reklama

Vila v Břežanech klame tělem. Strohá stavba nabízí pohodlný luxus

Název projektu „Vila s betonovou fasádou“ nelže Foto: Název projektu „Vila s betonovou fasádou“ nelžeFoto: archiv ČCA

Vila nabízí moderní komfort.

Dům pojatý jako šedé betonové kvádry na první pohled mnoho komfortu neslibuje. Uvnitř však vila dokončená v roce 2011 na okraji Dolních Břežan jižně od Prahy zaujme moderním a superluxusním interiérem.

Architekti z ateliéru Klanc ji pojali jako kompozici složenou z bazénové haly s osázenou střechou a dvoupodlažní obytnou částí s plochou střechou. Jsou to vlastně dva kvádry, které se zahradou spojuje terasa zastřešená pergolou. Obytný prostor pak se zahradou propojují posuvné prosklené výlohy.

Obytný prostor je poblíž krbové stěny  Foto: Obytný prostor je poblíž krbové stěny Foto: archiv ČCA

Lodžie v patře jsou takřka sochařsky vykousnuté do betonové hmoty domu a stejně jako bazénová hala jsou z velké části ze dřeva, skla a šedého plechu. Zábradlí na terasách a část severní fasády je z profilového skla copilit. Zatímco do zahrady je dům maximálně otevřený, směrem k ulici zůstává logicky uzavřený. Určitou specialitou tohoto domu jsou přiznané konstrukční prvky betonového stropu prvního podlaží a trámového krovu ploché střechy ve druhém podlaží.

Jestliže navenek tento dům nepůsobí právě vlídně, uvnitř dojem chladného betonu kompenzují přívětivě působící obklady stěn, schodiště, ale i dveře a vestavný nábytek z jasanové dýhy. Kus přírody dovnitř vnášejí i krbová stěna obložená kamennou mozaikou. Stroze moderně pak působí litá podlaha s podlahovým vytápěním.

Dům je jedním z projektů přihlášených v soutěžní přehlídce Česká cena za architekturu (ČCA), jejíž první ročník letos vyhlásila Česká komora architektů.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

V zařízení se uplatnil i starožitný nábytek Foto:

Levný loft z bývalé papírny stál pouhých 16 000 Kč za m²

Novou funkci získala někdejší papírna v městečku Anduze na jihu Francie, když z ní po přestavbě vznikl loft o ploše 170 m².

Článek

Aby opticky zvětšil prostor a zvýšil strop, protáhl Gream dubovou podlahu až do jedné ze stěn, kde přechod dřeva k předsazené stěně podsvítil skrytými led zdroji Foto:

Londýnský loft v newyorském stylu

Někdejší kancelářské prostory uprostřed Londýna proměnil fotograf ve víceúčelový loft pro práci i odpočinek.

reklama