje pro sladké a křehké lusky, které se sbírají v mléčné zralosti. Postupným dozráváním se však cukry v hrášku mění na škroby a hrách zhořkne. Abychom prodloužili dobu zběru sladkého a chutného hrášku, máme dvě možnosti.
- Ta první je vysévat jednu osvědčenou odrůdu s odstupem 10 až 14 dnů. Jestli přijde suché a velice teplé počasí, může se stát, že některé výsevy dozrají současně.
- Druhá možnost je zkombinovat několik odrůd s růžnou vegetační dobou a pak se mohou vysévat najednou. Takže pak můžeme vysévat rané odrůdy (Oskar, Cetris) a kombinovat s pozdní odrůdou Radim, Dalila, Alderman). Tím si prodloužíte sběr hrášku v průměru až o 4 týdny.

Sladký hrášek - Obrázek 2 Zdroj: SEMO
Cukrový hrášek
O něco jiný je hrách cukrový, který má velmi sladké a křehké lusky bez vnitřní tuhé šlupky. Má mnohem vyšší obsah vitaminu C a cukrů jako hrách setý, je zdrojem betakaroténu, draslíku a vlákniny. Jedí se celé lusky. Tady je rovněž široký výběr odrůd, doporučujeme rané odrůdy Ambrosia a Carouby nebo polopozdní Sweet Salome s velkými lusky.
Jednotlivé odrůdy najdete ve fotogalerii v úvodu článku.
Semena hrášku vyséváme do hloubky 4 až 5 cm, za sucha po výsevu záhon zalijeme. Po vzejití okopáváme, odstraňujeme plevel.
Hrách je velice cennou předplodinou pro ostatní zeleninu. Na kořenech má totiž hliznaté bakterie, které vážou vzdušní dusík a obohacují jim půdu. Na teplo je hrách nenáročný, klíčí už při teplotách půdy 4°C, pozdní mrazíky pod -5°C však poškozují jeho mladé listy. Optimálně roste při teplotě 14 až 18 °C. Když teploty stoupnou nad 30 °C, květy se špatně opylují, netvoří se mladé lusky a ty stávající předčasně dozrávají.
Prima tip: nepoléhavý hrášek
Věděli jste, že existuje i bezlistý nepoléhavý hrách, tzv. afila typ? Zkuste polopozdní odrůdu s velkými zrny Kudrnáč, má vzpřímený růst a jeho výhonky se navzájem přichytávají o sebe. Rostlina nepoléhá ani nepotřebuje oporu, dorůstá do výšky 60 až 70 cm.
Tento a další nápady najdete na našem Pinterestu:
Mohlo by vás zajímat: