reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Červená řepa s křenem je vynikající a zdravá pochoutka. Zkuste dva lákavé recepty

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 29.08.2020
Červená řepa s křenem tvoří skvělou dvojici
Autor: istock.com Červená řepa s křenem tvoří skvělou dvojici
Červená řepa a křen toho mají společného víc, než se na první pohled možná zdá. Především jsou tradičními českými plodinami, dobře chutnají a jsou hodně zdravé. Štiplavý aromatický křen a šťavnatá zemitá řepa se skvěle doplňují, chuťově je tahle kombinace obzvláště pikantní a v české kuchyni velmi oblíbená. Obě zeleniny navíc přirozeně posilují imunitu, pomáhají při při prevenci a léčbě chorob z nachlazení a pomáhají při detoxikaci. Chcete-li si kdykoli zdravě pochutnat, zavařte si tuhle jedinečnou dvojici do sklenice, třeba zkuste některý z našich receptů.

reklama

Štiplavý křen

Křen selský, tradiční zelenina s nezaměnitelným aroma a ostrou, až palčivou chuti, má vysoký obsah vitaminů B, C a E, dále vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice, které mu dodávají typickou štiplavou chuť a hlavně silný antibiotický účinek, kterého se využívá při zánětech dýchacích a močových cest. Křen je výborným přírodním doplňkem prevence i léčby chorob z nachlazení, posiluje obranyschopnost, pomáhá při detoxikaci, optimalizuje trávení, zlepšuje látkovou výměnu a protože normalizuje střevní mikroflóru, doporučuje se po léčbě antibiotiky a zlepšuje látkovou výměnu.

Křen je tradiční česká zelenina s nezaměnitelným aroma a ostrou až palčivou chuti
Autor: istock.com Křen je tradiční česká zelenina s nezaměnitelným aroma a ostrou až palčivou chuti

Červená řepa

Červená řepa, oblíbená zelenina s červenofialovým zabarvením a nasládlou zemitou chutí, obsahuje mj. vitaminy D, C a E, draslík, hořčík, železo, zinek, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Mezi její hlavní benefity patří přirozené posilování imunity a ochrana organismu před nachlazením, regenerace a detoxikace organismu, prevence kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Nerozpustná vláknina pomáhá trávení, rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.

Křen je koření i lék: : Jak pěstovat český ženšen

Křen je koření a lék: Jak pěstovat český ženšen

ČERVENÁ ŘEPA: Vypěstujte si tu nejzdravější zeleninu a uvařte si boršč

ČERVENÁ ŘEPA: Jak vypěstovat nejzdravější zeleninu a uvařit si boršč

Pikantní červená řepa se strouhaným křenem

Ingredience

  • 2 kg červené řepy
  • 1 balíček kyseliny citronové (20 g )
  • 6 vrchovatých lžic nastrouhaného křenu
  • 400 ml vinného octa
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 2 lžičky soli
  • 3 hřebíčky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky kmínu
  • 3 nadrobno nakrájené nebo nastrouhané stroužky česneku
  • 1 Pomůcka na konzervování Dr.Oetker

Postup

Omytou červenou řepu dáme do 2,5 I vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citronovou, přivedeme k varu a vaříme zhruba 25 minut podle velikosti. Uvařenou řepu vyjmeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme nastrouhaný křen a česnek a pečlivě promícháme. Vinný ocet, 500 ml vody, cukr, sůl, hřebíček, pepř, kmín a cibuli 5 minut povaříme. Vmícháme pomůcku na konzervování. Lák nalijeme na řepu, promícháme a plníme do šroubovacích sklenic (5 sklenic à 750 ml). Uzavřené sklenice sterilujeme v troubě při teplotě 95 °C na plechu s 3 cm vody 40–50 minut.

Pikantní červená řepa s křenem
Autor: archiv Dr.Oetker Pikantní červená řepa s křenem

Nakládaná červená řepa s křenem

Ingredience

  • 1 kg červené řepy
  • 2 lžíce Lako Labeta
  • 100 g cukru
  • 500 ml octa
  • 500 ml vody
  • 2–3 lžíce fenyklu
  • 10 kuliček černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • křen podle chuti

Postup

Nálev uvaříme několik dnů předem, aby se dobře rozležel. Vodu, ocet, cukr, Lako a veškeré koření povaříme 10 až 15 minut. Necháme vychladnout. Omytou řepu vaříme v celku i se slupkou asi 10 minut, ještě teplou oloupeme a nakrájíme (pokud chceme udržet ruce nezabarvené, použijeme jednorázové rukavice). Malou řepu můžeme zavařit celou, větší nakrájet na plátky, kostičky nebo nudličky. Na dno každé sklenice dáme podle chuti kousek oloupaného křenu, v žádném případě ale křenem nešetříme! Sklenici naplníme řepou. Rozleželý nálev scedíme a nalijeme na řepu do sklenic. Uzavřeme. Řepu sterilujeme alespoň 15 minut při teplotě 82 °C. 

Nakládaná červená řepa s křenem a fenyklem
Autor: istock.com Nakládaná červená řepa s křenem a fenyklem

Mohlo by vás ještě zajímat:

Česnek

ČESNEK: Jak vypěstovat přírodní antibiotikum a uvařit vyprošťovací česnečku

Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: BRAMBORY, JABLKA, ČERVENÁ ŘEPA

Brambory, jablka, červená řepa: Objevte nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu

Česnek, cibule a křen: Obyčejná zelenina je super lék proti chřipce

Česnek bojuje s viry, cibule zabírá na kašel a křen zastaví rýmu. Zkuste tradiční léky z přírody

Vypěstujte si Wasabi

Vypěstujte si vlastní křen wasabi. Návod, jak na to

Článek je zařazen v: červená řepa , český křen , červená řepa s křenem recept , červená řepa a zdraví , křen a zdraví

reklama

Přečtěte si také