Verbena citronová léčí i skvěle chutná. Vypěstujte si ji sami, jde to snadno

Verbena citronová neboli aloisie citronová obsahuje ve svých listech silnou citronovou silici, tedy vůni, která se využívá v kuchyni při přípravě ovocných pohárů i k ochucení masa. Své uplatnění má i v kosmetice či léčitelství. Navíc vám tahle rostlina v létě odežene komáry z terasy!

Možná už jste slyšeli o citronové verbeně, citronové lipii nebo aloisii citronové či o aloisii trojlisté, ale nenapadlo vás, že se jedná stále o tu samou rostlinu. Tenhle dřevnatý keř má dokonce i několik latinských pojmenování. Aloysia citriodora, Aloysia triphilla, Lippia triphilla nebo Lippia citriodora. Všechna tato jména vás v zahradnictví nasměrují k jedné jediné rostlině. Ale možná by vás k ní přilákala i silná citronová vůně.

Verbena citronová (Aloysia citriodora)

Aloisie je keřovitá trvalka, která ve své domovině dorůstá do výšky 2–3 m. Pochází z Jižní Ameriky, respektive z Peru, Chile, Brazílie, Argentiny a Paraguaye. V 17. století ji kolonizátoři dovezli do Evropy, kde zplaněla, a dnes ji můžete najít ve volné přírodě ve Středomoří i v severní Africe.

Rostlina pro balkony a terasy

V příhodných klimatických podmínkách je aloisie stálezelený keř, u nás ji můžete pěstovat pouze jako přenosnou rostlinu, které při teplotách nižších než 5 °C opadají listy. Znovu začnou rašit během května. V teplejších částech světa verbena v červenci vykvete a v říjnu na ní dozrají plody. Při pěstování v květináči však verbena citronová málokdy vykvete. V Česku se tedy spíš jedná o exotickou originální rostlinu s příjemnou vůní než o kvetoucí keř.

Ačkoli samotný keřík zvládne mrazy o síle až −10 °C, venku na zahradě verbenu nezkoušejte pěstovat. Byli byste zklamaní. V létě se proto pěstuje ve velkých květináčích na balkonech a terasách na osluněných stanovištích. Před příchodem prvních mrazíků potřebuje aloisie schovat do bezmrazé, světlé místnosti. Během zimy jí vyhovuje teplota 5–10 °C, pak ztratí listy a přežívá ve vegetačním klidu, ale při teplotě vyšší než 15 °C pokračuje i v zimním období v růstu.

Jak množit verbenu citronovou

Na jaře můžete aloisii seříznout a v polovině května opět přenést ven. Ostříhané větvičky rozdělte na kratší části a zapíchněte do květináče s vlhkým pískem smíchaným se zeminou nebo do pařeniště.

Aloisii můžete množit i výsevem semen, nejlépe v dubnu nebo v květnu. Výsevní substrát udržujte stále vlhký. Semenáčky jsou velmi choulostivé na chlad.

Jak využít verbenu citronovou v kuchyni

Žádná jiná rostlina, a dokonce ani samotný citron nevydává tak silnou citronovou vůni jako aloisie citronová. Aromatické jsou především její listy. Používají se čerstvé i sušené na přípravu čajů, dresinků a omáček, na ochucení pečeného masa, zdobí se jimi ovocné a zmrzlinové poháry i zákusky nebo saláty.

V Jižní Americe se z listů aloisie citronové vyrábí oblíbený nápoj, Inca Kola. Snad nejoblíbenější je v Peru, kde je považován dokonce za národní nápoj.

Aloisie citronová v léčitelství a kosmetice

Aloisie může fungovat jako velmi účinný insekticid, protože její vůně odpuzuje mouchy i komáry, ale esenciální olej z aloisie se využívá i při výrobě parfémů a toaletních vod, přidává se do likérů a výborně funguje i při aromaterapii.

V lidovém léčitelství se aloisie citronová využívá pro zklidnění potíží při menstruaci, pomáhá udržovat zdravé klouby a přispívá k ochraně buněk, působí jako antioxidant.

Jak připravit čaj z aloisie citronové

  • 1 lžička sušené aloisie citronové
  • ¼ l vody
  • med

Lžičku sušené aloisie přelijte ¼ l vroucí vody a nechte 5–10 minut vyluhovat. Nakonec čaj oslaďte podle chuti medem. Užívejte nanejvýš 2 šálky denně!

Pozor na sluneční záření!

Citlivým jedincům může vyšší dávka oleje z aloisie v přípravcích způsobovat alergii na sluneční záření. Užívání aloisie je také zcela nevhodné pro těhotné a kojící ženy i pro děti.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Aloisie_citronov%C3%A1; https://bylinkopedie.cz/aloisie-citronova/


Přečtěte si také