Hadovka smrdutá neboli penis nestoudný je příšerně páchnoucí houba. Překvapivě se dá jíst

Když jdete voňavým lesem a náhle ucítíte smrad hnijícího masa, brzy pravděpodobně narazíte na hadovku smrdutou alias penis nestoudný. Houbu, která má charakteristický falický tvar, je pokrytá páchnoucím olivově zeleným slizem a je většinou obalená mouchami. Co je dobré o téhle hojně rozšířené houbě vědět?

Hadovka smrdutá (Phallus impudicus) neboli penis nestoudný, což je překlad latinského názvu, odrazuje jednak nepříliš lákavým vzhledem, ale především vtíravě hnilobným zápachem, který se šíří široko daleko. „Pach hadovky smrduté je velmi proměnlivý. Dokud je plodnice ještě v raném vývojovém stadiu a uzavřená ve vajíčku, je cítit zhruba jako syrové brambory nebo ředkev, dospělá houba mrtvolně zapáchá a zasychající plodnice, po zmizení slizu, mají vůni nepříjemně mdle nasládlou,“ popisuje mykolog Jaroslav Vanča.

Jak vypadá hadovka smrdutá

Dospělá plodnice hadovky smrduté má charakteristický falický tvar a její zvonkovitý klobouk je pokrytý příšerně páchnoucím olivově zeleným slizem. Na vrcholu klobouku je malý terčík.

„Určitě se vám už někdy stalo, že jste v lese ucítili šílený smrad rozkládající se mršiny, možná jste ale netušili, že jej vydává houba, dokládající, že my i mouchy cítíme v podstatě stejně, leč v důsledcích naprosto opačně. Hejna pachem přilákaných much totiž na zapáchající vzrostlé plodnici olizují sliz, tím roznášejí její spory, a napomáhají tak jejímu rozmnožování,“ vysvětluje J. Vanča.

Kde hadovka smrdutá roste

Na tuhle nevšední houbu s příznačným jménem natrefíte od jara do podzimu, obvykle od června do listopadu, roste hojně až plevelně. „Od růstu ji neodradí ani sucho jako většinu jiných hub, protože si umí vytvářet své vlastní vlhké prostředí prostřednictvím tzv. houbového vajíčka,“ uvádí mykolog. Je jednou z nejhojnějších hub, v posledních letech se hojně šíří, protože jí vyhovují půdy s vyšším obsahem dusíku. Najdete ji zejména v listnatých (bukových) , ale i v jehličnatých lesích, v parcích a zahradách, v sadech či stromových porostech podél řek.

Hadovka smrdutá jedlá

Známá jsou její raná stadia, ještě nezapáchající a pružná tzv. čertova vajíčka, připomínající svou velikostí tenisové míčky.

V této formě je hadovka kupodivu jedlá a po vhodné kuchyňské úpravě i chutná. Musí se však odstranit rosol a obal vajíčka (tzv. okrovka). Její chuť připomíná ředkvičky či kedlubny. Nejlepší je nakrájet plodnice na tenké plátky a osmažit v trojobalu jako řízky. Smažením na tuku tento pach zmizí a houba svou chutí připomíná smaženou rybu. Nehodí se však pro sušení anebo nakládání,“ říká mykolog a dodává: „I když vím, že představitel českého undergroundu, básník Ivan Martin Jirous, řečený Magor, je nakládal do octa. Můžeme si takto připomenout, že dnes již čítankový autor byl mimo jiné také dosti zdatným amatérským mykologem.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pýchavka chutná skvěle, cukr ji promění v delikatesu. Ale nikdy do ní nekopejte

Penis nestoudný zvyšuje potenci

Odpradávna bývala hadovka smrdutá využívaná coby mocné a velmi účinné afrodiziakum. A není se co divit, neboť čertova vajíčka lidem připomínala varlata a dospělé plodnice pak ztopořený penis. Léčitelé a babky kořenářky ve středověku běžně hadovku smrdutou používali jako lék na zvýšení potence. Vajíčka zbavená rosolovitého obalu a nakrájená na plátky byla velice populární, protože slibovala zlepšení sexuální výkonnosti. Běžně se také házela dobytku pro podporu rozmnožování.

Zdroje: nahoubach.czhoubareni.czwoodlandtrust.org.ukcs.wikipedia.org, mykolog Jaroslav Vanča

Sdílejte článek
Štítky houby hadovka smrdutá

Přečtěte si také