Proč jsou rajčata tak výjimečná a jak v obchodě poznáme, že jsou kvalitní

Rajčata jsou u nás nejoblíbenější zelenina, ročně jich každý sníme okolo 12 kg! Rajčata tak představují důležitou součást našeho jídelníčku. Nejlepší volbou jsou vlastní rajčata ze zahrady nebo z balkonu, ale když je kupujeme v obchodě či na trhu, měli bychom si všímat několika věcí. Poradíme, na co se při nákupu hlavně zaměřit.

Výzkumy Akademie kvality uvádějí, že ze zeleniny nakupujeme nejvíce právě rajčata. Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba vroce 2019až 12 kg, což je téměř dvakrát více než vroce 1992. Rajčata jsou tak důležitou součástí našeho jídelníčku. Nejlepší volbou jsou samozřejmě vlastní rajčata ze zahrádky nebo z balkonu či terasy, ale ne všichni mají možnosti si je sami vypěstovat, a tak je musíme kupovat.

Jak poznáme v obchodě nebo na trhu kvalitní rajčata

Když rajčata běžně nakupujeme vobchodě nebo na trhu, měli bychom si všímat hned několika věcí. Jen tak si pořídíme opravdu zdravou a chutnou zeleninu a vyhneme se mdlým rajčatům bez vůně a bez chuti. Na co se tedy zaměřit a podle čeho poznáme, že jsou rajčata opravdu čerstvá a kvalitní?

Kvalitní rajče je na první pohled svěží, na omak pevné, pružné a má sytou, většinou červenou barvu. Určitě si dejte pozor, aby nevypadalo scvrkle, nebylo nahnilé, plesnivé nebo jinak poškozené.

Kvalitní rajče podle hmatu

  1. Rajče musí být dostatečně pevné, aby odolalo doteku, ale natolik pružné, aby na tlak vůbec zareagovalo.
  2. Při výběru rajčat si dáváme pozor na to, abychom nenakoupili plody, které mají na dužině měkká místa. Tím se výrazně snižuje jejich životnost.
  3. Nekupujeme rajčata, která jsou celkověměkká. Je to známka toho, že už nejde o čerstvé plody.

Kvalitní rajče podle zraku

  1. Vybíráme si sytě červená rajčata, barva by rozhodně neměla být mdlá či nevýrazná.
  2. Rajčatům, na kterých se objevila jakákoliv změna barvy nebo jsou scvrklá či poškozená, se vyhneme.
  3. I malá vybledlá skvrnka může být předzvěstí plísně nebo hniloby uvnitř plodu.

Kvalitní rajčata podle čichu

  1. K rajčatům bychom měli také přičichnout. Typická rajčatová vůně je silná, sladká a zemitá.
  2. Čím více rajče voní, tím také bude chutnější. Plody, které nevoní, raději nekupujeme.

Zjistíme si, odkud rajčata jsou

Určitě se vyplatí, když budete sledovat, kde byla rajčata vypěstovaná. „Mnohá dovozová rajčata nelze považovat za čerstvá jednoduše proto, že za sebou mají tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde dozrávají teprve během cesty. To se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech, vneposlední řadě musíme myslet i na jejich uhlíkovou stopu, která vdnešní době již patří kvýznamným kritériím při nákupních preferencích,“ radí Ing.Zuzana Přibylová, tajemniceZelinářské unie ČechaMoravy.

Čím jsou rajčata výjimečná zelenina

  1. Především červeným rostlinným barvivem lykopenem, které má výrazné antioxidační vlastnosti. Antioxidanty se napojují na volné radikály v těle a jsou společně vyplaveny z organismu, aniž by se volné radikály dostaly k poškození buněk. Dostupnost lycopenu pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou.
  2. Rajčata mají minimální energetickou hodnotou a také tím, že je mohou konzumovat i diabetici, protože neobsahují téměř žádné cukry. Přesto mají příjemně nasládlou chuť.
  3. Kromě toho obsahují velké množství vlákniny, kyseliny listové, vitaminy C, E a K a minerální látky, za zmínku stojí draslík, fosfor, vápník a hořčík.
  4. Pravidelná konzumace rajčat mj. přispívá ke snižování rizika vzniku rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a hladiny cholesterolu v krvi, dále podporuje imunitní systém a chrání kůži před negativním vlivem UV záření.

Rajčatový salát s kozím sýrem

Kdo si rád dá kobědu nebo kvečeři zeleninový salát, ztoho našeho bude mít radost. Obsahuje jen pár surovin, ale málo je někdy více. Kvalitní čerstvá rajčata v kombinaci se šalotkou, pažitkou a kozím sýrem nemají chybu!

Ingredience

Příprava

Pečivo na krutony nakrájíme na větší kostky, dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 10 minut. Do mísy vložíme na větší kusy pokrájená rajčata a na proužky nakrájenou šalotku, osolíme a opeříme. Zakápneme olivovým olejem podle chuti, přidáme pokrájenou pažitku a nakonec rozdrobený kozí sýr a krutony. Opatrně promícháme.

Podívejte se také, jak rajčata usušit doma v troubě.

Mohlo by vás ještě zajímat:


Přečtěte si také