návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Domácí kořenový chleba a jarní pomazánky s bylinkami

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 22.04.2021
Zdravý jarní jídelníček: Domácí kořenový chleba a pomazánky s bylinkami
Autor: archiv Receptyschuti Zdravý jarní jídelníček: Domácí kořenový chleba a pomazánky s bylinkami
S příchodem jara je čas se oklepat ze zimního přejídání a trochu svůj jídelníček odlehčit. Naši předkové tohle moc dobře věděli, a tak před Velikonocemi drželi čtyřicetidenní půst, který byl obdobím střídmosti, zdrženlivosti a jarní očisty. Možná by stálo za to se tradicemi nechat inspirovat i dnes. Ve zdravém jarním jídelníčku se bude jistě skvěle vyjímat vlastnoručně upečený kořenový chleba a domácí vajíčková pomazánka s bylinkami nebo caprese ve sklenici.

reklama

Domácí kořenový chleba

Ingredience

  • 400 g celozrnné mouky 
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 balení sušeného droždí Dr.Oetker
  • 125 g lučiny nebo žervé
  • 1 lžíce najemno nasekaných bylin (pažitka, petrželka, kopřiva, medvědí česnek apod.)
  • 3 lžíce oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • sezamová semínka nebo hrubozrnná sůl na posypání
Zdravý jarní jídelníček: domácí kořenový chleba
Autor: archiv Dr.Oetker Zdravý jarní jídelníček: domácí kořenový chleba

Postup

Sýr promícháme dohladka s nasekanými bylinkami. V míse smícháme mouku se sušeným droždím, solí a cukrem. Přidáme sýr, olej a vodu a ručně vypracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou utěrkou a necháme 50–60 minut na teplém místě kynout.

Domácí kořenový chleba: těsto vyválíme na kruh o průměru asi 20 cm a ostrým nožem rozdělíme na 4 stejné díly
Autor: archiv Dr.Oetker Domácí kořenový chleba: těsto vyválíme na kruh o průměru asi 20 cm a ostrým nožem rozdělíme na 4 stejné díly

Na pomoučeném vále vyválíme vykynuté těsto na kruh o průměru asi 20 cm a ostrým nožem rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl zakroutíme do spirály a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Posypeme semínky nebo hrubozrnnou solí.

Domácí kořenový chleba: každý díl těsta zakroutíme do spirály a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení
Autor: archiv Dr.Oetker Domácí kořenový chleba: každý díl těsta zakroutíme do spirály a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení

Vložíme do trouby předehřáté na 240 °C a pečeme asi 10 minut. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších zhruba 10 minut.

Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Recept na domácí rohlíky

Domácí rohlíky: Voňavé, na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané

Jarní vajíčková pomazánka

Ingredience

Zdravý jarní jídelníček: vajíčková pomazánka
Autor: archiv Receptyschuti Zdravý jarní jídelníček: vajíčková pomazánka

Postup

Vajíčka uvaříme natvrdo, nastrouháme a smícháme se sýrem, majonézou a hořčicí. Podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme najemno nasekanou jarní cibulku, pažitku nebo česnekovou pažitku. Podáváme s pečivem.

Pažitka čínská (Allium tuberosum) je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě

Česneková pažitka má hodně vitaminu C a můžete z ní udělat pesto i pomazánku

Cibule zimní sečka: Jak vypěstovat jarní cibulku

Cibuli zimní sečka: Jak vypěstovat jarní cibulku kdykoliv a kdekoliv

Caprese ve sklenici

Ingredience

  • 10 kusů mini mozzarelly
  • 10 lístků bazalky
  • asi 100 ml kvalitního olivového oleje
  • 10 cherry rajčátek
  • 10 sušených rajčat v oleji
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Zdravý jarní jídelníček: caprese ve sklenici
Autor: archiv Receptyschuti Zdravý jarní jídelníček: caprese ve sklenici

Postup

Mini mozzarelly slijeme, překrojíme, cherry rajčata nakrájíme podélně na půlky, sušená rajčata nakrájíme na kousky a bazalku natrháme na kousky. Vše dáme do místy a opatrně promícháme. Osolíme a opepříme. Vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme olivovým olejem. Uzavřeme a dáme na dva dny do lednice rozležet. Podáváme s pečivem.

Mohlo by vás také zajímat:

Ředkvičky jsou zeleninová bomba

Smaženice z ředkviček chutná jako z hub

Jak naložit s jarní úrodou ředkviček

Co s úrodou ředkviček? Upečte je nebo udělejte pesto z ředkvičkových listů

Vyrobte si domácí ochucené máslo ve slané i sladké variantě

Připravte si domácí ochucené máslo. Vyzkoušejte bylinkové s česnekem i kakaové s ořechy

Na Velikonoce hrají hlavní roli vejce. Jak poznáte čerstvé a jak dlouho vydrží vařená?

Jak poznat čerstvá vejce a proč je skladovat špičkou dolů? Naše rady a tipy se vám mohou hodit

Udělejte si vlastní hořčici podle své chuti a bez zbytečné chemie

Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou

Velikonoce klepou na dveře: Víte, co se dříve jedlo a dělalo v postním čase

Velikonoce klepou na dveře: Co naši předkové jedli a dělali v postním čase

BAZALKA: Jak vypěstovat kouzelné koření a udělat si klasické pesto

BAZALKA: Jak vypěstovat kouzelné koření a udělat si klasické pesto

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup nebo džem

reklama

Článek je zařazen v: jarní jídelníček , zdravý jídelníček , recept na domácí chleba , jarní vajíčková pomazánka , caprese , domácí kořenový chleba

reklama

Přečtěte si také