reklama

Osobitá přístavba otevřela dům do prosluněné zahrady

Dům kopíruje do zahrady se svažující terén Foto: Dům kopíruje do zahrady se svažující terénFoto: Angus Martin

Ani radikální proměna rodinného domu nemusí být na první pohled patrná.

Příklad zdařilé přestavby starého stavení na druhém konci světa ukazuje, že nové kvality domu se mohou výrazně projevovat třeba až uvnitř. Tento dům z 50. let ve východoaustralské metropoli Brisbane obývá už několikátá generace téže rodiny. Za dekády své existence nicméně prodělal několik nepromyšlených úprav, takže bylo načase očistit jej na původní základ a důmyslně uzpůsobit současným nárokům na moderní rodinné bydlení.

 

Přístavba ze zadní části domu v Brisbane má osobitou střechu ve tvaru „M“ Foto: Přístavba ze zadní části domu v Brisbane má osobitou střechu ve tvaru „M“Foto: Angus Martin

Díky tomu, že majitelé byli připraveni na rozsáhlé úpravy, mohlo oslovené malé architektonické Studio 15b navrhnout osobitou přístavbu se střechou ve tvaru písmene M a dům otevřelo do zahrady na prosluněné severní straně.

Z ulice dům vypadá, jako by úpravy byly jen minimální, uvnitř jsou ale ihned patrné rozsáhlé změny i přístavby. Nové kvality stavení propůjčuje už prosklený vstup po jeho straně, umožňující i průchod rovnou do zahrady.

Kuchyňský pult v patře slouží i jako bar Foto: Kuchyňský pult v patře slouží i jako barFoto: Angus Martin

V přízemí je dvojgaráž i prádelna, hlavně se tu ale nachází ložnice a malá obývací část s kuchyňkou, které mají sloužit prarodičům, když přijedou na návštěvu. Část přízemí je položená o 60 cm níže, čímž kopíruje mírně svažitý pozemek. Strop ložnice i obývací části je pak o to vyšší, konkrétně ve výšce tři metry.

Nové dřevěné schodiště pak vede do hlavní kuchyně, obývací části a k ložnicím, koupelnám i studovně. Obývací zóna je otevřená, což architekti zdůrazňují i absencí podhledu, takže je vidět dvojitou sedlovou konstrukci střechy, jejíž mocný přesah kryje rozlehlou terasu s druhým jídelním stolem. K tomuto řešení autory návrhu inspirovaly výhody plynoucí z poměrně vysoké polohy patra, díky níž se ze zadních místností naskýtají výhledy do často prosluněného údolí.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Rodinný dům v Klánovicích po omlazovací kůře vypadá jako novostavba Foto:

Řekli byste, že tohle je dům z dob normalizace. Rekonstrukce ho změnila k nepoznání

Ten dům nebyl ani trochu blbý, jen tak vypadal. Podle dodnes příhodných dispozic byl vlastně postavený s rozmyslem a jediná potíž byla v jeho zoufale zastarávající podobě....

Článek

Obytný prostor protepluje dřevo Foto:

Demolice se nekonala. Pražskou prvorepublikovou vilu zachránila moderní rekonstrukce

Rekonstrukce bývá náročnější než dům zbořit a postavit znovu. Když se povede, stojí vynaložená dřina ale za to.

reklama