Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat si pomazánku

Oblíbená pažitka nám slouží hlavně ve studené kuchyni jako aromatické zelené koření a jako léčivá bylina podporuje trávení a chuť k jídlu. Vitaminy nabitá je nať, ale jedlé jsou i fialové květy. Poradíme vám, jak pažitku pěstovat a mít čerstvou nať po ruce celý rok, abyste mohli kdykoli udělat třeba tvarohovou pomazánku. A představíme vám také méně známou česnekovou pažitku.
Vydáno: 05.05.2019
PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat tvarohovou pomazánku
PAŽITKA: Jak vypěstovat zelené koření a udělat tvarohovou pomazánku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) je blízkou příbuznou česneku i cibule. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo, betakaroten. Pažitka, podobně jako jarní cibulka nabízí hodně rostlinné vlákniny – 100 g čerstvých listů nám poskytne 2,5 g vlákniny, což je 7 % denní doporučené dávky. Jako česnek a cibule obsahuje alicin, který vykazuje antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky. Pažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná i proti střevním parazitům a pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol. Chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

PAŽITKA pobřežní (Allium schoenoprasum) je blízkou příbuznou česneku i cibule
Autor: Jan Prášil PAŽITKA pobřežní (Allium schoenoprasum) je blízkou příbuznou česneku i cibule

9 pravidel pěstování pažitky

  1. Pažitku můžeme pěstovat prakticky na každé zahradě, nejlépe se jí daří v podhorských oblastech, protože při nižších teplotách rostliny vytvářejí mohutnější trsy a listy. Pažitka může  na jednom místě vydržet několik let. Výborně se dá pěstovat celoročně v nádobách.
  2. Pažitka nejlépe prospívá v dostatečně výživné, ale ne čerstvě pohnojené, kypré hlinitopísčité půdě, vyžaduje slunečné nebo částečně zastíněné místo.
  3. Pažitka se vhodně doplňuje s mrkví, celerem, petrželí a pastinákem, červenou řepou a jahodami. Skvěle se snáší s bylinami a saláty. Naopak jí nesedí blízkost fazolí, hrachu, zelí, kapusty, květáku, brokolice a růžičkové kapusty.
  4. Pažitka se pěstuje ze semen nebo se rozmnožuje přesazováním trsů na podzim do nádob a na jaře do volné půdy. Semínka vyséváme v dubnu a květnu přímo na záhon mělce do hnízd ve sponu 20 x 20 cm nebo do řádků vzdálených 30 cm. Semena vyklíčí zhruba za 3 týdny a po 7–8 týdnech můžeme sklízet. Také si brzy na jaře můžeme předpěstovat sadbu, kterou vysadíme v květnu po více rostlinkách do hnízd.
  5. Během vegetačního období dopřejeme pažitce pravidelnou a přiměřenou zálivku, půda by neměla dlouhodobě vyschnout, ale také nesmí být přemokřená. Chceme-li, aby rostlina bohatě obrůstala a nať si udržela pikantní chuť, odstraňujeme průběžně rozkvetlé květy. Pažitce stačí ke zdárnému vývoji občasné přihnojení organickým hnojivem, například bylinným, nejlépe kopřivovým odvarem.
  6. Pažitkovou nať začínáme pravidelně sklízet, když rostlina dosáhne výšky zhruba 10 cm. Seřezáváme ji asi 3 cm na zemí a ihned spotřebujeme.
  7. Od druhého roku pažitka kvete voňavými růžovými nebo fialovými květy od května do srpna. Rozkvetlé trsy jsou jedlé, krásné a nektar z květů je oblíbenou pochoutkou pro včely.
  8. Pažitka je mrazuvzdorná, na zimu ji můžeme přikrýt suchým listím, aby brzy na jaře vyrostla čerstvá nať .
  9. K domácímu rychlení v nádobách používáme trsy vyryté na podzim ze záhonu. Dařit se jí bude na jižním nebo jihovýchodním okenním parapetu. Nemá ráda přílišné teplo a suchý vzduch. Jak a kdy připravit pažitku k rychlení? Zhruba od začátku října trsy vybrané k rychlení opatrně vyjmeme z půdy, rozdělíme na menší části, poškozené cibulky odstraníme. Trsy zasadíme do vhodné nádoby, doplníme zeminou. Rostlinám dopřejeme minimálně měsíc klidu v chladné místnosti a teprve pak dáme do bytu. Nať pažitky můžeme začít sklízet přibližně za 3 až 4 týdny od počátku rychlení. Trsy rostoucí pažitky pravidelně zaléváme, ale pozor na dlouhodobé přemokření.
PAŽITKA: K domácímu rychlení v nádobách používáme trsy vyryté na podzim ze záhonu
Autor: istock.com PAŽITKA: K domácímu rychlení v nádobách používáme trsy vyryté na podzim ze záhonu

Co asi děláme špatně, že nám pažitka chřadne

Trsy v květináči zasychají a žloutnou

Při pěstování doma v nádobách za žloutnutí a postupné zasychání většinou může přílišné zalévaní – přelitím zahnívají kořeny a rostlina zežloutne a uschne.

