návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Neplýtvat jídlem dokážete díky chytrým tipům. Ušetříte 1 700 korun měsíčně

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 20.08.2021
Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit
Autor: iStock Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit
V Česku podle odhadů skončí v popelnici téměř 830 tisíc tun nespotřebovaných potravin za rok. Jedna česká domácnost ročně vyhodí jídlo za zhruba 20 tisíc korun, což je měsíčně přibližně 1 700 Kč. Do odpadkových košů u nás nejčastěji putuje pečivo, zelenina, ovoce a mléčné výrobky. Mnoho lidí potraviny vyhodí ihned potom, co vyprší datum trvanlivosti na jejich obalu. Víte, jaký je rozdíl mezi označením „Spotřebujte do“ a „Minimální trvanlivost do“? Přinášíme několik osvědčených tipů a triků, jak zbytečně neplýtvat jídlem i jak přebytky využít, protože správné nakládání s potravinami nešetří pouze naši peněženku, ale taky přírodu.

reklama

Jak jsme na tom doma s plýtváním, můžeme zjistit jednoduše, když si po dobu jednoho týdne budeme poctivě zapisovat každou potravinu, kterou nespotřebujeme a vyhodíme. Možná se pak budeme divit! Existuje mnohou tipů a způsobů, jak, pokud chceme, můžeme předejít plýtvání a vzniklé přebytky využít. Taky jsou některé.

Jak jsme na tom doma s plýtváním můžeme zjistit jednoduše, když si po dobu jednoho týdně budeme poctivě zapisovat každou potravinu, kterou nespotřebujeme a vyhodíme
Autor: iStock Jak jsme na tom doma s plýtváním můžeme zjistit jednoduše, když si po dobu jednoho týdně budeme poctivě zapisovat každou potravinu, kterou nespotřebujeme a vyhodíme

Unavenou zeleninu osvěžíme vodou

Zapomenutou zeleninou ještě nemusíme nutně vyhodit. Zeleninu, která je povadlá, stačí namočit do sklenice s ledovou vodou a plátkem syrového bramboru a dát ji do ledničky, kde se rychle vzpamatuje. Pak ji ale musíme co nejrychleji spotřebovat.

Tento trik funguje například pro:

Z odkrojků povadlé kořenové zeleniny nebo cibule a česneku můžeme také vypěstovat čerstvou nať. Jak na to, se dozvíte zde.

Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit: z povadlé kořenové zeleniny nebo cibule a česneku můžeme také vypěstovat čerstvou nať
Autor: iStock Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit: z povadlé kořenové zeleniny nebo cibule a česneku můžeme také vypěstovat čerstvou nať

Potraviny skladujeme jako v obchodech

Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je zásadní je správně uskladnit. Často pomůže vzít si inspiraci z uskladnění v obchodě. To platí například pro ovoce a zeleninu, které často s dobrým úmyslem, nicméně nesprávně umisťujeme do ledničky. Příkladem mohou být rajčata nebo banány a mango, pro které je příznivější skladování při pokojové teplotě. Naopak déle v lednici vydrží svěží jablka.

Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit Rajčata nebo banány a mango do lednice nepatří, pro ně je příznivější skladování při pokojové teplotě. Naopak déle v lednici vydrží svěží jablka.
Autor: iStock Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit Rajčata nebo banány a mango do lednice nepatří, pro ně je příznivější skladování při pokojové teplotě. Naopak déle v lednici vydrží svěží jablka.

Staré ovoce a zeleninu rozmixujeme

Nejsnadnější způsob, jak zpracovat unavené (ale nezkažené) ovoce a zeleninu, je rozmixovat je. Ovoce se skvěle hodí pro přípravu smoothie, pyré nebo domácí zmrzliny. „Přezrálé ovoce je navíc sladší, takže už nemusíme třeba zmrzlinu nebo smoothie doslazovat cukrem,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5. Z přezrálého banánu je taky výborná bábovka, ze scvrklých jablek bude zase závin nebo koláč. Z povadlé zeleniny se dá uvařit lahodná krémová polévka nebo připravit chutná pomazánka.

Jak v zimě vypěstovat snadno, rychle a levně čerstvé vitaminy: i kořenová zelenina se dá v zimě snadno pěstovat doma za oknem na zelené natě, stačí jen vhodně recyklovat zbytky zeleniny

Jak snadno, rychle a levně vypěstovat čerstvé vitaminy z cibule, česneku či mrkve

Jablečný závin z jogurtového těsta

Jablečný závin z jogurtového těsta: Lehčí varianta tradičního moučníku

Jak kompostovat doma?

