Tohle vysaďte na zelené okraje záhonů. Místo buxusu zkuste skalník, letničky i rozkvetlé kobercovky

Rozkvetlé záhony letniček i trvalek lemované nízkými plůtky z pečlivě střižených buxusů, patří k zahradní klasice. Milují je nadšenci francouzského i anglického typu zahrad, ale co naplat. Buxusy jsou v posledních letech stíhány jednou pohromou za druhou. Nejvíce škody na nich páchá zavíječ zimostrázový. Nahraďte proto buxus neboli zimostráz jinými stálezelenými keříky nebo kobercovými trvalkami. A využít můžete i nízké letničky.

Buxusy jako v zámecké zahradě

Nemusíte se hned vydat do francouzského Versailles, nádherné lemy záhonů z perfektně střižených buxusů zdobí i mnohé zámecké zahrady u nás. A jestli jste si při pohledu na ně občas povzdechli, jak by se vám něco podobného líbilo i na vlastní zahradě, máme pro vás několik tipů.

Buxusy totiž velmi často napadá nepříjemný motýlek, zavíječ zimostrázový, ale také jsou náchylné na některé houbové choroby. Existují sice chemické postřiky, které více či méně proti těmto potížím zabírají, a dokonce můžete vysadit i zimostráz malolistý (Buxus microphylla), který je odolnější než jiné druhy, ale pokud chcete jít jistější cestou, vsaďte na jiné druhy stálezelených keříků, nebo dokonce na kobercové trvalky či nízké letničky.

Stálezelené nízké keře

Dřišťál zimostrázový (Berberis buxifolia)

Především zakrslá odrůda ‚Nana‘ je velmi vhodná. Jedná se o keřík s drobnými lístky, s každoročním přírůstkem 5–10 cm. Bude se mu líbit na slunci i v polostínu v běžné zahradní půdě. Vykvétá během května oranžovými květy. Jeho jediným záporem jsou výrazné trny.

Tis červený (Taxus baccata)

Nejlepší bude opět zakrslá varianta, odrůda ‚Renke‘. Další stálezelený keřík s malým ročním přírůstkem je vhodný na slunce i do polostínu. Nemá žádné zvláštní nároky na půdu.

Skalník Dammerův (Cotoneaster dammeri)

Nízce poléhavý, půdopokryvný keřík, který můžete řezem udržovat jako pro plevel neprostupnou obrubu záhonu. Je velmi skromný, dařit se mu bude na slunci, v polostínu i v úplném stínu. Roste však velmi rychle, střih bude vyžadovat 2x do roka. V květnu vykvétá drobnými bílými květy a později ho zdobí drobné červené plody.

Kobercové trvalky

Plamenka šídlovitá (Phlox subulata)

Nenáročná skalnička, která vytváří mohutné polštáře vysoké jen 5–15 cm. Od dubna do června nádherně kvete. Má ráda sušší hlinitopísčitou, dobře propustnou půdu. Po odkvětu potřebuje sestřihnout, aby se nerozvalovala, ale i tak je dobré ji vždy po pár letech zmladit a přesadit.

Rožec plstnatý (Cerastium tomentosum)

Snad ještě přizpůsobivější než plamenka šídlovitá je rožec. Polštářovitá skalnička se stříbřitými listy vysoká asi 10 cm v květnu vykvétá bílými kvítky. Je velmi nenáročná, ale nejlépe jí vyhovuje slunné a suché stanoviště s dobrou drenáží. I ona potřebuje po odkvětu střih, aby zůstala pěkně rostlá, nerozvalená a kompaktní.

Iberka, štěničník (Iberis)

Oblíbená obruba trvalkových záhonů i skalnička, nenáročná a přizpůsobivá. Dorůstá do výšky 15–20 cm a kvete bíle od května do června. I ona má sklony k rozvalování, proto potřebuje po odkvětu sestřihnout. Má ráda umístění na slunci v běžné zahradní zemině.

Tařička zahradní (Aubrieta hybrida)

Velmi nízká trvalka dorůstá jen do výšky asi 10 cm a kvete od dubna do června zářivě fialovými květy. Absolutně nenáročná, můžete ji pěstovat na skalkách, jako obrubu záhonů i v korytech a truhlících.

Nízké letničky

Aksamitník, afrikán rozkladitý (Tagetes patula)

Oblíbená, nenáročná letnička vysoká 10–50 cm, která potřebuje dostatek slunce, ale umí se přizpůsobit i lehkému stínu. Kvete od června do října. Kvetení se prodlužuje postupným odstraňováním odkvetlých květů.

Bytel metlatý, letní cypřišek (Bassia scoparia)

Zajímavá letnička, která umí plně nahradit zelený plot, i když jen na jednu sezonu. Drobné květy nejsou nijak zajímavé, ale plně je nahradí husté, svěže zelené nebo až načervenalé listy. Květy ani neprodukují nektar, a nejsou tak zajímavé ani pro včely.

Zdroj: Simona Sedláčková a https://www.nkz.cz/praxe/okrasna-zahrada/napadeny-nemocny-zimostraz-nejde-li-zachranit-vysadte-odolnejsi-nahradu

Sdílejte článek
Štítky květ buxus záhon keř trvalka skalník skalnička zimostráz Versailles lem záhonu okraj jak olemovat jednoletá rostlina zámecký park plamenka šídlovitá

Přečtěte si také