Buxusy neboli zimostrázy v ohrožení: Housenky zavíječů probudí teplejší počasí

Oblíbený zimostráz, kterému většina lidí v Čechách neřekne jinak než buxus a na Moravě zase krušpánek, prochází už několik let velmi nepříjemným obdobím, kdy dochází k masivnímu poškození těchto tradičních keřů, v důsledku přemnožení nebezpečného škůdce, zavíječe zimostrázového. Jak proti létavému hmyzu a jeho housenkám buxusy chránit?

Jakmile se na jaře jen trochu oteplí, začínají se na zimostrázech aktivně projevovat housenky zavíječe zimostrázového. Z počátku si jich nemusíte ani všimnout, protože se zdržují uvnitř hustého keře, ale v létě už by mohlo být pozdě. Proto své zimostrázy na jaře pečlivě prohlédněte.

Zavíječ zimostrázový (Cydalima perspectalis)

Drobného motýlka z čeledi travaříkovitých si na svých keřích zimostrázu možná ani nevšimnete. Patří mezi dobré letce a zajímá se skutečně jen o zimostrázy. Jiné keře zatím nenapadá.

Dospělec zavíječe zimostrázového má křídla celá hnědá nebo bílá s hnědým lemem a rozpětí křídel asi 4-4,5 cm. Samičky, které žijí pouhých 8 dnů, kladou na listy zimostrázu velké množství vajíček. Zelenožluté housenky s černými proužky a bílými puntíky, které dorůstají až do velikosti asi 5 cm, pak začnou ožírat listy i mladou kůru zimostrázu. Zavíječi mohou v našich podmínkách mít 2-3 generace za rok a housenky z poslední generace v zimostrázech přezimují.

Jak poznat napadený zimostráz

Vzhledem k tomu, že housenky postupují při likvidaci keře od vnitřních částí na okraj, tak si jejich řádění většinou všimnete, až když je na záchranu keře pozdě. Proto pokud pěstujete zimostrázy, raději si na jaře, ale pak i opakovaně až do podzimu, pečlivě prohlédněte vnitřní části keřů. Napadení zavíječem poznáte snadno. Větvičky jsou holé, listy jakoby rozdrcené, později úplně suché, opředené jakoby pavučinami. Můžete nalézt také velké množství trusu, který připomíná drobné zelené granule.

Jak postupovat při napadení zimostrázu zavíječem

  • Pokud najdete na keři jen pár housenek a větve keřů zatím nevykazují téměř žádné poškození, pak můžete zkusit vše zachránit ručním sběrem housenek. Kontrolu keře provádějte opakovaně, nejlépe každý druhý den po dobu několika týdnů.
  • Při větším napadení použijte tlakový postřikovač. Postupně rozhrnujte jednotlivé větve keře a housenky se pokuste spláchnout proudem vody na pod keřem připravenou plachtu. I tak se ale nevyhnete dalšímu ručnímu sběru housenek. Otázkou zůstává, jestli raději neriskovat ztrátu celého keře a rovnou nepřistoupit k radikálnějšímu řešení.
  • Pak můžete aplikovat postřik, nejlépe biologickým přípravkem na bázi Bacillus thuringiensis nebo přípravek s obsahem látky thiacloprid.

Pokud se ve vašem okolí zavíječ zimostrázový vyskytuje ve větším množství, pak většinou žádný zásah nepomůže, a je potřeba přistoupit k likvidaci celého keře, tedy z jeho vykopání a spálení. Pak už zbývá jen poohlédnout se po keřích, které zimostráz dokážou nahradit. Vybrat si můžete například rozrazilec tučnolistý, známý spíše jako Hebe, dřišťál juliin, dřišťál bělolistý nebo cesmínu vroubkovanou.

Zdroj: Naše krásná zahrada (březen 2023); https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/610-housenky-zavijece-likviduji-buxusy

Sdílejte článek

Přečtěte si také