Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Česneková pažitka má hodně vitaminu C a můžete z ní udělat pesto i pomazánku

Pažitka čínská, známá spíše jako česneková pažitka, pažitkový česnek, čínský pórek či česnekopažitka skutečně jako kříženec pažitky a česneku vypadá. Roste v trsech jako pažitka, ale když zavřete oči a přivoníte a ochutnáte, ucítíte česnek. Obsahuje hodně vitaminu C, takže je skvělou přírodní prevencí proti chřipce a nachlazení i dalším chorobám. Pěstování pažitky čínské je u nás poměrně nenáročné, dobře roste na záhonu i v nádobách a my vám prozradíme, jak na to. A nezapomeňte ochutnat naši česnekopažitkovou pomazánku nebo domácí pesto, jsou to delikasy.
Vydáno: 26.02.2020
Pažitka čínská (Allium tuberosum) je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě
Autor: Jan Prášil Pažitka čínská (Allium tuberosum) je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě

Pažitka čínská (Allium tuberosum) je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě s jemným česnekovým aroma i chutí. Tím se odlišuje od klasické pažitky, která má listy kulaté a duté. Kvete zhruba od června do srpna množstvím drobných bílých květů, které mají hvězdicovitý tvar. Dorůstá do výšky 35 až 55 cm. Planě roste planě v jihovýchodní Asii od Japonska po Nepál, i nás se snadno pěstuje venku na zahradě i v nádobách.

Česneková pažitka léčivka

Česnekopažitka obsahuje především vysoké množství vitaminu C a fytoncidy. Jako léčivé koření se používá při celkovém vyčerpání organismu po nemoci a při oslabené imunitě, uplatní se i jako přirozená prevence proti chřipce a nachlazení. Působí jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. Pažitkový česnek podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, příznivě ovlivňuje ledviny a játra. Je účinná i proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Ploché lístky česnekopažitky se přikládají na štípance od hmyzu, působí podobně jako cibule.

Česneková pažitka: jako léčivé koření se používá při celkovém vyčerpání organismu po nemoci a při oslabené imunitě
Autor: Jan Prášil Česneková pažitka: jako léčivé koření se používá při celkovém vyčerpání organismu po nemoci a při oslabené imunitě

8 pravidel pěstování pažitky čínské 

  1. Pažitka čínská venku nejlépe prospívá na světlém, slunném místě. V interiéru ji pěstujeme na chladnějším místě.
  2. U nás je česnekopažitka dostatečně mrazuvzdorná a vydrží na záhoně nebo v květináči několik let.
  3. Pažitka čínská vyžaduje dobře propustnou, výživnou a vlhkou zeminu. .
  4. Osivo vyséváme od března do srpna přímo na záhon či do nádoby mělce do hnízd. Pěstební spon je 20 x 20 cm. Semínka vyklíčí a mezi 14 až 21 dny; potřebují mírnou, ale pravidelnou zálivku, aby zemina nezaschla.
  5. Můžeme si také předpěstovat sadbu (výsev v únoru a v březnu) a sazeničky vysadit do volné půdy nebo nádoby od dubna do května po 20 semenáčcích do hnízda.
  6. V prvním roce roste pomaleji než klasická pažitka, ale v dalších letech trsy zmohutní.
  7. Rostliny pažitky čínské se taky dají množit dělením trsů, jarní výsev nám ale zajistí rostliny, které v prvním roce nevybíhají do květu.
  8. Česnekopažitku sklízíme podle potřeby. Nať je nejlepší ještě před rozkvětem. Čím je pevnější poupě, tím je kvalitnější. Je-li květ zcela otevřený, je už pažitka čínská přezrálá.
Česnekovou pažitku sklízíme podle potřeby, nať je nejlepší ještě před rozkvětem
Autor: istock.com Česnekovou pažitku sklízíme podle potřeby, nať je nejlepší ještě před rozkvětem

Česneková pažitka jako koření

Konzumovat se dá prakticky celá rostlina, nejlepší je čerstvá. Křehká nať zvýrazní chuť pomazánek, salátů, polévek, vaječných pokrmů, hodí se na brambory, maso nebo jí posypeme chleba s máslem či sádlem. Drobné cibulky se používají jako chuťově jemnější náhrada česneku. Česneková pažitka se pro tepelnou úpravu se nehodí, vařením ztrácí svou specifickou vůni a chuť i vitamin C. Přidáváme ji buď až do hotového jídla, nebo těsně před jeho dovařením. Jedlé jsou i její květy, které můžeme využít jako dekoraci pokrmů. Čerstvá česnekopažitka vydrží v ledničce až 3 dny, pokud je zabalená do mikrotenového sáčku. Nať se dá usušit nebo zmrazit.

Česneková pažitka: recept na domácí česnekopažitkové pesto
Autor: istock.com Česneková pažitka: recept na domácí česnekopažitkové pesto

Domácí česnekopažitkové pesto

Ingredience

  1. 250 g natě česnekové pažitky
  2. 5 g soli
  3. 160 ml zastudena lisovaného oleje
  4. 50 g slunečnicových nebo piniových semínek
  5. 60 g parmazánu

Postup

Česnekovou pažitku nahrubo nakrájíme, přidáme sůl a kvalitní olej a vše rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Semínka umeleme a přidáme spolu s najemno nastrouhaným parmazánem do rozmixovaného základu. Pečlivě promícháme. Pesto rozdělíme do malých skleniček a uskladníme v lednici.

Česneková pažitka: recept na česnekopažitkovou pomazánku
Autor: istock.com Česneková pažitka: recept na česnekopažitkovou pomazánku

Česnekopažitková pomazánka

Ingredience

  1. 200 g lučiny
  2. 4 lžíce majonézy
  3. 100 g eidamu 
  4. 6–8 cibulek česnekopažitky
  5. sůl
  6. černý pepř
  7. hrst natě česnekopažitky (podle chuti)

Postup

Lučinu a majonézu vyšleháme dohladka. Podle chuti přidáme sůl, čerstvě namletý pepř, sladkou papriku, nastrouhaný eidam a najemno nasekané cibulky česnekové pažitky. Pečlivě promícháme a nakonec vmícháme posekanou nať česnekové pažitky. Dáme na chvíli vychladit. Podáváme s čerstvým pečivem. 

Lenka Valjentová

Mohlo by vás taky zajímat:

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat tvarohovou pomazánku

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku

Česnek

ČESNEK: Jak vypěstovat přírodní antibiotikum a uvařit vyprošťovací česnečku

KADEŘAVÁ PETRŽEL: Jak pěstovat dekorativní bylinu nejen na zdobení chlebíčků

PETRŽEL KADEŘAVÁ: Jak pěstovat bylinu nejen na zdobení chlebíčků a udělat pesto

PETRŽELKA HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

PETRŽEL HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

Článek je zařazen v: Pažitka čínská (Allium tuberosum) , česneková pažitka , pažitkový česnek , českopažitka , česneková pažitka pěstování , česnekopažitkové pesto recept , pažitka čínská jako lék , česneková pomazánka
Speciály: Receptář pro milenialy

reklama