návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jezte ostružiny a přestanete stárnout. Zdravé ovoce pěstujte na zahradě

zidkovm , Vydáno: 24.08.2016
Ostružiník/Rubus fruticosus
Autor: Thinkstock Ostružiník/Rubus fruticosus
Ostružiny jsou skvělým bojovníkem proti rakovině, zastavují stárnutí mozku u savců a hlavně chutnají tak božsky.

reklama

Vy ještě na zahradě nepěstujete ostružiny? No tak šup, rychle… Pokud máte jen trochu místa, určitě si je vysaďte. Ostružiník není na pěstování tak náročný jako maliník, přitom jsou jeho plody vynikající. Na konci léta, kdy se ostružiníky černají chutnými plody, je čas přemýšlet, kam ho na jaře vysadíte.

Ostružiny jsou nejen chutné, ale i zdravé
Autor: Thinkstock Ostružiny jsou nejen chutné, ale i zdravé

Ostružiny pro zdraví

Černé plody ostružiníků jsou nejen skvělou pochoutkou, ale také zásobárnou mnoha vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek pro naše zdraví. Dejte si v sezóně misku ostružin a zapomeňte na vitamínové tablety. Ostružiny jsou bohaté na vitamín C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy.

Navíc ostružiny, ale i maliny a malinoostružiny prakticky zastavují kyslíkové stárnutí mozku savců. 1 polévková lžíce plodů nebo šťávy 3x denně (nebo 1 kávová lžička ostružinové marmelády 3x denně) představují značnou podporu nemocnému organismu a již jedna lžíce denně je prevencí řady onemocnění od nachlazení až po rakovinu a řadu onemocnění včetně zápalu plic, hyperfunkce štítné žlázy, křečových žil.

Pokud máte opravdu velký pozemek, věnujte ostružiníku pořádný kus půdy a on si bude žít svým životem a plodit jako v divoké přírodě. Protože ale zpravidla tak velkou zahradu nemáme a hlavně se chceme o všechny rostliny starat tak, jak se má, řekneme si, jak se o něj starat.

Pěstování

Ostružiník potřebuje oporu – jinak bude polehávat a promění se neproniknutelnou houštinu. Můžete mu vyhradit kus plotu nebo pro něj vytvořit speciální drátěnou konstrukci.

Klíčový je správný řez ostružiníku, který provádíme na jaře. V prvním roce dlouhé výhony zkrátíme tak, že necháme jen 2–3 pupeny. Jakmile pak dorostou výšky cca 1 metr, opřeme je o plot či konstrukci a připevníme. První i druhý rok rostlině necháváme jen 2–3 výhony, aby náležitě zesílila, pak necháváme šest výhonů, ostatní odstraníme u země.

Na konci srpna a začátku září nás čeká jen kosmetický řez – odplozené výhony stejně jako u maliníku odumírají, proto je odřežeme u země.

(mar)

Články o dalším zahradním ovoci:

Pikantně kyselý červený rybíz je osvěžující letní ovoce

Z pikantního a kyselého červeného rybízu uděláte želé s rozmarýnem i letní roládu

JAHODY: Jak vypěstovat červené ovoce ze semen a udělat tvarohové knedlíky

JAHODY: Jak je vypěstovat ze semen a udělat z nich tvarohové knedlíky

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

Proč jíst maliny: maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává

7 dobrých důvodů, proč jíst maliny a udělat z nich dort nebo džem

Bohužel bez chemie to nejde

Napadla vaše rajčata plíseň? Poradíme, jak s ní zatočit

reklama

Článek je zařazen v: ostružiny , ovoce , zdraví

reklama

Přečtěte si také