Domácí kořenový chleba a jarní pomazánky s bylinkami
S příchodem jara je čas se oklepat ze zimního přejídání a trochu svůj jídelníček odlehčit. Naši předkové tohle moc dobře věděli, a tak před Velikonocemi drželi čtyřicetidenní půst, který byl obdobím střídmosti, zdrženlivosti a jarní očisty. Možná by stálo za to se tradicemi nechat inspirovat i dnes. Ve zdravém jarním jídelníčku se bude jistě skvěle vyjímat vlastnoručně upečený kořenový chleba a domácí vajíčková pomazánka s bylinkami nebo caprese ve skle
Domácí kořenový chleba
Ingredience
- 400 g celozrnné mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 balení sušeného droždí Dr.Oetker
- 125 g lučiny nebo žervé
- 1 lžíce najemno nasekaných bylin (pažitka, petrželka, kopřiva, medvědí česnek apod.)
- 3 lžíce oleje
- 200 ml vlažné vody
- sezamová semínka nebo hrubozrnná sůl na posypání
Postup
Sýr promícháme dohladka s nasekanými bylinkami. V míse smícháme mouku se sušenýmdroždím, solí a cukrem. Přidáme sýr, olej a vodu a ručně vypracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou utěrkou a necháme 50–60 minut na teplém místě kynout.
Na pomoučeném vále vyválíme vykynuté těsto na kruh o průměru asi 20 cm a ostrým nožem rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl zakroutíme do spirály a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Posypeme semínky nebo hrubozrnnou solí.
Vložíme do trouby předehřáté na 240 °C a pečeme asi 10 minut. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších zhruba 10 minut.
Jarní vajíčková pomazánka
Ingredience
- 6 vajec
- 2 lžíce majonézy nebo zakysané smetany
- 100 g žervé
- 1 lžíce hořčice kremžské nebo plnotučné
- sůl
- mletý černý pepř
- jarní cibulka, pažitka nebo česneková pažitka podle chuti
Postup
Vajíčka uvaříme natvrdo, nastrouháme a smícháme se sýrem, majonézou a hořčicí. Podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme najemno nasekanou jarní cibulku, pažitku nebo česnekovou pažitku. Podáváme s pečivem.
Caprese ve sklenici
Ingredience
- 10 kusů mini mozzarelly
- 10 lístků bazalky
- asi 100 ml kvalitního olivového oleje
- 10 cherry rajčátek
- 10 sušených rajčat v oleji
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Mini mozzarelly slijeme, překrojíme, cherry rajčata nakrájíme podélně na půlky, sušená rajčata nakrájíme na kousky a bazalku natrháme na kousky. Vše dáme do místy a opatrně promícháme. Osolíme a opepříme. Vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme olivovým olejem. Uzavřeme a dáme na dva dny do lednice rozležet. Podáváme s pečivem.
Mohlo by vás také zajímat: