15. května 2016 06:00
Markéta ZídkováJak vysít hrášek, abyste mohli sklízet celou sezónu
Dopřávejte si sladký hrášek po celé léto. Základem je správný postup při výsevu. Hrách můžete pěstovat nejen na zahradě, ale také na balkoně. Rostlina navíc obohacuje půdu, takže se v ní bude dařit i jiným druhům zeleniny nebo květinám. Podívejte se, jak na to...
Zelenina, na kterou se vyplatí se těšit celý rok, je čerstvý zelený hrášek vypěstovaný na vlastní zahrádce. Jestli správně zvolíte odrůdy i dobu výsevu, můžete ho sklízet téměř po celé vegetační období.
Jak vysévat hrášek?
Hrášek se pěstuje pro sladké a křehké lusky, které se sbírají v mléčné zralosti. Postupným dozráváním se však cukry v hrášku mění na škroby a hrách zhořkne. Abychom prodloužili dobu zběru sladkého a chutného hrášku, máme dvě možnosti.
- Ta první je vysévat jednu osvědčenou odrůdu s odstupem 10 až 14 dnů. Jestli přijde suché a velice teplé počasí, může se stát, že některé výsevy dozrají současně.
- Druhá možnost je zkombinovat několik odrůd s růžnou vegetační dobou a pak se mohou vysévat najednou. Takže pak můžeme vysévat rané odrůdy (Oskar, Cetris) a kombinovat s pozdní odrůdou Radim, Dalila, Alderman). Tím si prodloužíte sběr hrášku v průměru až o 4 týdny.
Sladký hrášek - Obrázek 2 Zdroj: SEMO
Cukrový hrášek
O něco jiný je hrách cukrový, který má velmi sladké a křehké lusky bez vnitřní tuhé šlupky. Má mnohem vyšší obsah vitaminu C a cukrů jako hrách setý, je zdrojem betakaroténu, draslíku a vlákniny. Jedí se celé lusky. Tady je rovněž široký výběr odrůd, doporučujeme rané odrůdy Ambrosia a Carouby nebo polopozdní Sweet Salome s velkými lusky.
Jednotlivé odrůdy najdete ve fotogalerii v úvodu článku.
Semena hrášku vyséváme do hloubky 4 až 5 cm, za sucha po výsevu záhon zalijeme. Po vzejití okopáváme, odstraňujeme plevel.
Hrách je velice cennou předplodinou pro ostatní zeleninu. Na kořenech má totiž hliznaté bakterie, které vážou vzdušní dusík a obohacují jim půdu. Na teplo je hrách nenáročný, klíčí už při teplotách půdy 4°C, pozdní mrazíky pod -5°C však poškozují jeho mladé listy. Optimálně roste při teplotě 14 až 18 °C. Když teploty stoupnou nad 30 °C, květy se špatně opylují, netvoří se mladé lusky a ty stávající předčasně dozrávají.
Prima tip: nepoléhavý hrášek
Věděli jste, že existuje i bezlistý nepoléhavý hrách, tzv. afila typ? Zkuste polopozdní odrůdu s velkými zrny Kudrnáč, má vzpřímený růst a jeho výhonky se navzájem přichytávají o sebe. Rostlina nepoléhá ani nepotřebuje oporu, dorůstá do výšky 60 až 70 cm.
Tento a další nápady najdete na našem Pinterestu:
Mohlo by vás zajímat: