Pažitka: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku
Oblíbená pažitka nám slouží hlavně ve studené kuchyni jako aromatické zelené koření a jako léčivá bylina podporuje trávení a chuť k jídlu. Vitaminy nabitá je nať, ale jedlé jsou i fialové květy. Poradíme vám, jak pažitku pěstovat a mít čerstvou nať po ruce celý rok, abyste mohli kdykoli udělat třeba tvarohovou pomazánku.
Pažitka pobřežní(Allium schoenoprasum)je blízkou příbuznou česneku i cibule. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo, betakaroten. Pažitka, podobně jako jarní cibulka, nabízí hodně rostlinné vlákniny – 100 g čerstvých listů nám poskytne 2,5 g vlákniny, což je 7 % denní doporučené dávky. Jako česnek a cibule obsahuje alicin, který vykazuje antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv.Je účinná i proti střevním parazitům a pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic.Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.
Pažitka 4 Zdroj: Jan Prášil
9 pravidel pěstování pažitky
- Pažitku můžeme pěstovat prakticky na každé zahradě, nejlépe se jí daří v podhorských oblastech, protože při nižších teplotách rostliny vytvářejí mohutnější trsy a listy. Pažitka může na jednom místě vydržet několik let. Výborně se dá pěstovat celoročně v nádobách.
- Pažitka nejlépe prospívá v dostatečně výživné, ale ne čerstvě pohnojené, kypré hlinitopísčité půdě, vyžaduje slunečné nebo částečně zastíněné místo.
- Pažitka se vhodně doplňuje s mrkví, celerem, petrželí a pastinákem, červenou řepou a jahodami. Skvěle se snáší s dalšími bylinami a listovými saláty. Naopak jí nesedí blízkost fazolí, hrachu, zelí, kapusty, květáku, brokolice a růžičkové kapusty.
- Pažitka se pěstuje ze semen nebo se rozmnožuje přesazováním trsů na podzim do nádob a na jaře do volné půdy. Semínka vyséváme v dubnu a květnupřímo na záhon mělce do hnízd ve sponu 20 x 20 cm nebo do řádků vzdálených 30 cm. Semena vyklíčí zhruba za 3 týdny a po 7–8 týdnech můžeme sklízet. Také si brzy na jaře můžeme předpěstovat sadbu, kterou vysadíme v květnu po více rostlinkách do hnízd.
- Během vegetačního období dopřejeme pažitce pravidelnou a přiměřenou zálivku, půda by neměla dlouhodobě vyschnout, ale také nesmí být přemokřená. Chceme-li, aby rostlina bohatě obrůstala a nať si udržela pikantní chuť, odstraňujeme průběžně rozkvetlé květy.
- Pažitce stačí ke zdárnému vývoji občasné přihnojení organickým hnojivem, například kopřivovým odvarem.
- Pažitkovou nať začínáme pravidelně sklízet, když rostlina dosáhne výšky zhruba 10 cm. Seřezáváme ji asi 3 cm na zemí a ihned spotřebujeme.
- Od druhého roku pažitka kvete voňavými růžovými nebo fialovými květy od května do srpna. Rozkvetlé trsy jsou jedlé, krásné a nektar z květů je oblíbenou pochoutkou pro včely.
- Pažitka je mrazuvzdorná, na zimu ji můžeme přikrýt suchým listím, aby brzy na jaře vyrostla čerstvá nať.
6 zásadrychlení pažitky v nádobách
- K rychlení používáme trsy vyryté na podzim ze záhonu.
- Dařit se jí bude na jižním nebo jihovýchodním okenním parapetu. Nemá ráda přílišné teplo a suchý vzduch.
- Zhruba od začátku října trsy vybrané k rychlení opatrně vyjmeme způdy, rozdělíme na menší části, poškozené cibulky odstraníme.
- Trsy zasadíme do vhodné nádoby, doplníme zeminou. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu v chladné místnosti a teprve pak dáme do bytu.
- Nať pažitky můžeme začít sklízet přibližně za 3 až 4 týdny od počátku rychlení.
- Trsy rostoucí pažitky pravidelně zaléváme, ale pozor na dlouhodobé přemokření.
Pažitka 2 Zdroj: istock.com
Co asi děláme špatně, že nám pažitka chřadne
Trsy v květináči zasychají a žloutnou
Při pěstování doma v nádobách za žloutnutí a postupné zasychánívětšinou může přílišné zalévaní – přelitím zahnívají kořeny a rostlina zežloutne a uschne.
Pažitka na záhoně hyne
Pravděpodobně trsy pažitky napadla květilka cibulová, jejíž housenky okusují nať a kořeny až rostlinu zahubí. Housenky nejsou na první pohled vidět, musíme si utrhnou kousek natě a prohlédnout si ji proti světlu. Pokud je pažitka napadená, musíme trs odstranit, aby se housenky nešířily dál.
Pažitka 3 Zdroj: Jan Prášil
Pažitka v kuchyni
Nať pažitky je královnou jarní kuchyně a má mnohostranné využití. Její delikátní chuť a vůně je neocenitelná hlavně ve studené kuchyni. Dokáže chuťově nahradit sůl, což oceníme při neslané dietě. Pažitka se dá dobře zamrazit. Utržená nať vydrží v chladničce několik dní, když se propláchne pod tekoucí studenou vodou, nechá okapat a pak zabalí do alobalu. Přidává se nasekaná do pomazánek, salátů, polévek, omáček, slaného pečiva, omelet, masových a bramborových pokrmů. Dělá se z ní domácí pesto a bylinkové máslo. V zásadě ji můžeme použít všude, kam se dává jarní cibulka i cibule. Jako dekoraci na různá jídla můžete použít nejen nať, ale i fialový květ pažitky.
Pažitka 5 Zdroj: istock.com
Doporučené odrůdy pro pěstování pažitky
Raná odrůda Erecta
Tahle odrůda je velmi vhodná pro pěstování vkvětináči. Listy jsou silnější, pevné, tmavozelené, příjemné aromatické chuti.
Pažitka 6 Zdroj: archiv Semo
Raná odrůda Jemná
Raná odrůda s jemnými, tenčími, světle zelenými listy, příjemné aromatické chuti, po řezu rychle a dobře obráží, má vysoký obsah vitaminu C.
Raná odrůda Praga
Praga má listy silnější, delší, tmavozelené, ostřejší chuti. Při rychlení se sklízí už za 22 až 30 dnů od výsadby. Při polním pěstování dává 5 až 7 sklizní.
Pažitka 7 Zdroj: archiv Semo
Nejranější odrůda Bohemia
Odrůdaje ranější a výnosnější než Praga. Má širší, středně zelené, středně dlouhé listy. Vegetační doba do první sklizně na záhoně je 110 dnů, při rychlení o polovinu méně. Velmi dobře snáší mrazy.
Mohlo by vás také zajímat: