Chutná i vypadá jako špenát, ale není to špenát. Jak a proč pěstovat čtyřboč

Novozélandský špenát, česky čtyřboč je velice zajímavá, u nás méně známá listová zelenina. Čtyřboč je v horkém létě, kdy klasický špenát vybíhá do květu, jeho vítanou a excelentní náhradou. Pochází z Nového Zélandu a dalších oblastí Austrálie a Oceánie, ale hravě si ji můžeme vypěstovat na zahrádce. A my vám prozradíme, jak na to.

Novozélandský špenát, česky čtyřboč rozložitá (Tetragonia tetragonioides) je bujná jednoletá rozrůstavá rostlina se špičatými šípovitými listy, tvoří mohutné trsy s plazivými, až jeden metr dlouhými lodyhami, které jsou bohatě rozvětvené. Český název čtyřboč je odvozen od neobvyklého čtyřbokého tvaru plodu, peckovice, velké asi jeden centimetr na vrcholu se čtyřmi až osmi růžky.

Čtyřboč nahradí špenát

Čtyřboč zpočátku roste pomalu, má dlouhé období klíčivosti a poměrně dlouhý počáteční růst, ale v létě se rozjede a vystřídá tak na záhonu klasický špenát setý (Spinacia oleracea), který v teple vybíhá do květu a nedá se jíst. Čtyřboč je tak vítanou náhradou špenátu v období mezi sklizních jarních a podzimních odrůd špenátu.

Tmavě zelené listy čtyřboče jsou dužnaté a šťavnaté, chutnají podobně, ale jsou méně výrazné, jako listy špenátu setého, i když botanicky spolu nemají nic společného. Čtyřboč tedy chutná i vypadá jako špenát, ale není to špenát. Čtyřboč je excelentní špenátová zelenina pro horké letní období!

Tipy, jak pěstovat novozélandský špenát, česky čtyřboč

  • Čtyřboč má ráda teplo a vlhko, půdu preferuje výživnou, hlinitopísčitou, dobře propustnou.
  • Semena vyséváme přímo na záhon v květnu po ledových mužích, neboť čtyřboč nesnese mráz.
  • Před výsevem je namočíme na jeden až dva dny do vlažné vody, aby nabobtnaly a urychlili jsme jejich klíčení.
  • Vyplatí se nechat rostlině hodně místa, bohatě se rozroste do všech stran.
  • Semena sejeme do hnízd po dvou až třech kusech na vzdálenost asi 40 x 80 cm. Po vzejití rostlinky protrháme, necháme jen tu nejsilnější.
  • Přímé výsevy je dobré překrýt bílou netkanou textilií, aby se vytvořilo potřebné mikroklima.
  • Rostliny z přímého výsevu na záhon jsou vitálnější a zdravější, ale sklizeň nastupuje později.
  • Pro časnější sklizeň si můžeme předpěstovat sazenice. S výsevem semen pro předpěstování sazenic začínáme obvykle počátkem dubna. Ven se vzrostlé sazeničky vysazují až pomine nebezpečí pozdních mrazíků.
  • Čtyřboč je odolná vůči chorobám, ale na mladých rostlinkách, zejména na jemných mladých výhoncích si rádi pochutnají slimáci, proto je potřeba je před nimi chránit. Rady a tiply, jak se slimáků zbavit najdete zde.
  • Pro kvalitu listů je důležitá přiměřená zálivka, zvláště za teplého a suchého počasí.
  • Během vegetace vytvoří novozélandský špenát souvislý přízemní kryt a pokryje velkou plochu. Je skvělý jako podrost pod tyčkový rajřata a fazole.
  • Čtyřboč se samovolně vysemeňuje a v teplejších oblastech může zaplevelit záhony, proto květy raději odlamujeme a nenecháváme na rostlině dozrávat plody.
  • Na podzim porost čtyřboče zaryjeme do záhonu, poslouží jako výborné zelené hnojivo.

Sklizeň novozélandského špenátu

  • Novozélandský špenát neboli čtyřboč poprvé sklízíme 50 až 70 dnů po výsevu. Sklizeň trvá až do konce října, přesněji do prvních mrazíků.
  • Odštipujeme vrcholky výhonů se čtyřmi až šesti listy.
  • Můžeme sklízet také samostatné listy.
  • Velkou výhodou novozélandského špenátu je, že nehořkne ani při nasazení na květ a neustále znovu obrůstá.

Čtyřboč v kuchyni

Nejvyšší podíl v čerstvě utržených listech tvoří voda (až 90 %), bílkoviny a cukry. Čtyřboč je bohatá na provitamin A, vitamin C, železo a kyselinu listovou. Protože kyselina šťavelová, která je ve čtyřboči stejně jako ve špenátu, mu dodává charakteristickou příchuť, která nemusí být každému příjemná, je dobré lístky čtyřboče před kuchyňskou úpravou krátce spařit vroucí vodou. Kromě klasické přípravy špenátu jako přílohy či náplně, můžeme listy přidat do salátů, polévek, výborné jsou do vaječných omelet.

Zdroje: lotsawaschool.orgcs.wikipedia.orgcabi.org, Zelenina z ekozahrady (Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová)


Přečtěte si také