reklama

Houbařskou sezonu mají jen na horách. Střední Čechy stále nic

Hřib dubový/Boletus reticulatus Foto: Hřib dubový/Boletus reticulatusFoto: Jindřich Votýpka

Chodíte rádi na houby a letos vás i zaručená místa zklamala? Nezoufejte, situace se pomalu zlepšuje a i ten váš les v září jistě přinese toužebně očekávané úlovky.

Růst hub i nadále není rovnoměrný, stále je velký kontrast mezi dobrým růstem hub zejména na jihozápadě a jihovýchodě ČR a jen pomalu se zlepšujícím stavem ve středních Čechách. Odpovídá to proschlosti půdy v Praze a okolí, které zde bylo mnohem vyšší než v ostatních částech republiky. Podle průzkumu České mykologické společnosti mezi jejími členy v nálezech také zatím spíše dominují letní mykorhizní houby hřibovité (houby symbiotické s určitými druhy stromů) a holubinky před drobnými terestrickými houbami (rozkládajícími drobný odpad v půdě, např. pečárky). Snad se tato situace v nadcházejících týdnech – do období výstav hub v mnoha městech republiky – druhově brzy zlepší. 

Význáte se v houbách? Otestujte se v naší Encyklopedii. „Růst hub se v současné době oproti minulému týdnu příliš nezměnil. Poněkud se zlepšil na Českobudějovicku, severně od Plzně a například kolem Hlinecka. Nicméně celá oblast severovýchodně od Prahy – Mělník, Nymburk, Kolín až po Hradec Králové – zatím ještě zůstává pod vlivem dřívějšího sucha téměř bez hub,“ řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. „Chce-li houbař přinést z lesa alespoň přiměřený úlovek, musí stále na Šumavu nebo do Beskyd. Tam rostou především hřibovité houby.“

Chcete v sezoně dostávat každý týden do mailu aktuální mapku, kde a jak zrovna rostou houby? Staňte se členy České mykologické společnosti. Za 100 Kč ročně je mapka vaše.

Jedna z prvních houbařských výstav bude v Praze. Ve dnech 6. a 7. října (sobota a neděle) organizuje Česká mykologická společnost výstavu hub v přízemí VŠUP, náměstí Jana Palacha 80. Vstupné 50 Kč, senioři 30 Kč, členové ČMS a děti do 10 let zdarma. A pokud jste náruživí, ale málo zkušení houbaři, máte jedinečnou možnost si své úlovky nechat na výstavě určit. Kromě přehlídky plodů lesa zde budou po oba dny odborníci určovat přinesené houby na počkání.

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Jaké máte nejraději Foto:

Zavařujeme zeleninu. Osvědčené tipy, jak na okurky, rajčata a papriku

Je vrchol sezony plodové zeleniny, už nejen ve skleníku nebo fóliovníku, ale i na volné ploše dozrávají okurky, rajčata a paprika.

Článek

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek Foto: Thinkstock

Zavařit, nebo zamrazit? Co je lepší?

I když jsou dávno pryč časy, kdy hospodyňky celé léto zpracovávaly plody zahrady na zimu, stále máme chuť uschovat si část úrody.

Článek

Usušit a pak dát do oleje a máte středomořskou pochoutku Foto: Thinkstock

5 rad, jak vybrat sušičku na ovoce a zeleninu

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak potraviny uschovat na delší dobu.

 

reklama