Pažitka na záhoně hyne

Pravděpodobně trsy pažitky napadla květilka cibulová, jejíž housenky okusují nať a kořeny až rostlinu zahubí. Housenky nejsou na první pohled vidět, musíme si utrhnou kousek natě a prohlédnout si ji proti světlu. Pokud je pažitka napadená, musíme trs odstranit, aby se housenky nešířily dál.

PAŽITKA: Od druhého roku kvete růžovými nebo fialovými květy
Autor: Jan Prášil PAŽITKA: Od druhého roku kvete růžovými nebo fialovými květy

Pažitka v kuchyni

Nať pažitky je královnou jarní kuchyně a má mnohostranné využití. Její delikátní chuť a vůně je neocenitelná hlavně ve studené kuchyni. Dokáže chuťově nahradit sůl, což oceníme při neslané dietě. Pažitka se dá dobře zamrazit. Utržená nať vydrží v chladničce několik dní, když se propláchne pod tekoucí studenou vodou, nechá okapat a pak zabalí do alobalu. Přidává se nasekaná do pomazánek, salátů, polévek, omáček, slaného pečiva, omelet, masových a bramborových pokrmů. Dělá se z ní domácí pesto a bylinkové máslo. V zásadě ji můžeme použít všude, kam se dává jarní cibulka i cibule. Jako dekoraci na různá jídla můžete použít nejen nať, ale i fialový květ.

PAŽITKA: delikátní chuť a vůně je neocenitelná hlavně ve tvarohových pomazánkách
Autor: istock.com PAŽITKA: delikátní chuť a vůně je neocenitelná hlavně ve tvarohových pomazánkách

Doporučené odrůdy pro pěstování pažitky

Raná odrůda Erecta

Tahle odrůda je velmi vhodná pro pěstování v květináči. Listy jsou silnější, pevné, tmavozelené, příjemné aromatické chuti.

PAŽITKA: raná odrůda ERECTA
Autor: archiv Semo PAŽITKA: raná odrůda ERECTA

Raná odrůda Jemná

Raná odrůda s jemnými, tenčími, světle zelenými listy, příjemné aromatické chuti, po řezu rychle a dobře obráží, má vysoký obsah vitaminu C.

Raná odrůda Praga

Praga má listy silnější, delší, tmavozelené, ostřejší chuti. Při rychlení se sklízí už za 22 až 30 dnů od výsadby. Při polním pěstování dává 5 až 7 sklizní.

PAŽITKA: raná odrůda PRAGA
Autor: archiv Semo PAŽITKA: raná odrůda PRAGA

Nejranější odrůda Bohemia

Odrůda je ranější a výnosnější než Praga. Má širší, středně zelené, středně dlouhé listy. Vegetační doba do první sklizně na záhoně je 110 dnů, při rychlení o polovinu méně. Velmi dobře snáší mrazy.

Ploché listy pažitky čínské jsou podobné trávě a mají česnekové aroma i chuť
Autor: archiv Semo Ploché listy pažitky čínské jsou podobné trávě a mají česnekové aroma i chuť

Prima tip: česneková pažitka

Pažitka čínská (Allium tuberosum), známá jako česneková pažitka či česnekopažitka je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě s jemným česnekovým aroma i chutí. Tím se odlišuje od klasické pažitky, která má listy kulaté a duté. Pěstování pažitky čínské je poměrně nenáročné, roste na záhonu i nádobách. Dobře prospívá na slunném stanovišti v dobře propustné zemině bohaté na humus. Množí se výsevem nebo dělením trsů. Osivo vyséváme od března do srpna přímo na záhon mělce do hnízd. Semínka vyklíčí mezi 14 až 21 dny; potřebují mírnou, ale pravidelnou zálivku, aby nezaschla. Můžeme si také předpěstovat sadbu a sazeničky vysadit do volné půdy nebo nádoby od dubna do května. V prvním roce roste pomaleji než klasická pažitka, ale v dalších letech trsy zmohutní. Rostliny můžeme množit taky dělením trsů, jarní výsev nám ale zajistí rostliny, které v prvním roce nevybíhají do květu. Česnekopažitka je mrazuvzdorná a vydrží i několik let. Sníst se dá prakticky celou rostlina. Křehká nať zvýrazní chuť pomazánek, salátů, polévek, vaječných pokrmů, hodí se na brambory, pod maso nebo prostě na chleba s máslem či sádlem. Drobné cibulky se používají jako mnohem chuťově jemnější náhrada stroužků česneku. Čínská pažitka se přidává až těsně před dovařením pokrmu nebo do syrových jídel. Česnekopažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, příznivě ovlivňuje ledviny a játra. Je účinná i proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Pažitka čínská (Allium tuberosum)               

Článek je zařazen v: pažitka , Pažitka čínská (Allium tuberosum) , Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) , pažitka pěstování , pažitka v kuchyni , pažitka léčí
Speciály: Receptář pro milenialy
Reklama