Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Zdravý jarní jídelníček: Domácí kořenový chleba a pomazánky s bylinkami

S příchodem jara je čas se oklepat ze zimního přejídání a trochu svůj jídelníček odlehčit. Naši předkové tohle moc dobře věděli, a tak před Velikonocemi drželi čtyřicetidenní půst, který byl obdobím střídmosti, zdrženlivosti a jarní očisty. Možná by stálo za to se tradicemi nechat inspirovat i dnes. Ve zdravém jarním jídelníčku se bude jistě skvěle vyjímat vlastnoručně upečený kořenový chleba a domácí vajíčková pomazánka s bylinkami nebo caprese ve sklenici.
Vydáno: 08.03.2020
Zdravý jarní jídelníček: Domácí kořenový chleba a pomazánky s bylinkami
Autor: archiv Receptyschuti Zdravý jarní jídelníček: Domácí kořenový chleba a pomazánky s bylinkami

Domácí kořenový chleba

Ingredience

  1. 400 g celozrnné mouky (ideálně špaldové)
  2. 1 lžička soli
  3. 1 lžíce cukru
  4. 1 balení sušeného droždí Dr.Oetker
  5. 125 g lučiny nebo žervé
  6. 1 lžíce najemno nasekaných bylin (pažitka, petrželka, kopřiva, medvědí česnek apod.)
  7. 3 lžíce oleje
  8. 200 ml vlažné vody
  9. sezamová semínka nebo hrubozrnná sůl na posypání
Zdravý jarní jídelníček: domácí kořenový chleba
Autor: archiv Dr.Oetker Zdravý jarní jídelníček: domácí kořenový chleba

Postup

Sýr promícháme dohladka s nasekanými bylinkami. V míse smícháme mouku se sušeným droždím, solí a cukrem. Přidáme sýr, olej a vodu a ručně vypracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou utěrkou a necháme 50–60 minut na teplém místě kynout.

Domácí kořenový chleba: těsto vyválíme na kruh o průměru asi 20 cm a ostrým nožem rozdělíme na 4 stejné díly
Autor: archiv Dr.Oetker Domácí kořenový chleba: těsto vyválíme na kruh o průměru asi 20 cm a ostrým nožem rozdělíme na 4 stejné díly

Na pomoučeném vále vyválíme vykynuté těsto na kruh o průměru asi 20 cm a ostrým nožem rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl zakroutíme do spirály a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Posypeme semínky nebo hrubozrnnou solí.

Domácí kořenový chleba: každý díl těsta zakroutíme do spirály a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení
Autor: archiv Dr.Oetker Domácí kořenový chleba: každý díl těsta zakroutíme do spirály a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení

Vložíme do trouby předehřáté na 240 °C a pečeme asi 10 minut. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších zhruba 10 minut.

Jak vypěstovat a sníst: Česnek medvědí

Vypěstujte si medvědí česnek a udělejte z něj domácí pesto

PETRŽELKA HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

PETRŽEL HLADKOLISTÁ: Jak vypěstovat pikantní koření a uvařit zelenou polévku

Jarní vajíčková pomazánka

Ingredience

  1. 6 vajec
  2. 2 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
  3. 100 g žervé
  4. 1 lžíce hořčice kremžské nebo plonotučné
  5. sůl
  6. mletý černý pepř
  7. jarní cibulka, pažitka nebo česneková pažitka podle chuti
Zdravý jarní jídelníček: vajíčková pomazánka
Autor: archiv Receptyschuti Zdravý jarní jídelníček: vajíčková pomazánka

Postup

Vajíčka uvaříme natvrdo, nastrouháme a smícháme se sýrem, majonézou a hořčicí. Podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme najemno nasekanou jarní cibulku, pažitku nebo česnekovou pažitku. Podáváme s pečivem.

Pažitka čínská (Allium tuberosum) je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě

Česneková pažitka má hodně vitaminu C a můžete z ní udělat pesto i pomazánku

Cibule zimní sečka: Jak vypěstovat jarní cibulku

CIBULE ZIMNÍ SEČKA: Jak vypěstovat jarní cibulku kdykoliv a kdekoliv

Caprese ve sklenici

Ingredience

  1. 10 kusů mini mozzarelly
  2. 10 lístků bazalky
  3. asi 100 ml kvalitního olivového oleje
  4. 10 cherry rajčátek
  5. 10 sušených rajčat v oleji
  6. sůl
  7. čerstvě mletý pepř
Zdravý jarní jídelníček: caprese ve sklenici
Autor: archiv Receptyschuti Zdravý jarní jídelníček: caprese ve sklenici

Postup

Mini mozzarelly slijeme, překrojíme, cherry rajčata nakrájíme podélně na půlky, sušená rajčata nakrájíme na kousky a bazalku natrháme na kousky. Vše dáme do místy a opatrně promícháme. Osolíme a opepříme. Vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme olivovým olejem. Uzavřeme a dáme na dva dny do lednice rozležet. Podáváme s pečivem.

Lenka Odstrčilová

Mohlo by vás také zajímat:

Udělejte si vlastní hořčici podle své chuti a bez zbytečné chemie

Domácí hořčici bez zbytečné chemie připravíte snadno. Zkuste i kremžskou

Velikonoce klepou na dveře: Víte, co se dříve jedlo a dělalo v postním čase

Velikonoce klepou na dveře: Co naši předkové jedli a dělali v postním čase

BAZALKA: Jak vypěstovat kouzelné koření a udělat si klasické pesto

BAZALKA: Jak vypěstovat kouzelné koření a udělat si klasické pesto

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup

RAJČATA: Jak vypěstovat elixír mládí a udělat domácí kečup nebo džem

Článek je zařazen v: jarní jídelníček , zdravý jídelníček , recept na domácí chleba , jarní vajíčková pomazánka , caprese

reklama