Afrikány odhánějí komáry, chrání zeleninu. Stačí jim přitom jen málo péče
Afrikány neboli aksamitníky, jak se správně jmenují, pokvetou na vaší zahradě od jara až do mrazů. A za tu dobu zastanou spoustu práce. Dokážou odehnat otravné komáry, ochránit zeleninu před háďátky a přitom ještě vypadají skvěle.
Pokud patříte mezi nadšené zahrádkáře, ale nemáte dostatek času na péči o zahradu, pak vysaďte právě afrikány. Nevyžadují téměř žádnou péči a rostou i kvetou naprosto spolehlivě. Právě proto patří mezi nejoblíbenější letničky.
Kdy vysévat a jak pěstovat
Afrikány můžete vysévat v březnu do výsevních misek doma za oknem nebo počkat do druhé poloviny dubna a semínka vysít přímo na záhon. Semenáčky afrikánů také patří během května k běžnému sortimentu všech zahradnictví a květinářství. Výhodou afrikánů je, že velmi dobře zvládají i přesazování v plném květu. Daří se jim výborně na plném slunci, ale stejně dobře se dají pěstovat i v polostínu. Spokojí se s každou půdou, ale přednost dávají humózní a dobře propustné zemině a nevadí jim krátkodobé sucho, ale ani přemokření. Pokud se nechystáte sbírat semeno pro příští rok, pak raději pravidelně odstraňujte odkvetlé květy. Prodloužíte tak dobu kvetení. Afrikány se nebudou vysilovat tvorbou semen.
Semenáčky afrikánů Zdroj: istockphoto.com
Komárům nevoní
Afrikány mají mnoho plusů, ale na druhou stranu ne každému může vonět jejich silné, kořeněné aroma. Výhodou je, že prý nevoní ani komárům, a tak se například balkonu ozdobenému truhlíky s afrikány zdaleka vyhnou. Užitečnému hmyzu však aroma kupodivu nevadí. Afrikány přitahují motýly z širokého okolí.
Afrikány jako ochránci zeleniny
Afrikány netrpí téměř žádnými chorobami. Naopak, blokují vývoj půdních háďátek a někteří zahradníci by dali ruku do ohně za to, že i výskyt mšic a plísní je na záhonech s afrikány mnohem menší. Komu však bohužel afrikány opravdu hodně chutnají, to jsou slimáci, kteří dokážou na noc zlikvidovat téměř celou rostlinu a po jejich nájezdu afrikány uhynou.
Afrikány vysazujte mezi zeleninu Zdroj: istockphoto.com
Afrikány v kuchyni
Květy afrikánů jíme, aniž bychom o tom věděli. Vyrábí se z nich potravinářské barvivo. Ale můžeme si je dopřát i zcela vědomě. Mají nasládlou chuť podobnou anýzu a hodí se na doplnění salátů či na ozdobu dezertů a nápojů.
Afrikány se pěstují v mnoha odrůdách, odvozených od tří botanických druhů:
Aksamitník jemnolistý (Tagetes tenuifolia)
(výška 20–30 cm)
Vyznačuje se drobnějším vzrůstem a jemnými lístky. Mívá pouze jednoduché květy, ovšem většinou v obdivuhodně obrovském množství.
Aksamitník jemnolistý (Tagetes tenuifolia) Zdroj: istockphoto.com
Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula)
(výška 25–35 cm)
Nejoblíbenější druh afrikánu s mohutnějším vzrůstem a bohatými květy. Vykvétá v mnoha odstínech od žluté přes oranžovou až po temně cihlovou.
Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula) Zdroj: iStock
Aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta)
(výška 50–60 cm)
Aksamitník vzpřímený vytváří velké plné úbory a pro svou výšku se skvěle hodí nejen do letničkových záhonů, ale i k řezu do kytic. Ve váze vydrží nejméně jeden týden.
Aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta) Zdroj: istockphoto.com
Zajímavosti o afrikánech
Rozhodně nepocházejí z Afriky, jak by se podle lidového názvu mohlo zdát. Jejich domovem je Střední Amerika, především Mexiko a Guatemala. Do Evropy se dostaly až ve druhé polovině osmnáctého století a rychle se tady zabydlely.
Afrikán se správně jmenuje aksamitník a vědeckým jménem Tagetes, které je odvozeno od etruského boha Tagese. Ten prý měl podobu hezkého chlapce.
Zdroj: Letničky a dvouletky, H. Kasparová a V. Vaněk (1993); https://cs.wikipedia.org/wiki/Aksamitn%C3%ADk