reklama

Černý bez je cenné ovoce. Víte, jak ho usušit?

Bez černý  Foto: Bez černý Foto: Thinkstock

Naše známá domácí dřevina je cenným zdrojem vitaminů.

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni… Toto staré české přísloví naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si bezinky naši předkové velice považovali. Bohužel bez černý (Sambucus nigra) mnoho lidí považuje za nežádoucí zaplevelující dřevinu. Přitom jde o cenné ovoce. Má vysoký obsah glykosidů, slizovitých látek a cholinu i vitaminu C. Využívá se v konzervárenském průmyslu, farmacii i kuchyni. Šťávy jsou výtečným přirozeným barvivem při výrobě zdravých nápojů. Nedoporučuje se ale konzumovat větší množství plodů v čerstvém stavu. Mohou totiž vyvolat zažívací problémy, zvláště jsou-li nedostatečně vyzrálé.

Článek

Černý bez kvete zpravidla na přelomu května a června Foto: Thinkstock

Kolik názvů pro černý bez znáte?

Černý bez je jedna z nejváženějších rostlin v lidovém léčitelství, a tak není divu, že naši předci pro něj měli bezpočet názvů.

Plody zrají od začátku do druhé poloviny srpna. Letos je vše ale o týden až deset dní dříve, takže v nižších polohách jsou plody zralé už teď – můžete je zavařit jako kompot, udělat z nich marmeládu nebo je usušit. Ale po natrhání si pospěšte, plody nemůžete dlouho skladovat.

Sušené plody

Jak to provést? Bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.

Džem

Užitečné informace k dalším rostlinám, stromům i keřům najdete v naší Encyklopedii.Kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.

Šťáva

Dobře vyzrálé bezinky opereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut.

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Dejte zelenině volnost Foto: Thinkstock

Chcete velkou sklizeň zeleniny? Vysejte všechny druhy dohromady

Dříve v přírodě také rostliny nerostly ve skupinkách podle druhů, ale promíchané dohromady. Zkuste se k tomu vrátit.

Článek

A na vánoce budete mít marmeládu na linecké Foto: Archiv Marty Pawlicové

Vy se ptáte, my odpovídáme: Jak podpořit plodnost rybízu?

Máte nejraději červený, bílý nebo černý rybíz?

 

reklama