Odřezky, skrojky, slupky, svrklé plody (ale i skořápky od vajec, kávovou sedlinu či rozložitelné pytlíky od čaje) jsou skvělé na zahradní a domácí kompostování (malý designový kompostér se hodí do každého bytu nebo na balkon). Hnojivo, které z kompostu po čase vznikne, nalezne využití na zahradě i při hnojení pokojových a balkonových rostlin.

Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit: odřezky, slupky, svrklé plody (ale i skořápky od vajec, kávovou sedlinu či rozložitelný pytlík od čaje) jsou skvělé na zahradní a domácí kompostování
Autor: iStock Osvědčené tipy, jak zabránit plýtvání jídlem a ušetřit: odřezky, slupky, svrklé plody (ale i skořápky od vajec, kávovou sedlinu či rozložitelný pytlík od čaje) jsou skvělé na zahradní a domácí kompostování

Ze staršího pečiva je ještě spousta dobrot

Čerstvé rohlíky, housky a chleba jsou nejchutnější, ale staré pečivo je škoda vyhazovat, můžeme ho dále zpracovat a vykouzlit z něj ještě mnoho dobrot. Pečivo můžeme sníst i po třech dnech doma, k pozdějšímu využití je vhodné ho sušit nebo mrazit a v budoucnu dále zpracovávat. Jak co nejlépe využít starší pečivo, se dozvíte zde.

Jak zařídit zero waste kuchyň?

Jak na zero waste kuchyň? Zbavíte se odpadu a ušetříte peníze i místo

Jak žít zero waste

Zero waste: Máme 5 tipů, jak zredukovat odpad v domácnosti a ještě na tom zbohatnout

Jak rozumět informacím na potravinách?

Mnoho lidí potraviny vyhodí ihned potom, co vyprší datum trvanlivosti na jejich obalu. Správnou interpretací informací na obalu lze zamezit dalšímu plýtvání. Jaký je rozdíl mezi označením „Spotřebujte do...“ a „Minimální trvanlivost do...“:

  • U čerstvých potravin, které nemají příliš dlouhou trvanlivost, jako jsou mléčné výrobky, chlazené maso, ryby nebo výrobky studené kuchyně, najdeme označení „Spotřebujte do...“. Po uplynutí této doby se již výrobek samozřejmě nesmí prodávat v obchodech a při konzumací takového produktu je důležité dát si velký pozor na senzorický vjem (zápach, vzhled). Pár dní po spotřebě by např. kysaným mléčným výrobkům (jogurty) být nic nemělo, takže je ještě můžeme tepelně zpracovat při pečení – výtečný recept na na závin z jogurtového těsta najdete zde.
  • Označení „Minimální trvanlivost do..." označuje produkty, které mají životnost delší a nezkazí se tak rychle. „Tyto potraviny mají dobu spotřeby doporučenou a při správném skladování a neporušení obalu vydrží i déle. Jednat se může například o těstoviny, sušenky, zavařeniny, čaje nebo konzervy. Při správném skladování v chladu a temnu je možné konzumovat potraviny, které voní a chutnají tak, jak mají, i po minimální době trvanlivosti.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Jídlo v koši končit vůbec nemusí...

Nebaví vás vynášet koš? Neprodukujte odpad! Víme, jak žít zero waste

vyrobte si vlastní vermikompostér

Kompostujte doma: Takhle se vyrábí vermikompostér, který schováte pod dřez

Například vajíčka by neměla být skladována ve dveřích lednice...

8 mýtů z kuchyně. Pokud je děláte, možná plýtváte jídlem i penězi

vyrobte si vlastní vermikompostér

Kompostujte doma: Takhle se vyrábí vermikompostér, který schováte pod dřez

Kompostování pod lupou

Kompostování pod lupou – zbytky z kuchyně jsou poklad, ne odpad

Skořápka z vajíčka

Skořápky od vajíček nevyhazujte. Tohle je 7 tipů, jak je maximálně využít

Recept na domácí rohlíky

Domácí rohlíky: Voňavé, na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané

Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

reklama

Článek je zařazen v: jídlo , potraviny , plýtvání jídlem , šetření potravinami , jídlo popelnice , jak zabránit plýtvání , zbytly jídla využití

reklama

Přečtěte si také