Neplýtvat jídlem dokážete díky chytrým tipům. Ušetříte 1 700 korun měsíčně
V Česku podle odhadů skončí v popelnici téměř 830 tisíc tun nespotřebovaných potravin za rok. Jedna česká domácnost ročně vyhodí jídlo za zhruba 20 tisíc korun, což je měsíčně přibližně 1 700 Kč. Do odpadkových košů u nás nejčastěji putuje pečivo, zelenina, ovoce a mléčné výrobky. Mnoho lidí potraviny vyhodí ihned potom, co vyprší datum trvanlivosti na jejich obalu. Víte, jaký je rozdíl mezi označením „Spotřebujte do“ a „Minimální trvanlivost do“?
Jak jsme na tom doma splýtváním, můžeme zjistit jednoduše, když si po dobu jednoho týdnebudeme poctivě zapisovat každou potravinu, kterou nespotřebujeme a vyhodíme. Možná se pak budeme divit! Existuje mnohou tipů a způsobů, jak, pokud chceme, můžeme předejít plýtvání a vzniklé přebytky využít. Taky jsou některé.
Unavenou zeleninu osvěžíme vodou
Zapomenutou zeleninou ještě nemusíme nutně vyhodit. Zeleninu, která je povadlá, stačí namočit do sklenice sledovou vodou a plátkem syrového bramboru a dát ji do ledničky, kde se rychle vzpamatuje. Pak ji ale musíme co nejrychleji spotřebovat.
Tento trik funguje například pro:
Potraviny skladujeme jako vobchodech
Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je zásadní je správně uskladnit. Často pomůže vzít si inspiraci zuskladnění vobchodě. To platí například pro ovoce a zeleninu, které často sdobrým úmyslem, nicméně nesprávně umisťujeme do ledničky. Příkladem mohou být rajčata nebo banány a mango, pro které je příznivější skladování při pokojové teplotě. Naopak déle v lednici vydrží svěží jablka.
Staré ovoce a zeleninu rozmixujeme
Nejsnadnější způsob, jak zpracovat unavené (ale nezkažené) ovoce a zeleninu, je rozmixovat je. Ovoce se skvěle hodí pro přípravu smoothie, pyré nebo domácí zmrzliny. „Přezrálé ovoce je navíc sladší, takže už nemusíme třeba zmrzlinu nebo smoothie doslazovat cukrem,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5. Z přezrálého banánu je taky výborná bábovka, ze scvrklých jablek bude zase závin nebo koláč. Z povadlé zeleniny se dá uvařit lahodná krémová polévka nebo připravit chutná pomazánka.
Jak kompostovat doma?
Odřezky, skrojky, slupky, svrklé plody (ale i skořápky od vajec, kávovou sedlinu či rozložitelnépytlíky od čaje) jsou skvělé na zahradní a domácí kompostování (malý designový kompostér se hodí do každého bytu nebo na balkon). Hnojivo, které zkompostu po čase vznikne, nalezne využití na zahradě i při hnojení pokojových a balkonových rostlin.
Ze staršího pečiva je ještě spousta dobrot
Čerstvé rohlíky, housky a chleba jsou nejchutnější, ale staré pečivo je škoda vyhazovat, můžeme ho dále zpracovat a vykouzlit z něj ještě mnoho dobrot. Pečivo můžeme sníst i po třech dnech doma, k pozdějšímu využití je vhodné ho sušit nebo mrazit a v budoucnu dále zpracovávat. Jak co nejlépe využít starší pečivo, se dozvíte zde.
Jak rozumět informacím na potravinách?
Mnoho lidí potraviny vyhodí ihned potom, co vyprší datum trvanlivosti na jejich obalu. Správnou interpretací informací na obalu lze zamezit dalšímu plýtvání. Jaký je rozdíl mezi označením „Spotřebujte do...“ a „Minimální trvanlivost do...“:
- U čerstvých potravin, které nemají příliš dlouhou trvanlivost, jako jsou mléčné výrobky, chlazené maso, ryby nebo výrobky studené kuchyně, najdeme označení „Spotřebujte do...“. Po uplynutí této doby se již výrobek samozřejmě nesmí prodávat vobchodech a při konzumací takového produktu je důležité dát si velký pozor na senzorický vjem (zápach, vzhled). Pár dní po spotřebě by např. kysaným mléčným výrobkům (jogurty) být nic nemělo, takže je ještě můžeme tepelně zpracovat při pečení – výtečný recept na na závin z jogurtového těsta najdete zde.
- Označení „Minimální trvanlivost do..." označuje produkty, které mají životnost delší a nezkazí se tak rychle. „Tyto potraviny mají dobu spotřeby doporučenou a při správném skladování a neporušení obalu vydrží i déle. Jednat se může například o těstoviny, sušenky, zavařeniny, čaje nebo konzervy. Při správném skladování v chladu a temnu je možné konzumovat potraviny, které voní a chutnají tak, jak mají, i po minimální době trvanlivosti.