reklama

Povedený dům v Sydney je tak trochu vzhůru nohama

Interiér volně přechází na terasu Foto: Interiér volně přechází na terasuFoto: Andrew Worssam a Justin Alexander

Uspořádat dům vzhůru nohama může být někdy výhodné. Svědčí o tom i tato novostavba v Sydney, která má interiéry členěné přesně obráceně než bývá obvyklé. Hlavní obývací části jsou totiž kvůli výhledu na oceán na nejvyšším, třetím podlaží – kde z dobrých důvodů bývá spíše ložnice.

Bývá zvykem, že v prvním patře je kuchyně s obývákem a dalšími společnými prostorami, v dalším patře pak soukromá část domu, tedy zejména ložnice. Jenže v tomto případě byl dobrý důvod od zavedených pořádků upustit. Hlavní obývací části jsou totiž kvůli výhledu na oceán na nejvyšším, třetím podlaží – kde bývá spíše ložnice.

Právě v posledním patře tohoto domu jsou totiž nejvyšší stropy a střešní konstrukce také dovolila ozvláštnit prostory členitými podhledy. Zmíněné obývací zóny pak plynule přecházejí na rozlehlou krytou terasu. Z ní se naskýtá výhled na pláž i na oceán, kam jen oko dohlédne. Společenský prostor zas pokračuje do obývací zóny v zadní části domu a podle autorů návrhu ze studia Porebski Architects v Sydney tvoří ideální prostor pro večírky s početnými hosty.

Tato kuchyně během večírku obstojí i jako barový pult   Foto: Tato kuchyně během večírku obstojí i jako barový pult Foto: Andrew Worssam a Justin Alexander

Dům na půdorysu ve tvaru „L“ má centrální dvorek s přilehlým bazénem v zadní části. Dvorek zároveň plní funkci soukromého venkovního prostranství, kterého si čtyřčlenná rodina hojně užívá. Je orientovaný ke slunci, ale současně chráněný před každodenním větrem od moře, takže grilování na zabudovaném grilu připadá v úvahu po většinu roku. Rohové posuvné dveře dovolují otevřít zadní místnost – hernu – do dvora a bez nápadného přechodu propojují dům s venkovním prostranstvím s bazénem a okrasnými rostlinami.

Samotný dům těží maximum z polohy na rohovém pozemku na kopci vysoko nad pláží Tamara. Architekti dům odstupňovali robustně působící, kamenem obloženou základnou, na niž navázali odlehčenou, dřevem obloženou fasádou. Domu dali členitý tvar, jímž mu chtěli propůjčit i určité sochařské kvality.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Toto je poslední snímek v galerii zachycující výše zmiňované posuvné dveře Foto:

Majitelka domu chce šokovat hosty. Luxusem a výstředností. Když se ty dveře otevřou...

Architekti si její přání vzali k srdci a začali rovnou od dveří. Brána se otevírá – račte vstoupit!

Článek

Čtyři spřátelené páry si postavily své letní bungalovy vedle sebe Foto:

Čtyři kamarádi, čtyři bungalovy na jednom pozemku

Veškeré prázdniny a dovolenou beztak trávily spolu, takže si čtyři spřátelené páry postavily své letní bungalovy vedle sebe. Pozemek pro své rustikální, moderně pojaté...

Článek

Stavět bez bagru je svého druhu projev respektu ke krajině Foto:

Norská chata stojí z kopce

Chata dokonale zapadá do okolní krajiny.


reklama