Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Rajčata a okurky nasladko: Udělejte si okurkovou limonádu i rajčatový džem s rumem

Léto je v plném proudu a ve žhavých letních dnech jsou velice osvěžující rajčata a okurky. Sklizeň plodů přirozeně dozrálých na zahradách, balkonech či terasách nabírá na obrátkách, a tak máme šanci ochutnat je i jinak, než „jen“ v tradičních salátech a dalších oblíbených pokrmech. Už jste zkusili zpracovat okurky rajčata nasladko? Pokud ještě ne, tak si podle našich receptů udělejte osvěžující domácí okurkovou limonádu s limetkou nebo originální rajčatový džem s rumem. Určitě si pochutnáte!
Vydáno: 29.07.2020, Lenka Valjentová
Zkuste rajčata a okurky nasladko: Super jsou domácí okurková limonáda a rajčatový džem s rumem
Autor: istock.com Zkuste rajčata a okurky nasladko: Super jsou domácí okurková limonáda a rajčatový džem s rumem

Osvěžující domácí okurková limonáda

Ingredience

  1. 2 salátové okurky
  2. čerstvě vymačkaná šťáva z 1 limetky
  3. 50 g cukru
  4. 400 ml perlivé vody
  5. led
  6. lístky máty na ozdobení

Postup

Okurky oloupeme a nakrájíme, rozmixujme s polovinou perlivé vody, limetkovou šťávou a cukrem dohladka. Pak promícháme se zbylou perlivou vodou. Podáváme s ledem. Můžeme ozdobit několika lístky svěží máty.

Rajčata a okurky: osvěžující domácí okurková limonáda
Autor: akademiekvality.cz Rajčata a okurky: osvěžující domácí okurková limonáda

Okurka posiluje imunutu

Čerstvou, přirozeně dozrálou okurku tvoří až 90 procent vody, a tak je skvělou volbou v případě, pokud jsme během dne zanedbávali pitný režim. Dokonale hydratuje a je také skvělým parťákem při hubnutí. Pravidelná konzumace okurek posiluje imunitu, dodá tělu energii, pročišťuje tělo a urychluje metabolismus. Pomáhá proti otokům a suché a citlivé, ale i od slunce spálené pokožce. Okurka je plná důležitých látek, jako jsou vitaminy (A, B, E i C) a minerály (např. draslík, hořčík, vápník a fosfor).

Čerstvou, přirozeně dozrálou okurku tvoří až 90 procent vody
Autor: istock.com Čerstvou, přirozeně dozrálou okurku tvoří až 90 procent vody

Okurka na talíři

Okurky se konzumují čerstvé (saláty, studené polévky, domácí limonády) i tepelně upravené. Nakládačky se sterilují v různých nálevech, větší se využívají k výrobě rychlokvašek. Nakládané okurky s koprem fungují jako přírodní antidepresivum. Mají totiž schopnost zvýšit hladinu serotoninu, hormonu, který umí zlepšit náladu. Při tepelné úpravě se okurky nejvíce dusí a připravují se z nich omáčky. Okurka se může podobně jako cuketa vydlabat, naplnit například sýrem, zeleninou či mletým masem a zapékat.

Jak okurky pěstovat na zahradě i na balkoně:

OKURKY: Jak vypěstovat královny letní zahrady a udělat si domácí zmrzlinu

Jak pěstovat okurky a udělat si domácí okurkovou zmrzlinu

Okurky pěstujte v truhlíku na balkoně.

Okurky pěstujte v truhlíku. Překvapí vás bohatá úroda i v období sucha

Rajčatový džem s rumem

Ingredience

  1. 2 kg vyzrálých rajčat 
  2. 800 g cukru
  3. asi 150 ml rumu podle chuti) 
  4. 2 lžičky kyseliny citronové
  5. 1 ovocný pektin Labeta
  6. 2 vanilinové cukry

Postup

Rajčata omyjeme, rozkrájíme i se slupkou na menší kousky a v hrnci je rozvaříme na kaši (nepodléváme, rajčata jsou šťavnatá a pustí dost šťávy). Necháme vychladnout a poté propasírujeme přes síto, abychom odstranili semínka a slupky. Promícháme cukr, kyselinu citronovou, ovocný pektin a vanilinové cukry a tuto směs vmícháme do rajčatového pyré Přidáme rum, vše důkladně promícháme, přivedeme k varu a několik minut vaříme do zhoustnutí.

Rajčata a okurky: rajčatový džem s rumem
Autor: archiv Labeta Rajčata a okurky: rajčatový džem s rumem

Rajčata – pomocník proti rakovině

Rajčata jsou díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů ideální letní potravinou. Navíc obsahují velké množství vitaminů A, B, C, D, E a K, minerálů (draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom, měď, vápník ) a antioxidantů. Nejsilnější známý antioxidant rostlinného původu je lykopen, který chrání před nádorovými onemocněními, má příznivý vliv na srdce, krevní tlak, prostatu a pokožku. Ze stravy jej organismus dokáže přijmout až po tepelné úpravě. Pravidelná konzumace rajčat pozitivně ovlivňuje i náladu, a to díky tyraminu – a čím jsou plody zralejší, tím je jeho množství vyšší.

Přirozeně dozrálá rajčata mají naprosto jedinečnou vůni a chuť
Autor: istock.com Přirozeně dozrálá rajčata mají naprosto jedinečnou vůni a chuť

Rajčata na talíři

Přirozeně dozrálá rajčata mají naprosto jedinečnou vůni a chuť. Skvěle chutnají čerstvá, ideálně vlastní a čerstvě utržená, kdy také obsahují nejvíce účinných látek. Dobrá je rajčatová šťáva, pyré, džus nebo  smoothie. Jsou nedílnou součástí nejrůznějších letních salátů, ale i teplých jídel – hodí se do polévek, omáček, mohou se zapékat nebo grilovat, tvoří  základ pizzy a mnoha druhů kečupů.

Jak rajčata pěstovat na zahradě i na balkoně:

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup nebo džem

Divoká rajčata dokáží překvapit množstvím plodů

Pěstujeme rajčata na balkoně: Divoká rajčata dokážou překvapit množstvím plodů

Článek je zařazen v: rajčata a okurky , rajčata , okurky , rajčata zdraví , rajčata v kuchyni , rajčatový džem recept , okurky zdraví , okurky v kuchyni , okurková domácí limonáda recept
Speciály: Receptář pro milenialy

reklama