15 tipů, jak vypěstovat begonie voskovky ze semínek. Začněte už v lednu

Begonie stálekvetoucí je u nás známá spíše pod lidovými názvy voskovka nebo taky ledovka. Půvabná drobná květina je méně atraktivní než begonie hlíznaté, ale svou popularitu si vysloužila svou nenáročností, odolností a díky neúnavnému kvetení. Abychom mohli vlastní sazeničky begonie voskovky v polovině května vysadit ven, musíme začít s výsevem semínek už teď v lednu.

Begonie stálekvetoucí (Begonia x semperflorens-cultorum) lidově voskovky nebo ledovky, taky se jim říká begonie bez hlízy, jsou nízké rostlinky 15 až 25 centimetrů vysoké. Srdčité, lesklé a křehké listy mohou být zelené, červené až bronzově tmavočervené. V paždích listů vyrůstají drobné kvítky bílé, růžové a červené, někdy s odlišným lemováním. Ve své domovině, tropických jihoamerických pralesech, je begonie bez hlízy vytrvalý keře nebo polokeř.

Begonie voskovky nejen na hrob

„Vděčné nízké letničky bohatě kvetou od května až do prvních podzimních mrazů. Snadno se pěstují a jsou velmi odolné, vysvětluje ing. Marta Pawlicová z Českého svazu zahrádkářů a dodává: „Voskovky se hodí na k plošným a ornamentálním výsadbám, na obruby záhonů, do předzahrádek, spoustu parády nadělají v nádobách na balkoně či terase, velmi oblíbené jsou jako hřbitovní květiny na osazování hrobů.

V lednu vyséváme semínka begonie voskovky

Begonie voskovky patří k letničkám jako například lobelky nebo petúnie, které mají dlouhou dobu vzcházení i vegetace. A i když jaro ještě není na dohled, je v lednu nejvyšší čas pustit se do výsevu begonie stálekvetoucí.

15 tipů, jak pěstovat begonie ze semínek

  1. Drobná semínka begonie voskovky (mezi letničkami jsou nejdrobnější) si udržují klíčivost až čtyři roky roky, dvouleté klíčí lépe než jednoleté. Před výsevem se vyplatí provést zkoušku klíčivosti osiva.
  2. Semínka vyséváme do výsevního substrátu nebo lehké proseté zeminy, písčité směsi listovky a rašeliny.
  3. Na urovnaný povrch v truhlíku nebo výsevní misce po mírném přitlačení semeno vysejeme na povrch a jen mírně přimáčkneme, nezasypáváme.
  4. Na oseté nádoby položíme tabulku skla nebo je přetáhneme fólií, vytvoří se tak vhodné mikroklima a urychlí vzcházení semen.
  5. Výsevní nádobu umístíme na rozptýlené světlé místo s teplotou 20–25 °C.
  6. Výsev rosíme mírně vlažnou vodou každý den, kontrolujeme, nesmí přeschnout.
  7. Skla v pří­padě potřeby ráno a večer obracíme nebo otíráme, abychom předešli zaplísnění výsevů. Pokud zeminu před výsevem sterilizujeme párou nebo dezinfikujeme, plíseň se neobjeví nebo jen vzácně.
  8. Po vyklíčení rostlinek teplotu snížíme na 16–18 °C a zároveň snižujeme i vzdušnou vlhkost.
  9. Když se mezi děložními lístky objeví první pravý lístek, je čas rostlinky začít přepichovat. Vzrostlé semenáčky dvakrát až třikrát přepichujeme.
  10. Poprvé je rozsadíme na vzdálenost zhruba tří centimetrů, podruhé maličko zdravým sazeničkám zkrátíme kořeny a zasadíme je do kelímků nebo sadbovačů či rašelinových květináčků (v nich je pak vysadíme na záhon či nádoby). Silné rostlinky zasadíme jednotlivě, ty slabší necháme po dvou až třech kusech.
  11. Počátkem května začneme se rostliny otužovat, v tu dobu begonie voskovky vyseté v lednu již kvetou.
  12. Už kvetoucí zdravé sazenice voskovky vysazujeme ven ve druhé polovině května po ledových mužích, když pominou pozdní jarní mrazíky, na vzdálenost 15–20 cm a ze začátku je chráníme před přímým sluncem.
  13. Begonie voskovka vyžaduje vzdušné a světlé místo, dobře pokvete i v polostínu, ale sluncem nepohrdne.
  14. Snese i sucho, které ale nesmí trvat příliš dlouho. Aby byly květy svěží, zaléváme rostlinky je pravidelně buď ráno, nebo večer.
  15. Odkvetlé suché květy nebo poškozené listy pravidelně odstraňujeme.Jednou za jeden až dva týdny voskovky přihnojíme roztokem minerálního hnojiva.

Zdroj: Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.)

Sdílejte článek
Štítky záhon keř hnojivo hlíza petúnie Begonie lobelka begonie voskovka begonie ledovka begonie pěstování begonie bez hlízy begonie výsev jednoletá rostlina voskovka masitá begónie polokeř

Přečtěte si také