Hadovka smrdutá: Šíleně páchnoucí houba překvapivě patří mezi jedlé

Když v lese ucítíte pach hnijícího masa, brzy pravděpodobně narazíte na hadovku smrdutou. Houbu, která má charakteristický falický tvar a je pokrytá smradlavým olivově zeleným slizem a obalená mouchami. Co byste o téhle houbě měli vědět?

Hadovka smrdutá (Phallus impudicus) neboli penis nestoudný, což je překlad latinského názvu, odrazuje jednak nepříliš lákavým vzhledem, ale především vtíravě hnilobným zápachem, který se šíří široko daleko.

Nenechte si ujít:  Jak rozeznat muchomůrku tygrovanou od růžovky a šedivky?

Jak smrdí hadovka smrdutá?

Pach hadovky smrduté je velmi proměnlivý. Dokud je plodnice ještě v raném vývojovém stadiu a uzavřená ve vajíčku, je cítit zhruba jako syrové brambory nebo ředkev, dospělá houba mrtvolně zapáchá a zasychající plodnice, po zmizení slizu, mají vůni nepříjemně mdle nasládlou,“ popisuje mykolog Jaroslav Vanča.

Jak vypadá hadovka smrdutá

Dospělá plodnice hadovky smrduté má charakteristický falický tvar a její zvonkovitý klobouk je pokrytý příšerně páchnoucím olivově zeleným slizem. Na vrcholu klobouku je malý terčík.

„Určitě se vám už někdy stalo, že jste v lese ucítili šílený smrad rozkládající se mršiny. Možná jste ale netušili, že jej vydává houba, dokládající, že my i mouchy cítíme v podstatě stejně, leč v důsledcích naprosto opačně. Hejna pachem přilákaných much totiž na zapáchající vzrostlé plodnici olizují sliz, tím roznášejí její spory, a napomáhají tak jejímu rozmnožování,“ vysvětluje J. Vanča.

Kde roste hadovka smrdutá

Na tuhle nevšední houbu s příznačným jménem natrefíte od jara do podzimu, obvykle od června do listopadu, roste hojně až plevelně jednotlivě, ale často i v početných skupinách. „Od růstu ji neodradí ani sucho jako většinu jiných hub, protože si umí vytvářet své vlastní vlhké prostředí prostřednictvím tzv. houbového vajíčka,“ uvádí mykolog.

  • V posledních letech se hadovka smrdutá hojně šíří, protože jí vyhovují půdy s vyšším obsahem dusíku. Najdete ji zejména v listnatých (bukových) , ale i v jehličnatých lesích, v parcích a zahradách, v sadech či stromových porostech podél řek.

Je hadovka smrdutá jedovatá?

Mladé, dosud ve vajíčku uzavřené plodnice jsou jedlé. Raná stadia, ještě nezapáchající a pružná tzv. čertova vajíčka, připomínají svou velikostí tenisové míčky. V této formě je hadovka kupodivu jedlá a po vhodné kuchyňské úpravě i chutná.

Čertova vajíčka

„Musí se však odstranit rosol a obal vajíčka (tzv. okrovka). Její chuť připomíná ředkvičky či kedlubny. Nejlepší je nakrájet plodnice na tenké plátky a osmažit v trojobalu jako řízky,“ radí mykolog. Smažením na tuku tento pach zmizí a houba svou chutí připomíná smaženou rybu. Nehodí se však pro sušení anebo nakládání.

Vyplatí se vědět: Pýchavka chutná skvěle, cukr ji promění v delikatesu. Ale nikdy do ní nekopejte

Hadovka smrdutá účinky

Odpradávna bývala hadovka smrdutá využívaná coby mocné a velmi účinné afrodiziakum. „ A vlastně se ani není čemu divit. Čertova vajíčka lidem připomínala varlata a dospělé plodnice pak ztopořený penis. Babky kořenářky ve středověku běžně hadovku smrdutou používaly na zvýšení potence. Vajíčka zbavená rosolovitého obalu a nakrájená na plátky byla velice populární, protože slibovala zlepšení sexuální výkonnosti. Běžně se také házela dobytku pro podporu rozmnožování," uvádí mykolog.

Zdroje: nahoubach.czhoubareni.czcs.wikipedia.org, mykolog Jaroslav Vanča

Sdílejte článek

Přečtěte si také