Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Jak vysít hrášek, abyste mohli sklízet celou sezónu

Sladký hrášek.
Vydáno: 15.05.2016
Hrášek je bohatý na vitaminy

Zelenina, na kterou se vyplatí se těšit celý rok, je čerstvý zelený hrášek vypěstovaný na vlastní zahrádce. Jestli správně zvolíte odrůdy i dobu výsevu, můžete ho sklízet téměř po celé vegetační období.

Hrášek se pěstuje pro sladké a křehké lusky, které se sbírají v mléčné zralosti. Postupným dozráváním se však cukry v hrášku mění na škroby a hrách zhořkne. Abychom prodloužili dobu zběru sladkého a chutného hrášku, máme dvě možnosti. Ta první je vysévat jednu osvědčenou odrůdu s odstupem 10 až 14 dnů. Jestli přijde suché a velice teplé počasí, může se stát, že některé výsevy dozrají současně. Druhá možnost je zkombinovat několik odrůd s růžnou vegetační dobou a pak se mohou vysévat najednou. Takže pak můžeme vysévat rané odrůdy (Oskar, Cetris) a kombinovat s pozdní odrůdou Radim, Dalila, Alderman). Tím si prodloužíte sběr hrášku v průměru až o 4 týdny.

Odrůda Oskar
Odrůda Oskar
SEMO

Cukrový hrášek

O něco jiný je hrách cukrový, který má velmi sladké a křehké lusky bez vnitřní tuhé šlupky. Má mnohem vyšší obsah vitaminu C a cukrů jako hrách setý, je zdrojem betakaroténu, draslíku a vlákniny. Jedí se celé lusky. Tady je rovněž široký výběr odrůd, doporučujeme rané odrůdy Ambrosia a Carouby nebo polopozdní Sweet Salome s velkými lusky.

Jednotlivé odrůdy najdete ve fotogalerii:

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.

Vylepšuje půdu

Semena hrášku vyséváme do hloubky 4 až 5 cm, za sucha po výsevu záhon zalijeme. Po vzejití okopáváme, odstraňujeme plevel.

Hrách je velice cennou předplodinou pro ostatní zeleninu. Na kořenech má totiž hliznaté bakterie, které vážou vzdušní dusík a obohacují jim půdu. Na teplo je hrách nenáročný, klíčí už při teplotách půdy 4°C, pozdní mrazíky pod -5°C však poškozují jeho mladé listy. Optimálně roste při teplotě 14 až 18 °C. Když teploty stoupnou nad 30 °C, květy se špatně opylují, netvoří se mladé lusky a ty stávající předčasně dozrávají.

Fajn tip:

Věděli jste, že existuje i bezlistý nepoléhavý hrách, tzv. afila typ? Zkuste polopozdní odrůdu s velkými zrny Kudrnáč, má vzpřímený růst a jeho výhonky se navzájem přichytávají o sebe. Rostlina nepoléhá ani nepotřebuje oporu, dorůstá do výšky 60 až 70 cm.

MARTA PAWLICOVÁ, FOTO SEMO

Mohlo by vás zajímat:

Řeřicha setá (Lepidium sativum)

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zahrada v květu

Perný květen na zahradě

Reklama
Článek je zařazen v: salát, hrášek, pěstování za oknem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama