Šrucha zelná neboli portulák je úžasná listová zelenina. Jak ji správně pěstovat?
Šrucha zelná neboli portulák či kuří noha je rychle rostoucí rostlinka, kterou ze zahrad známe spíše jako úporný plevel. Naše babičky však šruchu běžně používaly jako listovou zeleninu i léčivou bylinu a my na to jen zapomněli. Jak tuhle úžasnou listovou zeleninu vypěstovat na zahradě, na balkoně i okenním parapetu a jak si na ní pochutnat?
Šrucha zelná (Portulaca oleracea) neboli portulák, někde se jí taky říká kuří noha, je rychle rostoucí bylinná letnička s masitými oválnými listy a dužnatými, hustě větvenými lodyhami rostoucími při zemi. Mezi listy se od července do října objevují drobné žluté kvítky. Mladé rostliny mají zelené stonky, postupně získávají načervenalé odstíny.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Popenec milovaly už naše babičky. Poradí si s jarní únavou a hodí se do velikonoční nádivky
Je šrucha zelná zelenina, nebo plevel?
Portulák znaly naše babičky jako zeleninu, koření i léčivou bylinu, dnes ho většinou máme spíš za úporný plevel, který může zamořit suchou zahradu a říkáme mu kuří noha
„Hranice mezi kulturní rostlinou a plevelem je velice tenká. Je šrucha zelná plevel? Nebo užitečná zelenina? Obojí. Pěstovaná šrucha zelná má kolem 40 odrůd s listy lišících se velikostí, typem růstu nebo barvou. Ve světě se pěstuje jako výborná salátová zelenina. Jí se čerstvá i tepelně zpracovaná, přidává se do salátů, polévek nebo dušených pokrmů, může se upravit jako špenát. Šrucha byla Gándího oblíbenou zeleninou, říkají Indové,“ objasňuje pěstitel Ing. Peter Gajdoštin.
Šrucha zelná účinky
Šrucha je bohatým zdrojem vitaminů a antioxidantů. Obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které omezují vznik kardiovaskulárního onemocnění, zlepšují paměť a odbourávají deprese, pomáhají předcházet obezitě, omezují pravděpodobnost diabetu a urychlují hubnutí. Má protizánětlivé a močopudné účinky. Poskytuje řadu živin včetně minerálů, jako je železo, vápník, draslík a fosfor. Stonky mají velmi vysoký obsah vitamínů A a C. Poslouží jako jako obklad pro popáleniny a ke zmírnění bodnutí hmyzem. Sirup býval pomocníkem při léčbě suchého kašle.
Chuť šruchy zelné je nakysle kořenitá, výrazná, může být mírně svíravá a na jazyku slaná, chutná podobně jako řeřicha. Zdroj: iStock
Chuť šruchy zelné je nakysle kořenitá, výrazná, může být mírně svíravá a na jazyku slaná, chutná podobně jako řeřicha. Zdroj: iStock
Jak šruchu zelnou pěstovat
- Šruchu zelnou si můžeme snadno vypěstovat ze semen na zahrádce a v nádobách na balkoně či okenním parapetu.
- Jde o nenáročnou rostlinu, která preferuje dobře propustnou, spíše písčitou půdu na teplém a slunném místě. Rostliny dobře snášejí i velmi suché podmínky, přesto přiměřená zálivka výrazně zlepší kvalitu úrody zelených lístků.
- S přímým výsevem na záhon raději počkáme až po ledových mužích v polovině května, dubnové výsevy překryjeme bílou netkanou fólií. Průběžně vyséváme až do srpna. Šrucha dobře klíčí, když teploty zeminy dosahují asi 12 °C
- Semena (můžeme je smíchat se suchým pískem) vysejeme do sponu 20 až 25 x 4 cm.
- Pokud ji vysejeme za oknem do truhlíku, zhruba za čtyři týdny můžeme sklízet, venku přibližně za šest týdnů.
- V květináči na vnitřním okenním parapetu můžeme šruchu vysévat celoročně.
- Když rostlinky dosáhnou výšky 5 až 7 cm, seřízneme je, aby nevykvetly.
- Konzumujeme optimálně mladé listy (natě) před rozkvětem. Po vykvetení listy získávají až příliš ostrou chuť.
- Portulák sklízíme od května do října.
Šrucha zelenina
Chuť šruchy zelné je nakysle kořenitá, výrazná, může být mírně svíravá a na jazyku slaná, chutná podobně jako řeřicha.
„Ostřejší a svíravé tóny v chuti způsobené kyselinou jablečnou jsou u šruchy výraznější ráno. V průběhu dne se kyselina jablečná metabolizuje, sbíráme proto listy při plném slunci v poledne nebo odpoledne, to jsou listy jsou jemnější a nasládlé,“ radí Ing. Gajdoštin.
Čerstvé listy se hodí hlavně do nejrůznějších salátů, pomazánek, zálivek a dipů, nejlépe chutná s rajčaty a okurkou nebo nasladko s citrusovými plody, medem a mandlemi. Lze jí také zdobit hotové pokrmy, používá se jako třeba rukola, polníček a špenát. Květní poupata jsou náhražkou za kapary.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Plevel v zahradě je sice prevít, ale hodně prozradí o stavu půdy. A to je dobré vědět
Šrucha je úporný plevel kuří noha
„Skvělá chuť i zdravotní benefity šruchy zelné jsou zřejmé, ale vysvětlujte to někomu, kdo jí má zahrádku kompletně zaplevelenou. Nízké plazivé keříky šruchy s drobnými sukulentními lístky se postupně stávají všudypřítomnými. Šíří se rychle a najdeme ji nejen na záhonech ale i podél cest nebo mezi dlažebními kostkami na chodnících. Šíří se malými černými semeny a je téměř nezničitelná,“ vysvětluje P. Gajdoštin a dodává: „Když keřík jenom podkopnete a nevyhrabete, zavadne. Ale jelikož jsou lístky sukulentní, rostlina vydrží několik dní na slunci bez vody a když přijde déšť, opět zakoření a vegetuje. Dokonce i malý kousek výhonu, který zůstane ulomený na záhonu zakoření a v příhodných podmínkách roste.“
Šrucha je také krásná poléhavá, 1015 cm vysoká letnička s dužnatou lodyhou a barevnými květy, které se otvírají dopoledne za slunečních dnů. To je šrucha velkokvětá (Portulaca grandiflora). Zdroj: iStock
Šrucha je také krásná poléhavá, 1015 cm vysoká letnička s dužnatou lodyhou a barevnými květy, které se otvírají dopoledne za slunečních dnů. To je šrucha velkokvětá (Portulaca grandiflora). Zdroj: iStock
Šrucha velkokvětá je krásná letnička
Šrucha je také krásná poléhavá, 10–15 cm vysoká letnička s dužnatou lodyhou a barevnými květy, které se otvírají dopoledne za slunečních dnů. To je šrucha velkokvětá (Portulaca grandiflora), která je vhodná k výsadbě na záhony, do skalek i do truhlíků. Dobře snáší sušší podmínky a plné slunce.
Zdroje: Ing. Peter Gajdoštin, mygardenguide.com/purslane/, www.seedaholic.com/purslane-green-purslane-organic, cs.wikipedia.org