Využijte úrodu máty naplno! Udělejte si léčivý sirup, olej a kapky

Máte plnou zahradu nebo balkon máty a už nevíte, co s ní? Z voňavých lístků můžete snadno podle našich receptů vyrobit léčivý sirup, olej a kapky.

Nejčastěji se u nás pěstuje máta peprná (Mentha piperita), která je křížencem máty vodní a máty klasnaté, které se často říká máta spearmint.  Zkusit můžeme i máty citronové, jablečné, jahodové, ananasové, čokoládové či banánové.

  • Skoro všechny máty rostou až moc bujně, takže hravě zaplevelí záhon. Praktické je proto pěstování ve velké nádobě nejen na balkoně, ale i na zahradě.

Nenechte si ujít: Pěstujte mátu peprnou. Mentolová bylinka uleví při nachlazení a navodí dobrou náladu

Co s úrodou máty?

Máte plnou zahradu nebo balkon voňavé máty a nevíte co s ní? Čerstvé mátové lístky se skvěle hodí do pomazánek, okurkového a ovocného salátu, k dezertům, na vařené nové brambory, k jehněčímu masu a do nádivek. Neobejde se bez ní oblíbené mojito, koktejl z bílého rumu, třtinového cukru, limetky, ledu a spousty čerstvé máty. Skvělá je v létě v ledové vodě s citronem nebo s okurkou.

Účinky máty

Listy máty peprné obsahují mj. silice mentolu a menthonu, vitaminy A, C, B1, B2 a B6, kyselinu listovou a pantothenovou, flavonoidy, třísloviny a hořčiny. Mají především protizánětlivé a dezinfekční účinky.

mj. silice mentolu a menthonu, vitaminy A, C, B1, B2 a B6, kyselinu listovou a pantothenovou, flavonoidy, třísloviny a hořčiny. Mají především protizánětlivé a dezinfekční účinky.

Máta prospívá trávení

„Máta pomáhá při nadýmání a plynatosti, nevolnosti, zvracení i průjmu, žaludečních křečích. Podporuje tvorbu žlučových šťáv a trávicích šťáv, aktivizuje vylučování slinivky a jater. Povzbuzuje chuť k jídlu. A taky osvěžuje dech," uvádí bylinkář Martin Kolár.

Máta uklidňuje

„Pití mátového nálevu pomáhá vyrovnat se se stresem, psychickým vyčerpáním i výkyvy nálad. Poradí si s bolestmi hlavy a nespavostí, zlepšuje soustředění," říká bylinkář.

  • Už při doteku čerstvé máty na rukou ulpí její mentolová vůně, která osvěží, uklidní a navodí dobrou náladu.

Máta chrání před viry

Díky mentolu pomáhá nejen přirozeně léčit příznaky nemocí z nachlazení (kašel, rýma, horečka, bolest v krku apod.), ale také je účinnou prevencí před viry a bakteriemi.

Inspirujte se: Čaj i domácí limonáda z čerstvé máty spolehlivě zaženou žízeň. A taky uklidní nervy

Mátový sirup

Ingredience

  • 20 až 25 stonků máty peprné
  • 1 kg cukru
  • 2 litry studené převařené vody
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 většího citronu nebo limetky
  • případně 20 g kyseliny citronové

Příprava

  1. Mátu opláchneme, lístky otrháme (můžeme nasekat na malé kousky) a zalijeme je 2 litry studené převařené vody a necháme v chladu 36 až 48 hodin macerovat.
  2. Pak scedíme přes husté sítko nebo pláténko do hrnce. Pomalu zahříváme a postupně za stálého míchání přidáváme cukr. Až se rozpustí, ochutíme sirup citronovou či limetkovou šťávou.
  3. Pokud chceme sirup dlouhodoběji skladovat, doporučujeme přidat 20 g kyseliny citronové. Ještě teplým sirupem naplníme čisté sklenice a dobře uzavřeme.
  4. Mátový sirup uchováváme v chladu a temnu.

Užívání

Mátový sirup je skvělý na oslazení bylinkových čajů proti chřipce a nachlazení. Je výborný na ochucení nealkoholických i alkoholických koktejlů, skvěle se hodí na přípravu domácích limonád: sirup zředíme perlivou vodou podle chuti, přidáme šťávu a několik kousků citronu, pomeranče nebo grepu, pár lístků čerstvé máty a led.

Mátový olej

Ingredience

Příprava

Lístky máty otrháme, promneme několikrát mezi prsty a vložíme do uzavíratelné sklenice o objemu 750 ml. Zalijeme olejem (všechna máta musí být asi 1 cm pod hladinou). Sklenici dobře uzavřeme a vložíme na 30 minut do vodní lázně o teplotě max. 60 °C. Vyjmeme a necháme zhruba 10 dní macerovat. Pak olej scedíme do láhve a skladujeme na tmavém místě.

Užívání

„Na zklidnění zažívacích potíží užíváme 1–2 lžičky mátového oleje denně, zmírňuje nadýmání a plynatost. Navíc zrychluje metabolismus a pomáhá při hubnutí. Kloktání mátového oleje zlepšuje zdraví ústní dutiny a příjemně osvěží dech. Když se cítíme pod psa a bez energie, masírujeme si mátovým olejem spánky a zápěstí," doporučuje Martin Kolár.

Mátové kapky

Ingredience

Příprava

Mátové lístky promneme mezi prsty nebo nasekáme nadrobno. Lístky vložíme do sklenice s víčkem, zalijeme vodkou nebo jiným alkoholem tak, aby byly všechny listy ponořené. Pečlivě promícháme. Sklenici uzavřeme a na světlém a teplém místě necháme nejméně šest týdnů. Každý den dobře protřepeme. Pak scedíme přes kávový filtr nebo pláténko. Skladujeme na tmavém a chladném místě.

Použití

Mátová tinktura se používá jako obklad při svědivých vyrážkách, pomůže po štípnutí hmyzem. „Při bolestech hlavy jí potíráme spánky. Při rýmě a kašli přidáme asi 35 kapek do inhalační lázně, inhalujeme dvakrát denně," doporučuje bylinkář.

Zdroje: www.beltina.czzdravi.euro.czcs.wikipedia.org, bylinkář Martin Kolár


Přečtěte si také