Chutná i vypadá jako špenát a v létě ho hravě nahradí. Jak pěstovat čtyřboč?
Novozélandský špenát, česky čtyřboč, je velice zajímavá, u nás méně známá listová zelenina. Čtyřboč je v horkém létě, kdy klasický špenát vybíhá do květu, jeho excelentní náhradou. Pochází z Nového Zélandu a dalších oblastí Austrálie a Oceánie, ale hravě si ji můžeme vypěstovat na zahradě. A my vám prozradíme, jak na to.
Novozélandský špenát, česky čtyřboč rozložitá (Tetragonia tetragonioides), je bujná jednoletá rostlina se špičatými šípovitými listy. Tvoří mohutné trsy s plazivými, až jeden metr dlouhými lodyhami, které jsou bohatě rozvětvené.
- Český název čtyřboč je odvozen od neobvyklého čtyřbokého tvaru plodu, peckovice, velké asi jeden centimetr na vrcholu se čtyřmi až osmi růžky.
Přečtěte si: Šrucha neboli portulák je úžasná listová zelenina. Jak ji správně pěstovat?
Čtyřboč nahradí v létě špenát
Čtyřboč zpočátku roste pomalu, má dlouhé období klíčivosti a poměrně dlouhý počáteční růst, ale v létě se rozjede. Vystřídá tak na záhonu klasický špenát setý (Spinacia oleracea), který v teple vybíhá do květu a nedá se jíst. Čtyřboč je tak vítanou náhradou špenátu v období mezi sklizněmi jarních a podzimních odrůd špenátu.

Jak čtyřboč chutná
Tmavě zelené listy čtyřboče jsou dužnaté a šťavnaté. Chutnají podobně (ale jsou méně výrazné) jako listy špenátu, i když botanicky spolu nemají nic společného. Čtyřboč tedy chutná i vypadá jako špenát, ale není to špenát. Čtyřboč je excelentní špenátová zelenina pro horké letní období!

Novozélandský špenát, česky čtyřboč rozložitá (Tetragonia tetragonioides) je bujná jednoletá rozrůstavá rostlina se špičatými šípovitými listy, tvoří mohutné trsy s plazivými, až jeden metr dlouhými lodyhami, které jsou bohatě rozvětvené. Zdroj: iStock
Pravidla výsevu novozélandského špenátu
- Semena vyséváme přímo na záhon v květnu po ledových mužích, neboť čtyřboč je teplomilná roslina a nesnese mráz.
- Před výsevem je namočíme na jeden až dva dny do vlažné vody, aby nabobtnaly a urychlili jsme jejich klíčení.
- Semena sejeme do hnízd po dvou až třech kusech na vzdálenost asi 50 x 90 cm. Po vzejití rostlinky protrháme, necháme jen tu nejsilnější. Vyplatí se nechat rostlině hodně místa, bohatě se rozroste do všech stran.
- Přímé výsevy je dobré překrýt bílou netkanou textilií, aby se vytvořilo potřebné mikroklima. Rostliny z přímého výsevu na záhon jsou vitálnější a zdravější, ale sklizeň nastupuje později.
- Pro časnější sklizeň si můžeme předpěstovat sazenice. S výsevem semen pro předpěstování sazenic začínáme obvykle počátkem dubna. Ven se vzrostlé sazeničky vysazují až pomine nebezpečí pozdních mrazíků.
Mohlo by vás zajímat: Šťovík slaví comeback! Jak pěstovat a jíst překvapivě dobrou a zdravou zeleninu
10 tipů, jak čtyřboč pěstovat
- Čtyřboč má ráda teplo a vlhko, půdu preferuje výživnou, hlinitopísčitou, dobře propustnou.
- Hodí se zvláště mezi rajčata, se kterými se dobře snáší a může je pokryvem půdy chránit před vysycháním.
- Dobře roste vedle černého kořene hadího mordu španěělského a cibule.
- Svou vůní odpuzuje dřepčíky, proto se hodí na záhony se zelím a ředkvičkami, můžete ho pěstovat i mezi jahodami či fazolemi.
- Naopak nevhodnými sousedy jsou červená řepa, mangold a hlávkový salát.
- Čtyřboč je odolná vůči chorobám, ale na mladých rostlinkách, zejména na jemných výhoncích, si rádi pochutnají slimáci, proto je potřeba je před nimi chránit. Jak se slimáků zbavit najdete zde.
- Pro kvalitu listů je důležitá přiměřená zálivka, zvláště za teplého a suchého počasí.
- Během vegetace vytvoří novozélandský špenát souvislý přízemní kryt a pokryje velkou plochu.
- Čtyřboč se samovolně vysemeňuje a v teplejších oblastech může zaplevelit záhony, proto květy raději odlamujeme a nenecháváme na rostlině dozrávat plody.
- Na podzim porost čtyřboče zaryjeme do záhonu, poslouží jako výborné zelené hnojiení.

Sklizeň novozélandského špenátu
- Novozélandský špenát neboli čtyřboč poprvé sklízíme 50 až 70 dnů po výsevu. Sklizeň trvá až do konce října, přesněji do prvních mrazíků.
- Odštipujeme vrcholky výhonů se čtyřmi až šesti listy.
- Můžeme sklízet také samostatné listy.
- Velkou výhodou novozélandského špenátu je, že nehořkne ani při nasazení na květ a neustále znovu obrůstá.

Čtyřboč v kuchyni
Nejvyšší podíl v čerstvě utržených listech tvoří voda (až 90 %), bílkoviny a cukry. Čtyřboč je bohatá na provitamin A, vitamin C, železo a kyselinu listovou. Protože kyselina šťavelová, která je ve čtyřboči stejně jako ve špenátu, mu dodává charakteristickou příchuť, která nemusí být každému příjemná, je dobré lístky čtyřboče před kuchyňskou úpravou krátce spařit vroucí vodou.
- Kromě klasické přípravy špenátu jako přílohy či náplně můžeme listy přidat do salátů, polévek, výborné jsou do vaječných omelet.
Zdroje: lotsawaschool.org, cs.wikipedia.org, cabi.org, Zelenina z ekozahrady (Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová)