Vypadá jako pažitka, voní i chutná jako česnek. Pažitka čínská má hodně vitaminu C a dá se snadno pěstovat

Pažitka čínská, známá taky jako česneková pažitka, pažitkový česnek, čínský pórek či česnekopažitka skutečně jako kříženec pažitky a česneku vypadá. Roste v trsech jako pažitka, ale když zavřete oči a přivoníte a ochutnáte, ucítíte česnek. Obsahuje hodně vitaminu C, takže je skvělou přírodní prevencí proti chřipce a nachlazení i dalším chorobám. Pěstování pažitky čínské je poměrně nenáročné, dobře roste na záhonu i v nádobách .

Pažitka čínská (Allium tuberosum) je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě s jemným česnekovým aroma i chutí. Tím se odlišuje od klasické pažitky, která má listy kulaté a duté. Kvete zhruba od června do srpna množstvím drobných bílých květů, které mají hvězdicovitý tvar. Dorůstá do výšky 35 až 55 cm. Planě roste planě v jihovýchodní Asii od Japonska po Nepál, i nás se snadno pěstuje venku na zahradě i v nádobách.

Česneková pažitka účinky

Česnekopažitka obsahuje především vysoké množství vitaminu C a fytoncidy. Jako léčivé koření se používá při celkovém vyčerpání organismu po nemoci a při oslabené imunitě, uplatní se i jako přirozená prevence proti chřipce a nachlazení. Působí jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. Pažitkový česnek podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, příznivě ovlivňuje ledviny a játra. Má také dezinfekční účinek. Ploché lístky česnekopažitky se přikládají na štípance od hmyzu, působí podobně jako cibule.

Pěstování pažitky čínské

  • Pažitka čínská venku nejlépe prospívá na světlém, slunném místě. V interiéru ji pěstujeme na chladnějším místě. U nás je česnekopažitka dostatečně mrazuvzdorná a vydrží na záhoně nebo v květináči několik let.
  • Pažitka čínská vyžaduje dobře propustnou, výživnou a vlhkou zeminu.
  • Osivo vyséváme od března do srpna přímo na záhon či do nádoby mělce do hnízd. Pěstební spon je 20 x 20 cm. Semínka vyklíčí a mezi 14 až 21 dny; potřebují mírnou, ale pravidelnou zálivku, aby zemina nezaschla.
  • Můžeme si také předpěstovat sadbu (výsev v únoru a v březnu) a sazeničky vysadit do volné půdy nebo nádoby od dubna do května po 20 semenáčcích do hnízda.
  • V prvním roce roste pomaleji než klasická pažitka, ale v dalších letech trsy zmohutní.
  • Rostliny pažitky čínské se taky dají množit dělením trsů, jarní výsev nám ale zajistí rostliny, které v prvním roce nevybíhají do květu.
  • Česnekopažitku sklízíme podle potřeby. Nať je nejlepší ještě před rozkvětem. Čím je pevnější poupě, tím je kvalitnější. Je-li květ zcela otevřený, je už pažitka čínská přezrálá.

Česneková pažitka jako koření

Konzumovat se dá prakticky celá rostlina, nejlepší je čerstvá. Křehká nať zvýrazní chuť pomazánek, salátů, polévek, vaječných pokrmů, hodí se na brambory, maso nebo jí posypeme chleba s máslem či sádlem. Drobné cibulky se používají jako chuťově jemnější náhrada česneku.

Česneková pažitka se pro tepelnou úpravu nehodí, vařením ztrácí svou specifickou vůni a chuť i vitamin C. Přidáváme ji buď až do hotového jídla, nebo těsně před jeho dovařením. Jedlé jsou i její květy, které můžeme využít jako dekoraci pokrmů.

Čerstvá česnekopažitka vydrží v ledničce až 3 dny, pokud je zabalená do mikrotenového sáčku. Nať se dá usušit nebo zmrazit.

Česnekopažitkové pesto

Ingredience

  • 250 g natě česnekové pažitky
  • 5 g soli
  • 160 ml zastudena lisovaného oleje
  • 50 g slunečnicových nebo piniových semínek
  • 60 g parmazánu

Příprava

Česnekovou pažitku nahrubo nakrájíme, přidáme sůl a kvalitní olej a vše rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Semínka umeleme a přidáme spolu s najemno nastrouhaným parmazánem do rozmixovaného základu. Pečlivě promícháme. Pesto rozdělíme do malých skleniček a uskladníme v lednici.

Česnekopažitková pomazánka

Ingredience

  • 200 g lučiny
  • 4 lžíce majonézy
  • 100 g eidamu
  • 6–8 cibulek česnekopažitky
  • sůl
  • černý pepř
  • hrst natě česnekopažitky (podle chuti)

Příprava

Lučinu a majonézu vyšleháme dohladka. Podle chuti přidáme sůl, čerstvě namletý pepř, sladkou papriku, nastrouhaný eidam a najemno nasekané cibulky česnekové pažitky. Pečlivě promícháme a nakonec vmícháme posekanou nať česnekové pažitky. Dáme na chvíli vychladit. Podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroje: pěstitel a šlechtitel Jan Prášil, en.wikipedia.org, sazenicka.cz


Přečtěte si také