reklama

Devětsil léčí devět nemocí! Zkuste sirup proti kašli a obklady na oteklé klouby

Lenka Valjentová
Aktualizováno: 11. dubna 2022 Aktualizováno
Devětsil lékařský byl dříve takřka zázračnou léčivou rostlinou, která pomáhala i v boji proti epidemii moru. Dnes její význam upadá, i když možná ne na dlouho. Devětsil, jak už jeho název vypovídá má v sobě ukryto devět sil a údajně léčí devět nemocí a devětadevadesát bolestí. Jako většina jarních bylinek se užívá při kašli a virózách, snižuje horečky, pomáhá taky při potížích s močovými cestami, žaludkem a žlučníkem i při revmatismu.
reklama

Devětsil lékařský (Petasites hybridus) lidově koňské kopyto nebo lopušnice je vytrvalá bylina, má silný oddenek a typické purpurové nebo růžové hroznovité květy, které se objevují brzy na jaře a výrazně voní. Devětsil lékařský kvete zpravidla od března do května. Po odkvětu se stonky prodlužují a dosahují až jednoho metru. Teprve po odkvětu začínají vyrůstat dlouze řapíkaté listy, které mohou dosahovat rozpětí až 50 cm. Listy devětsilu patří k největším v české v přírodě.

Kde devětsil roste

Devětsil lékařský roste většinou v podhorských a horských oblastech. Najdeme ho ve vlhkých, zvláště lužních lesích, loukách a příkopech, na březích potoků a řek, dost často s podbělem lékařským.

Devětsil lékařský sběr a sušení

  • Na jaře se sbírá oddenek a květy, listy pak od jara do podzimu, tedy od května do září.
  • Vyrytý oddenek očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme. Sušíme nejlépe v sušičce při teplotě 40 °C, správně usušený se musí lámat. Oddenek má výrazný a dost nepříjemný pach, chuť má hořkou, aromatickou.
  • Listy, popřípadě i květy sušíme přirozeným teplem rozložené na sušicím platu, papíře nebo zavěšené. Během sušení je obracíme, aby se nezapařily.
  • Nasušené části rostliny skladujeme vždy odděleně v hermeticky uzavřených nádobách. Sušené oddenky se často v mixéru drtí na prášek.

Devětsil lékařský účinky

Devětsil lékařský obsahuje zejména silice, hořčiny, třísloviny, inulin, pektin, sliz, cholin a sirné sloučeniny. Působí hlavně močopudně a potopudně, má účinky protialergické, protirevmatické, protizánětlivé a protikřečové.

Devětsilu byly ve středověku připisovány takřka zázračné léčivé účinky, byl využíván jako lék proti mnoha smrtelným chorobám včetně epidemie moru. Čerstvé listy se za devatera magického zaříkávání přikládaly po devět dní a devět nocí na morové boule. Kdysi se tradovalo, že devětsil  má devět sil určených na devětadevadesát bolestí a léčí devět chorob:

  1. záduchu
  2. kašel
  3. revma
  4. pakostnici
  5. zácpu
  6. hlísty
  7. horečky
  8. hemeroidy
  9. otevřené rány a vředy

Na co se devětsil používá

„Jako většina jarních bylinek i devětsil pomáhá léčit choroby z nachlazení a virózy. Jako přírodní alternativa se osvědčil při onemocnění dýchacích cest, hlavně tiší suchý a dráždivý kašel a snižuje horečku. Dobře poslouží při potlačování senné rýmy (kýchání, rýma, ucpaný nos, škrábání v krku, slzení i zánět spojivek), neboť obsahuje látky blokující činnost histaminu. Dnes je devětsil často také využíván na mírnění křečí žaludku, žlučníku a močových cest. Reguluje také látkovou výměnu, působí proti revmatismu a dně," uvádí bylinkář Martin Kolár.

Zevně se čerstvé listy devětsilu používají na revmatické potíže a otoky kloubů, také na odřeniny, pohmožděniny, výrony, vykloubení a jiná podobná zranění. Rovněž na křečové žíly, hemoroidy a na dlouho a špatně se hojící rány.

Devětsilový čaj

Ingredience

  • 1 lžička sušeného oddenku devětsilu lékařského
  • 250 ml studené převařené vody
  • med podle chuti

Příprava

Oddenek namočíme do studené převařené vody, zakryjeme a necháme nejméně 8 hodin macerovat, ideálně přes noc. Pak zahřejeme na teplotu max. 40 °C a scedíme. Osladíme medem podle chuti, protože čaj je velmi hořký.

Užití

Devětsilový čaj pijeme po doušcích dvakrát denně po dobu dvou týdnů. Pomáhá rychleji uvolnit dýchací cesty, je prospěšný při dráždivém kašli, ale také křečích v žaludku a žlučníku nebo potížích s močením.

Sirup proti kašli z květů devětsilu

Ingredience

  • květy devětsilu
  • cukr krystal
  • citronová šťáva

Příprava

Květy zalijeme vodou (všechny květy musí být pod hladinou asi 2 cm) a zahřejeme na teplotu max. 60 °C, sejmeme a necháme zakryté v chladu vyluhovat 24 hodin. Výluh scedíme, květy vymačkáme a přidáme cukr a citronovou šťávu – například do 1 litru výluhu přidáme 1 kg cukru a 1 lžíci šťávy. Směs zahřejeme a necháme probublávat, až získá konzistenci sirupu. Přelijeme do čistých sklenic a uzavřeme, vychladlý sirup skladujeme v ledničce.

Užití

Devětsilový sirup užíváme při suchéma dráždivémkašli nebo horečce – jednu lžíci v čaji nebo ve vodě třikrát až čtyřikrát denně.

Obklady z listů devětsilu na oteklé klouby

Omyté devětsilové listy buď přímo přiložíme na postižené místo a ovážeme obvazem, nebo je naklepeme dřevěnou paličkou, aby uvolnily šťávu a teprve potom je přiložíme na oteklé klouby nebo zraněná místa (výron, pohmožděnina). Dalším způsobem je naklepané listy ještě ponořit do horkého oleje.

Středověké víno devíti sil

Ingredience

  • 1 g prášku z oddenku devětsilu lékařského
  • 80 ml kvalitního vína červeného nebo bílého

Příprava

Prášek rozmícháme ve víně, necháme do druhého dne. Každý den připravíme čerstvé.

Užívání

Víno užíváme na posílení organismu po lžících během dne po dobu třiceti dnů.

Zdroje: Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama